Julekort fra Talent Norge: Norges Oscar-håp

18.12.2020 / Del 7 av 10: Lansering av UP 2.0, prisdryss til våre talenter og Filmskapere-talent Maria Sødahls film «Håp» blir Norges Oscar-håp. Her er høydepunktene fra våre filmsatsinger.

Dette er sak 7 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått i våre filmsatsinger. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med!

Etter en vellykket runde UP 1.0 for kvinnelige filmskapere, er vi svært glade for å lansere UP 2.0 sammen med Norsk Tipping og NFI – et strategisk tiltak for å bidra til større mangfold og bredere rekruttering av talenter i norsk filmbransje. Tolv dyktige filmskapere er nå valgt ut, og programmet starter rett over nyttår. Målsetningen for UP 1.0 var ambisiøs: Minst 80 prosent av deltakerne skulle lage film av lengre format innen tre år etter endt deltakelse. Kort tid etter at programmet ble avsluttet var vi allerede over 70 prosent. Vi ser at talentene jobber mer strategisk med sine prosjekter og sin karriere etter endt deltakelse og at programmet gjør dem bedre rustet til å komme gjennom portvokternes nåløye. UP 2.0 forplikter til samme ambisiøse mål.  

Deltakerne i UP 2.0: Fra venstre: Brwa Vahabpour, Adel Khan Farooq, Khalid Maimouni, Egil Pedersen, Mohamed Jabaly, Mahmona Khan, Elle Márjá Eira. Foran: Natasa Urban og Renée Hansen Mlodyszewski. Elisa Fernanda Pirir, Kaveh Tehrani og Sara Margrethe Oskal var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Caroline Roka

Programmet varer i halvannet år og langsiktig mål er at minst 80 prosent av deltakerne produserer en film eller dramaserie innen tre år etter endt deltagelse i programmet.

Av en søknadsbunke på 90 søkere til UP 2.0 er nå 12 deltakere med variert bakgrunn og erfaring godt i gang. «Vi er sikre på at de filmskaperne som vi har plukket ut vil være med å prege norsk filmbransje i årene som kommer,» het det i juryens begrunnelse. Vi er svært glade og takknemlige for muligheten til å bli bedre kjent med en rekke talentfulle regissører, produsenter og manusforfattere med spennende ideer og prosjekter.

Les mer om de utvalgte talentene her.

Prisdryss til flere satsinger

De siste årene har det vokst frem flere filmtalenter som hevder seg på en rekke festivaler, både nasjonalt og internasjonalt. Vi er svært glade for å støtte flere av programmene som bidrar til å dyrke frem deres talenter.

Året 2020 startet med nyheten om at tidligere FilmLab og UP-deltaker Julia Lindströms «Daddy’s Girl» vant en av verdens største priser for kortfilm – Göteborg Film Festivals Startsladden.

Samme måned vant «NUDES» Gullruten for beste barne- eller ungdomsprogram. Flere av de involverte i serien er tidligere og nåværende talenter i UP, FilmLab og Filmskapere.

I juni ble Norsk kortfilms viktigste priser annonsert. Blant prisvinnerne fant vi flere talenter fra våre satsinger. 6 nasjonale hovedpriser fra årets festival hadde enten regissør, manusforfatter eller produsent med bakgrunn fra FilmLab Norge.  Ingvild Søderlind, Rikke Gregersen og Johanna Pyykkö i Filmskapere ble nominert for andre prosjekter.

Amandaprisen for beste norske kortfilm 2020 gikk til tidligere FilmLab-talent og UP-deltaker Johanna Pyykkö for «THE MANILA LOVER». Hun var også representert under Cannes,  verdens største filmfestival. Filmen er produsert av tidligere UP-talent Nina Barbosa og tidligere FilmLab-talent Lotte Sandbu.

Johanna Pyykkös «THE MANILA LOVER»

Tidligere UP-talent Marja Bål Nangos visuelt sterke og gripende kortfilm «Tungene» vant beste kortfilm i kategorien «Best International Short» under USA's største kortfilmfestival, Palm Springs International Film Festival. Mer Film-Produsent Elisa Fernanda Pirir, som også er prosjektleder i vårt talentprogram Nye Fortellinger og UP 2.0, har produsert filmen.

ArtEx-talent Liv Joelle Barbosa Blad fikk Norsk filminstitutts VIP-stipend for å fordype seg i spillefilmen "Mann, far, bror, venn".

Sist, men ikke minst: Produksjonsstøtte til tidligere FilmLab-talent og produsent Andrea Berentsen Ottmar og Mer Film: Nye Fortellinger-talent Elle Sofe Sara for sin joikemusikal. Vi er svært stolte og glade for å se at samarbeidet med våre satsinger gir så gode resultater! Vi gleder oss til å se filmene på kino. 

«Håp» blir Norges Oscar-håp

Et stort høydepunkt dette året var talent i Filmskapere Maria Sødahls film «Håp» – som vakte unison begeistring blant anmelderne. Filmen er solgt til over 40 land, har vunnet en rekke priser og er dessuten valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien Beste internasjonale film.


Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård spiller hovedrollene i «Håp». Foto: Manuel Claro/Motlys/SF Studios

Regissør Maria Sødahl er med i vårt talentprogram Filmskapere. I dette intervjuet kan du lese mer om hvordan Thomas Robsahm og Filmskapere jobber for å utvikle og støtte nye norske filmtalenter på øverste nivå. 

Vi gratulerer alle involverte i våre satsinger – og gleder oss enormt til å se talentenes spennende prosjekter på skjermene i flere år fremover.

Her finner du årets julekort fra Talent Norge.

På bildet: Jazzintro-vinner I LIKE TO SLEEP i aksjon med Mette Rasmussen. Foto: Thor Egil Leirtrø

28. desember 2020

Voices of the North episode 3 - Conversations with Nordic talents and their mentors - Benjamin Mørk

«Voices of the North» er et samarbeid mellom Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge, Samfunnsløftet. Sammen sørger de for at topptalenter får tilgang til kunstfaglige støtteordninger der de bor.

Voices of the North episode 3 - Conversations with Nordic talents and their mentors - Benjamin Mørk
21. desember 2020

Voices of the North episode 2 - Conversations with Nordic talents and their mentors - Elle Sofe Sara

«Voices of the North» er et samarbeid mellom Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge, Samfunnsløftet. Sammen sørger de for at topptalenter får tilgang til kunstfaglige støtteordninger der de bor.

Voices of the North episode 2 - Conversations with Nordic talents and their mentors - Elle Sofe Sara
17. desember 2020

Julekort fra Talent Norge: Vi gjør oss internasjonalt bemerket

Eksklusivt besøk av MK2 og Le Bureau-skuespiller Mathieu Kassovitz, karrieresamtaler med Harrison Parrott og tett coaching – dette er blant årets høydepunkter for våre ArtEx-talenter i 2020.

Julekort fra Talent Norge: Vi gjør oss internasjonalt bemerket