Julehilsen fra oss i Talent Norge

18.12.2020 / Kjære talenter, mentorer, private bidragsytere, prosjektledere, samarbeidspartnere og venner av Talent Norge.

Et nesten uvirkelig 2020 nærmer seg slutten. Høsten og vinterens sosiale nedstengning har sendt en allerede hardt presset kulturbransje ut i en ny krise. Det er tungt å oppleve at mange av dere ikke får lov til å utøve deres yrke og følgene det får. Samtidig er vårt mandat å hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere. Krise eller ei. Derfor er vi veldig glade og stolte over at vi sammen har bygget en modell for talentutvikling, en modell som også i et kriseår sikrer at over 600 talenter fordelt på over 50 satsinger får støtten de behøver slik at en karriere som profesjonell kunstner blir et reelt valg. Talent Norge står i dag sterkere enn noensinne.

Det føles som en evighet siden

1. mars markerte slutten på en hektisk periode med planlegging. Årsrapporten var i ferd med å ferdigstilles og vi planla vårt femårsjubileum. Alle våre satsinger rapporterte om stor aktivitet samtidig som flere talenter gjorde seg bemerket nasjonalt og internasjonalt.

12 dager senere stengte Norge. Det føles som en evighet siden.

Vi er i dag glade for vi raskt iverksatte to hovedprioriteringer som også har vært gjeldende for mye av vårt arbeid gjennom hele 2020. Alle ansatte gikk i dialog med våre satsinger om hvordan vi best kunne adressere de mange utfordringene de daglig sto overfor. Naturlig nok måtte mange justere aktivitetene for å tilpasse seg retningslinjene lokalt og nasjonalt. Videre har vi hatt tett dialog med de private bidragsyterne og hver og en av dem har enten fortsatt eller økt sitt engasjement og støtte gjennom denne perioden. Vi er imponert over satsingenes tilpasningsdyktighet og de privates engasjement. Dette viser styrken i Talent Norges modell.

Nye muligheter gjennom styrket digital satsing

Parallelt har vi arbeidet i enda større grad med å synliggjøre våre talenter, våre satsinger, våre samarbeidspartnere og vårt arbeid. Resultatet er TNArena, en videoplattform for faglig og kunstnerisk innhold. Her får vi helt nye muligheter til å presentere vårt arbeid samtidig som vi også kan invitere og videreformidle våre talenters store kunstneriske prestasjoner. Over 600.000 var innom våre digitale plattformer i vår samt fulgte sendinger og aktiviteter i regi av Talent Norge og våre samarbeidspartnere.

Tilpasningsdyktighet og de privates engasjement er også stikkord for våre fagprogrammer og regionale samarbeid. ArtEx' fagsamlinger gjennomføres digitalt med verdensledende aktører på video fra sine hjemland. Dirigentløftets aktiviteter gjennomføres med avstand, ofte uten publikum, men resultatet er uansett en musikalsk opplevelse utenom det vanlige. Vår regionsatsing i Nord har opprettholdt trykket og det gledelig at vi har fått på plass en satsing sammen med Hålogaland Teater. Vår satsing på underrepresenterte grupper er styrket med UP 2.0. Vi har etablerte et regionalt samarbeid i Innlandet der vi også har fått på plass spill som sjanger i våre satsinger. Og vi etablerer Talent Norge og vår modell i Norden og globalt gjennom Globus.

En kraftfull offentlig satsing forplikter

Vi innledet 2020 med å sende vår rapport om Talent Norge Junior til Kulturdepartementet. Der skrev vi hvor sentralt det er at vi lykkes med å skape forbilder og programmer for de neste beste. Vi innledet også 2020 med samtaler med Nordisk kulturråd om hvor viktig den globale arenaen er i en stadig mer grenseløs kulturbransje, og om rollen Talent Norges modell kan ha internasjonalt. I tillegg understreket vi hvor viktig langsiktighet og forutsigbarhet er for talentutvikling på toppnivå. Derfor var det også ekstra gledelig at regjeringen stadfestet betydningen de tillegger talentutvikling i kulturlivet med en økning på hele 14 millioner kroner i bevilgningen til Talent Norge på neste års statsbudsjett.

Det gjør at vi basert på det pågående pilotprosjektet Globus utviklet i samarbeid Nordisk Kulturfond kan gjøre alvor av å etablere et Talent Norden. Gjennom støtte og stimulans i et helhetlig løp kan vi også gi de neste beste mulighet til å virkeliggjøre drømmen om å leve av sitt talent. Og vi kan fortsette med talentutvikling på toppnivå i hele Norge og innenfor en rekke sjangre.

En fortsatt kraftfull satsing på Talent Norge fra det offentlige forplikter. Det motiverer oss til å sørge for at våre private bidragsytere forblir nære støttespillere, og at de blir flere. Vår modell gjør at vi selv i en krise kan legge til rette for at våre topptalenter får den støtten og utviklingen de trenger for å møte fremtidens arbeidsmarked.

Vi gleder oss til 2021!

På vegne av ansatte og styret i Talent Norge

Maria Mediaas Jørstad, daglig leder
Tom Remlov, styreleder

I år ønsker vi dere en god jul og et godt nyttår med en rekke julehilsener. I vår julekort løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter i våre mange satsinger. Bli med! Du finner alle våre julekort her.

17. desember 2020

Julekort fra Talent Norge: – Ja, vi skal ha Grammy!

Internasjonale hitlåter, Spellemann-vinnere, Equinors millionpris, prestisjefulle opptredener og nobelprisutdeling. Dette er høydepunktene fra Talent Norges musikkår 2020.

Julekort fra Talent Norge: – Ja, vi skal ha Grammy!
17. desember 2020

Julekort fra Talent Norge: Norges Oscar-håp

Lansering av UP 2.0, prisdryss til våre talenter og Filmskapere-talent Maria Sødahls film «Håp» blir Norges Oscar-håp. Her er høydepunktene fra våre filmsatsinger.

Julekort fra Talent Norge: Norges Oscar-håp
17. desember 2020

Julekort fra Talent Norge: Vi gjør alvor av å etablere et Talent Norden

Dette året lanserte vi vår hittil største og mest prestisjefylte pilotsatsing.

Julekort fra Talent Norge: Vi gjør alvor av å etablere et Talent Norden