Nå er det klart for UREDD 2.0

16.06.2020 / Talent Norge, SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet og RadArt – nettverk for fri scenekunst viderefører talentprogrammet UREDD.

På bildet: Eksogen by Intakt av UREDD-talent Mathilde Cayers. Foto: Hydar Dewachi

– UREDDs arbeid der de kombinerer utviklingen av det kunstneriske med hvordan det faktisk er å arbeide som kunstner har gitt svært gode resultater gjennom de tre første årene til satsingen. Miljøet rundt RadArt er en inkluderende arena for nye samarbeid og erfaringsutveksling. I UREDD har vi satt dette i system og det ser vi gir et løft for deltakerne i satsingen. Det arrangeres jevnlig fagsamlinger i UREDD  som beviser hvor viktig det er for talentene å  sparre med hverandre, mentorer og andre kunstnere. Resultatet har vi fått oppleve flere ganger gjennom fantastisk scenekunst fra UREDD-talentene. Nå gleder vi oss til å sette i gang UREDD 2.0 og ta nye steg i utviklingen av unge scenekunstnere i Nord-Norge, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

UREDD er rettet mot unge scenekunstnere med tilknytning til Nord-Norge som er i ferd med å etablere seg i det profesjonelle feltet etter endt utdanning. Prosjektet vil ta opp inntil fem talenter, og har en tidsramme på halvannet år. Satsingen er en del av SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet og Talent Norges regionsamarbeid som skal sikre talentutvikling på det høyeste nivå i Nord-Norge ved å gi de beste talentene tilgang til gode talent- og mentorprogram der de bor. Gjennom UREDD vil unge scenekunstnere få utviklet sitt talent og kunstnerskap, og få støtte i prosessen med å etablere sin egen virksomhet.

UREDD har oppstart høsten 2020. Unge scenekunstnere som er i etableringsfasen og har tilknytning til Nord-Norge, kan nå søke på programmet. Prosjektet foregår fra september 2020 til februar 2022.  Les mer om satsingen og søk her.

Dansekunstner, dramatiker og forfatter Jenny Maria Svensson er prosjektleder for den videreførte satsingen. Prosjektet vil skje i RadArts inkluderende og delende ånd, et nettverk for fri scenekunst som har bidratt til å styrke og synliggjøre scenekunstfeltet i Nord-Norge.

– Det er et fantastisk scenekunstmiljø i byen, og kunstnerne er samlet på tvers av sjangre. Fremfor alt ser man på hverandre som kolleger og ikke som konkurrenter, mye takket være det inkluderende nettverket som er blitt skapt gjennom RadArt og blant andre Kristin og Bernt Bjørn, gjerne omtalt som bautaene innenfor fri scenekunst i Tromsø, forteller hun.

– Vi skal sikre tett oppfølging og sikre skreddersydde programmer og individuelle tilpasninger. Jeg gleder meg stort til å møte de utvalgte talentene og bli bedre kjent med deres fagområder, interesser og historier.

Svensson understreker viktigheten av talentprogrammer som tenker langsiktig i en bransje som for tiden er preget av mye usikkerhet.

– Det er utfordrende å være nyutdannet kunstner i en bransje som ikke bare er usikker, men som nærmest har vært ikke-eksisterende i flere måneder. Da er det godt å tenke på at det finnes aktører som Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet som tenker langsiktig, bidrar med tid og ressurser, og ikke minst samler utøvere som rører på seg. For de fem som blir utvalgt, vil dette helt klart ha en svært positiv effekt. Klart vi skal jobbe for god scenekunst i årene fremover, tilpasset situasjonen, men vi tvinner ikke tommeltotter og venter. Her skal det jobbes!

Vi har spurt et utvalg tidligere UREDD-talenter om deres erfaringer fra satsingen:

«Uredd ga meg selvtillit i etableringsfasen som skapende og utøvende dansekunstner, og fikk meg til å innse at det var en plass for meg i det nordnorske scenekunstmiljøet. Denne selvtilliten resulterte i prosjektmidler fra Norsk Kulturråd, og muligheten til å skape min egen forestilling med premiere på Kulturhuset i Tromsø.»

Mathilde Caeyers
Dansekunstner, koreograf, medskaper av samtidsdanskompaniet Intakt

Foto: Tom Pallant

«Uredds mentorordning hjalp meg å arbeide mer strukturert inne i min egen tekst og bidro til at jeg fikk publisert mitt første teaterstykke.»
Anne Lund
Dramatiker

Foto: Marius Kildalsen

«Uten Uredd hadde jeg nok aldri hatt troen på at jeg kunne skrive, produsere og gjennomføre min egen teaterforestilling. Uredd har gitt meg selvstendighet og en tro på min egen stemme.»

Julian Karenga
Skuespiller og dramatiker

Foto: Anna Brochmann

«UREDD og mentorordningen ga meg de nødvendige verktøyene jeg trengte for å gå fra utøvende til skapende kunstner. Det bidro også til at jeg fikk bygget et unikt nettverk på tvers av landsdelen og scenisk uttrykk.»

Anna Karoline Bjelvin
Skuespiller

Foto: Martin Eilertsen

«Uredd hjalp meg å få ordentlig fotfeste i det frie kunstmiljøet i nord, og fikk meg til å se hvordan vi bygger hverandre opp og er hverandres kolleger, noe som blant annet har ledet meg til Festspillenes Open Call 2021».

Maja Skogstad
Scenekunstner og skuespiller

Foto: Martin Eilertsen

Interessert i å delta i UREDD? Søknadsfrist er 10. august. Her finner du utlysningstekst og søknadsskjema.

 

Om SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet og Talent Norges regionssamarbeid:

Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet arbeider for at de aller beste kunst- og kulturtalentene får tilgang til gode talentprogram der de bor. Talent Norge vil i tillegg til å støtte det regionale samarbeidet arrangere nettverksmøter og skape synergier mellom satsinger på topptalenter i Nord-Norge.

SpareBank 1 Nord-Norge og Talent Norge har siden 2016 samarbeidet om talentutvikling i Nord-Norge gjennom å støtte enkeltsatsinger i regionen. Fra juni 2019 utvides samarbeidet med det som mål å skape en helhetlig talentutvikling regionen. Gjennom Samfunnsløftet går SpareBank 1 Nord-Norge inn som privat bidragsyter i et regionalt samarbeid med Talent Norge på talenter i Nord-Norge. SpareBank 1 Nord-Norge bidrar gjennom Samfunnsløftet inn i prosjekter som utvikler arenaer, innovasjon, ungdom og nordnorske lokalsamfunn.

Gjennom de tilknyttede talentprogrammene jobbes det for å forsterke det gode samarbeidet innenfor kultursektoren i Nord-Norge. Alle talentene i det regionale samarbeidet får benytte Talent Norges nettverk av coacher og mentorer samt skreddersydde fagsamlinger og dialogmøter. Formålet er å styrke nettverket mellom talentprogrammene i nord samt å dele kunnskap på tvers av sjangre, regioner og andre bransjer enn kultur.

Mer om våre pågående satsinger i nord her.

Mer om vårt coaching-tilbud til talenter i nord her.

21. januar 2021

Lover å pakke ut “talentet” under TIFF

Mer Film-talentene Elle Sofe Sara og Åse Kathrin Vuloab kommer til Tromsø internasjonale filmfestival for å snakke om hvordan det er å utvikle sin første storsatsing i Nord-Norge

Lover å pakke ut “talentet” under TIFF

NSP 2: Realness

Streaming av "Realness" av Daniel Proietto, med dansere fra NSP 2 og NSP.

NSP 2: Realness
21. januar 2021

Har du fått med deg vår podcast-miniserie «Voices of the North»?

En liten smakebit på det spennende innholdet.

Har du fått med deg vår podcast-miniserie «Voices of the North»?