Kai Grinde Myrann og Jonas Bürgin vant eliteprogrammet Opptakt

23.08.2024 / Myrann og Bürgin imponerte stort og ble i dag kåret til vinnere av eliteprogrammet Opptakt som er det øverste nivået i Dirigentløftet. Vi ønsker også Kristoffer Wøien og Mario Garcia Ramos velkommen til Dirigentforum!

Foto: Kai Grinde Myrann (t.v.) og Jonas Bürgin

Jonas Bürgin er opprinnelig fra Sveits og tar sin mastergrad i orkesterdirigering ved Norges Musikkhøgskole under Ole Kristian Ruud. Før det tok han en bachelor ved Zurich University of the Arts under professor Johannes Schlaefli. I starten av 2021 fikk Bürgin stipend fra ‘Deutsches Dirigentenforum’ og Peter Eötvös Foundation. Han er også en av åtte kandidater til Herbert von Karajan Young Conductors Award 2021. I 2019 ble han tildelt Neeme Järvi-prisen i forbindelse med Gstaad Menuhin Festival Conducting Academy, og i 2017 vant han førsteprisen i London Classical Soloists Competition I. 

Kai Grinde Myrann har tatt master i orkesterdirigering ved Norges musikkhøgskole med Ole Kristian Ruud. Han er blant annet dirigent for Ensemble Temporum og kunstnerisk leder for samtidsmusikkensemblet Aksiom og har tidligere vært stipendiat i dirigering ved Musikkonservatoriet i Tromsø (2013–2015), Assistentdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester og Stavanger Symfoniorkester.

– Jeg er dypt takknemlig og beæret over å vinne Opptakt sammen med min kollega Kai! Å få muligheten til å lage musikk med så fantastiske orkestere og musikere de kommende årene gjør meg svært lykkelig. Jeg gleder meg til alle opplevelsene og timene med musikk! Sier Bürgin.

Medvinner Myrann sier dette etter kåringen:

– Jeg er veldig glad og takknemlig for å ha vunnet en plass i Opptakt-lanseringsprogrammet. Det er stort å få den anerkjennelsen blant mange dyktige talenter. Dette gir meg motivasjon til å jobbe enda hardere fremover for å forbedre meg videre og sikte mot det høyeste nivået. Jeg hadde en veldig god opplevelse med TSO i dag, og ser frem til å jobbe mer med alle de flotte norske orkestrene.

– Jeg håper og tror at mulighetene jeg nå får gjennom Opptakt vil kunne ha mye å si for min videre karriere og utvikling, legger han til.

Tirsdagens finale ble arrangert i Trondheim med dirigering for Trondheim Symfoniorkester & Opera. En stor jury bestående av representanter fra alle de profesjonelle norske symfoniorkestrene, Dirigentløftets faglige råd og juryens eksterne ekspert - den internasjonalt svært anerkjente dirigenten James Gaffigan - har vurdert kandidatene. Juryen ledes av Morten Wensberg, professor i dirigering og dekan ved Universitetet i Stavanger.

- Vi har hatt flotte dager med opptaksprøver til Dirigentforum og Opptakt sammen med Trondheim Symfoniorkester. Jeg synes nivået på kandidatene blir bedre for hvert år. Det tyder på at det jobbes knallbra på alle nivåer i Dirigentløftet, både i breddesatsingen og i eliten. At vi endte opp med å velge ut to dirigenter til Opptakt illustrerer også at det var svært tett i toppen i år, sier Wensberg.

Direktør i TSO, Anne Kathrine Slungård sier de er stolte over å være vertskap for Opptakt 2021.

– Samtidig er det en selvfølgelighet for oss at vi skal bidra i utviklingen av nye dirigenttalenter, for å sikre tilveksten av dyktige ressurser også på dirigentpodiet. Slik vi trenger dyktige unge musikere, trenger vi også dyktige unge dirigenter som skal bære den klassiske musikken framover og utover. Og i år, når vi er på vei ut av en pandemi, er det spesielt gledelig å igjen kunne samles med fullt orkester for å dyrke de talentene vi har hatt foran oss de siste dagene, sier Slungård. 

Professor i dirigering ved Norges musikkhøgskole og faglig råd-deltaker Ole Kristian Ruud er også stolt over det han fikk se og høre. 

– Jeg er svært stolt over at alle finalistene enten ernåværende eller tidligere studenter fra min klasse ved NMH. Jeg vil gratulere alle 5 da de virkelig fikk vist seg fra sine beste sider, sier Ruud. 

Som vinnere av Opptakt vil Myrann og Bürgin over en periode på to år få en bred lansering i hele Norge og vil gjennomføre prosjekter med samtlige av landets profesjonelle orkestre. I tillegg får de mentorer fra aller øverste internasjonale nivå, personlig coach og støtte til karriereutvikling.  I tillegg kan de følge all aktivitet i Dirigentforum 1 og Dirigentforum 2. 

Vinnerne av plass i Opptakt og Dirigenforum vil også arbeide for å løfte frem neste generasjons dirigent-talenter ved å arrangere blant annet  dirigentkurs for barn og unge. 

Satsingen har siden lanseringen i 2018 vakt stor internasjonal begeistring. Eliteprogrammene Opptakt og Dirigentforum har etablert og etablerer stigende stjerner på dirigenthimmelen. Til eksempel er de to tidligere vinnerne av Opptakt, Tabita Berglund og Daniel Reith, blitt plukket opp av et av verdens største artistmanagements, HarrisonParrott, og lansert globalt.

  • Fjorårets Opptakt-vinner ble Aage Richard Meyer. Les mer her

Det arrangeres en rekke mesterklasser der talentene får møte mange av verdens mest anerkjente dirigenter. Alle de profesjonelle symfoniorkestre i Norge er med i dette løftet i tillegg til samarbeid internasjonalt. Da Dirigentløftet i 2019 inngikk et samarbeid med Gøteborgs Symfoniker, en av Nordens ledende institusjoner, ble det bevist at modellen fungerer på tvers av de nordiske landene.

Mai 2020 viste NRK «Hovedscenen: Unge dirigenter på Festspillene i Bergen». Der fikk vi oppleve fjorårets Opptakt-vinner Aage Richard Meyer og tidligere Opptakt-vinner, Daniel Reith, dirigere musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen under instruering av sjefdirigent Ed Gardner.

  • Se Daniel Reith i sendingen «Hovedscenen: Unge dirigenter på Festspillene i Bergen» på Talent Norges TNArena!

- Vi i Talent Norge gratulerer Kai Grinde Myrann og Jonas Bürgin med plassen i Opptakt og Kristoffer Wøien og Mario Garcia Ramos som nye deltakere i Dirigentforum. Finalen viser at talentene i Dirigentløftets eliteprogrammer holder et svært høyt internasjonalt nivå. Det blir spennende å følge dem videre både her i Norge og ut i verden, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Om Dirigentløftet

Dirigentløftet er en helhetlig og langsiktig satsing for å styrke Norge som dirigentnasjon.

Satsingen skal bidra til en felles mobilisering i samarbeid med det frivillige musikkliv, kulturskoler, høyere utdanningsinstitusjoner, amatørensembler og profesjonelle institusjoner, ensembler og orkestre.

Dirigentløftet omfatter en rekke ulike programmer og tiltak, gjennom et breddeprogram og et eliteprogram. Sammen med allerede eksisterende strukturer skal Dirigentløftet danne grunnlag for å løfte norske dirigenter nasjonalt og internasjonalt.

Musikklivet er invitert med til en felles historisk satsing der målet er å heve nivå, kompetanse, status, stimulere til kunnskapsdeling og bidra til karrieremuligheter for Norges dirigenter, og samarbeid med allerede etablerte program og miljøer. Dirigentløftet skal bidra til å skape gode rammer og strukturer for en langsiktig utvikling av dirigenttalenter.

Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge har initiert, eier og drifter Dirigentløftet.

Om Dirigenløftets nivå 1: Opptakt

Lanseringsprogrammet Opptakt skal være skreddersydd for den enkelte programdeltaker. Hovedhensikten er å gi et tilbud til de aller største talentene, til de som kan vise til store kunstneriske ambisjoner og til modent dirigentfaglig håndverk som gjør kandidaten i stand til å realisere sine kunstneriske visjoner.

Lanseringsprogrammet Opptakt er det øverste nivået i Dirigentløftet. Hensikten er videre å utvikle vedkommendes karriere og kunstneriske integritet. Arbeidsformen i Opptakt skal hovedsakelig være individuell.

Om Dirigenløftets nivå 2: Dirigentforum

Praksisorkesterprogrammet Dirigentforum er rettet mot musikere eller dirigentstudenter som er i utvikling og som allerede kan vise til et høyt dirigentfaglig nivå og kunstnerisk potensiale.

Deltakerne i Dirigentforum velges ut utelukkende basert på kunstneriske, musikalske og dirigentfaglige evner. Det er ingen krav til formell utdanning. Øvre aldersgrense ved søknad er 30 år.

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga

Talentprogrammet FRAMR

Talentprogrammet FRAMR er Hemsingfestivalens talentprogram for klassisk musikk og folkemusikk.

Talentprogrammet FRAMR
29. juni 2023

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program

Julie Røssland har signert med Askonas Holt Lies Askonas Fellowship Program