Sammen om Talent Midt-Norge

15.10.2024 / Lanseringen av en helt ny regisatsing på Trøndelag Teater fikk den 10. oktober fronte en ny storstilt samarbeidsavtale mellom SpareBank 1 SMN og Talent Norge som sikrer nær 30 millioner kroner til talentprogram og aktiviteter. Satsingen skal gi flere ambisiøse unge kunstnere i regionen muligheten til å satse. Målet er at talentfulle kunstnere kan ta steget ut i en profesjonell karriere fra Trondheim, Røros, Molde, Namsos og andre steder i regionen. FOTO: Vegard Eggen

Storstilt satsing - Talent Midt-Norge

(På bildet fra venstre: Silje Riise Næss, Hilde Sem Lykke, Hanne Tømta, Elisabeth Egseth Hansen og Åse Eilertsen)

En ny samarbeidsavtale mellom SpareBank  1 SMN og Talent Norge sikrer midler til en storstilt satsing for å gi flere ambisiøse unge kunstnere i regionen muligheten til å satse. Målet er at talentfulle kunstnere kan se for seg å ta steget ut i en profesjonell karriere fra Trondheim, Røros, Ålesund, Namsos og andre steder i regionen. Én nøkkel ligger hos talentprogram som setter mål om å utvikle talentfulle kunstnere til profesjonelle utøvere i regionen. 

- Det er en glede for SpareBank 1 SMN å utvide samarbeidet med Talent Norge, og nå også inkludere Trøndelag Teater, i vår nye talent satsing. Talentprogrammet skal bidra til å løfte unge talenter, sikre et rikt kulturliv og gi flere gode kulturopplevelser til folk, i hele regionen. Vi har klassisk musikk, folkemusikk og dans, jazz, orkestermusikere og nå scenekunst inn i klyngesamarbeidet. Vi leter etter andre sjangre for å sikre bredden av kunstfelt i regionen, for det er viktig for oss, - sier leder for samfunnsutbytte i SpareBank1 SMN, Hilde Sem Lykke.

I Talent Midt-Norge inngår pr oktober 2024 de seks programmene Hilmartalentet i Steinkjer, SpareBank 1 SMN Jazzstipendiat med tilknytning til Molde og Trondheim, Talent Trondheim, Konsknekt i Røros og Ung Barokk i Trondheim og Trøndelag Teaters regisatsing. I tillegg er det allerede målrettet dialog med flere aktører rundt nye initiativ, og partene ser etter andre spennende miljøer i regionen. 

-Vi i Talent Norge er enormt glade for å kunne presentere dette storstilte partnerskapet med SpareBank1 SMN om en helhetlig satsing på talentutvikling innen kunsten i Midt-Norge. Dette er en banebrytende satsing fra SpareBank 1 SMNs side, som det regionale kulturlivet har respondert på med gode idéer og stort pågangsmot, og som vil skape store ringvirkninger. - sier Silje Riise Næss, direktør Talent Norge.

Torsdag 10. oktober ble et helt nytt talenprogram presentert på Trøndelag Teater. 

Den nye satsingen som har fått navnet “Regiløftet Trøndelag Teater”, omfatter to regissører og varer i fire år, med oppstart desember 2024. I løpet av perioden skal regissørene få erfaring med å skape teater på ulike scener og i ulike formater, og deltakerne vil få tilgang til et stort profesjonelt fagmiljø.

-Dette er en enestående satsning og det er viktigere enn noensinne å styrke kunstfeltet. Å satse på kunstnere er å styrke demokratiet. Kunstnere bidrar med kritisk tenkning og er dermed sentrale for ytringsfriheten – de ivaretar, utfordrer og er med på å skape samtalen om samfunnet. Dette er stemmer vi er avhengige av for å ha et velfungerende demokrati, - sier teatersjef ved Trøndelag Teater Elisabeth Egseth Hansen.