Talent Norge viderefører talentprogrammet FRIKAR X

20.08.2020 / Siden 2008 har FRIKAR jobbet med talentutvikling med fokus på lagbygging i solistisk orienterte danseformer. Nå viderefører Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og FRIKAR sammen med Anders Jahres Humanitære stiftelse og Gnistfonden samarbeidet om talentutvikling innenfor scenisk folkedans.

– FRIKAR X har vært med oss siden 2017 og det har vært utrolig spennende å følge talentutviklingen i programmet. Plattformen deres har stor kompetanse og kredibilitet, og vi er veldig glade for at vi sammen med Sparebankstiftelsen DNB, Anders Jahres Humanitære stiftelse og Gnistfondet fortsetter samarbeidet de neste tre årene. Vi gleder oss til å se talentene i aksjon fremover. Det er en stor opplevelse å se dem gripe muligheten til å etablere en karriere som profesjonelle utøvere i skjæringspunktet mellom samtidsdans, akrobatikk og tradisjonsdans, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

FRIKAR X søker utdannede folkedansere og bevegelseskunstnere til programmet. Søknadsfrist er 4.september.

– Til forskjell fra tradisjonelle mentorprogram har vi i FRIKAR X dyrka et fellesskap der talenta kan oppleve tilhørighet som gir grunnlag for både individuell og kollektiv talentutvikling. De får velrennomerte ressurspersoner fra utlandet som ellers ikke hadde hadde undervist i Norge, og de forventes å bidra i utviklinga av kunstneriske uttrykk i møtet mellom norsk folkedans og andre sjangre, forteller programansvarlig i FRIKAR X, Hallgrim Hansegård.

FRIKAR X gir talentene oppfølging i tre år for å sikre kontinuitet i et trygt miljø der det er lov å prøve og feile. Danserne bor sammen, og fleste samlingene skjer i FRIKAR-SMIA i Valdres som er spesialtilpasset dans, akrobatikk samt film og musikk. En del aktiviteter skjer også i Oslo og på nett. 

– Sparebankstiftelsen er glade for å kunne bidra til at FRIKAR X videreføres. Resultatene som programmet har oppnådd så langt er lovende, og vi ser frem til å se de unge talentene fortsette å stimulere til stor danseglede, sier Anders Bjørnsen, leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB.


Fra Gotoguta. Foto: FRIKAR

FRIKAR X har til nå stått bak de tre kritikerroste produksjonene SLEPP, Draumefangaren og SKAUT. Hallgrim Hansegård understreker viktigheten av et bredt og variert program.

– De profesjonelle talenta har fått lønna arbeid og mer scenisk erfaring i verk som er skapt for dem. Det jeg som programansvarlig og talenta sjøl er aller mest fornøyd med er kombinasjonen av internasjonale koreografer, kreative dypdykk i folkedansen og et treningsmiljø å vokse i, forteller Hallgrim Hansegård.

Seks nye talenter til videreføringen

For den neste tre års perioden vil FRIKAR X fokusere spesielt på "frigjørende kraft i tidløs dans" som en sjangeruavhengig verdi. På programmet står folkedans, samtidsdans, house, sjamanistisk musikk, vikingbryting og filmskaping for å nevne noe. En rekke anerkjente og internasjonale mentorer og instruktører som Lali Ayguade vil følge opp talentene.

4. september er frist for å sende inn video av soloarbeid og motivasjonsbrev.

– For å skape et så inspirerende miljø som mulig vil vi ha en grundig utvelgelse for å finne de talenta som også er interessert i å investere tid til fellesskapet. På grunn av koronakrisa velger vi deretter ut 12 som får delta på et variert og morsomt fem-dagers verksted i Valdres 21.-25. september. Etter det får seks talent være med videre i programmet sammen med ni som har igjen et år av sin treårsperiode. I 2021 får vi altså inn ni nye. Vi ser etter utdanna folkedansere og bevegelseskunstnere som vil være del av et fellesskap for å ta ut potensialet sitt og som er nysgjerrige på suggererende rytmer og uttrykk, sier Hansegård.

– For å tilpasse oss den nye koronahverdagen har planlagt å jobbe mer med film som uttrykk, blant anna fordi korte formater er nyttige i talentutvikling og fra å gi talenta kunnskapen til å uttrykke seg på høyt nivå under pandemier og mangel på levende publikum. 

OM FRIKAR X

Dansekompaniet FRIKAR er Norges ledende, profesjonelle kompani i krysningspunktet mellom moderne og tradisjonell, norsk dans og har høstet stor anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt.

I dag er det ytterst sjelden at et nyutdannet talent klarer å konkurrere seg direkte inn i FRIKAR. Samtidig øker etterspørselen etter sterke, kunstneriske identiteter i møtet mellom samtidskunsten og lokale tradisjoner både i Norge og internasjonalt. Innovativt entreprenørskap blant unge er også etterlyst vare.

Etablering av FRIKAR X skal bidra til å sikre rekruttering og utviklingsmuligheter for unge talenter innen fri bevegelseskunst. Satsingen bygger videre på den solide plattformen som er skapt av FRIKAR.

Les mer som satsingen!

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten

Wilhelmsen-akademiet er Nasjonalballettens satsing på unge ballettalenter, og den første talentsatsingen av sitt slag i Norge.

Wilhelmsen-akademiet / Nasjonalballetten
17. september 2022

Live Skullerud - Dansekunstner

"Det har vært spennende å få et innblikk i hva som rører seg i andre deler av kultur- og idrettsfeltet. Det gir meg følelsen av at jeg enklere kan løfte blikket ut av min egen boble i dansefeltet."

Live Skullerud - Dansekunstner
03. august 2022

Marianne Haugli - Danser

"Det føles veldig givende og stas å være en del av et community, som virkelig er der for oss. Spesielt i disse sårbare tider som vi dansekunstnere står i."

Marianne Haugli - Danser