Talent Norges årskavalkade

20.12.2019 / Ved å samarbeide med kulturaktører i hele landet, forener Talent Norge gode krefter for å dyrke frem de beste. Vi nærmer oss slutten av 2019, og tar for oss noen av høydepunktene denne foreningen av krefter har skapt.

Kjære lesere, talenter, mentorer, bidragsytere og samarbeidspartnere. Under årets konferanse Kjønn, strukturer og kulturarv slo kulturminister Trine Skei Grande fast at god kulturpolitikk oppstår i brytningene mellom offentlig og privat, frivillig og profesjonell, og at det blir stadig vanskeligere å kritisere et samarbeid mellom private og offentlige bidragsytere når vi ser hvilke resultater det fører med seg. Da Talent Norge ble opprettet som et offentlig-privat samarbeid mellom Regjeringen, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva i 2015, var formålet å være en spydspiss for talentutvikling over hele landet innen musikk, dans, billedkunst, film, scenekunst og litteratur. Ved å samarbeide med kulturaktører i hele landet, forener vi gode krefter for å dyrke frem de beste. 

Årets årskavalkade tar for seg noen av høydepunktene denne foreningen av krefter har skapt. 

8 av 12 UP-deltakerne i produksjon

8 av 12 UP-deltakere er allerede i produksjon av spillefilm. Da Kvinnesatsingen i Talent Norge og Nfi lanserte UP satte vi som mål at 80% av deltakerne skulle lage film eller tv av lengre format innen tre år. Nå, bare litt over ett år senere, er hele 8 av 12 i produksjon. Det er intet annet enn fantastisk, og ikke minst en seier for fremtidens filmbransje. Gratulerer til de eksepsjonelt dyktige filmskaperne!

14 dansere flytter grenser i 2020

I høst gikk vi inn i et svært spennende samarbeid med Nagelhus Schia Productions. Talentprogrammet AMP - Aspirant Mentor Program - tilbyr åtte utvalgte talenter innen samtidsdans kunstnerisk egenutvikling og bredere kompetanse. Satsingen går over fire år, med tre kull over 18 måneder. Våren 2020 har kompaniet premiere på sin første helaftens forestilling våren 2020, det kontrastfylte verket Orbo Novo, med koreografi av Sidi Larbi Cherkaoui. 14 dansere får boltre seg med akrobatisk koreografi og spektakulær scenografi, mens musikken er signert polske Szymon Brzóska. Stykket, som ble til i et mer håpefullt USA anno 2009, får en annen type aktualitet i dagens politiske klima. Kanskje er det til og med enda mer relevant?

KonstKnekter i verdensledende orkestre

KonstKnekt er Kavlifondets og Vinterfestspills unike samarbeid med Berlinfilharmonien, og gir unge talenter muligheten til å knytte bånd mellom norske utdanningsinstitusjoner og BPOs Orchester-Akademiet (OABPO). Akademiet er orkesterets ”utklekkingsanstalt” for de som ønsker å rendyrke en orkestermusiker-karriere. Stadig flere av Konstknektene har fått ledende jobber i verdensledende orkestre, og et uttalt mål er dette året blitt oppfylt: Fiolinist og bratsjist Michael Grolid (1997) har fått plass i Berlinfilharmoniens orkesterakademi. Under Vinterfestspill 2020 opptrer Konstknektene på Solrenningskonsert og Konstknekt.

LIMPI + Stargate med internasjonal suksess


I sommer mottok Stargate Spellemann og Music Norways pris for Årets internasjonale suksess 2018. Stargate valgte å gi stipendet á 100.000 til LIMPI, Lillehammer Institute of Music Production and Industries.

– Stargate har bevist at norske artister, låtskrivere og produsenter kan sette sitt preg på den internasjonale musikkscenen. At Stargate engasjerer seg i LIMPI og deler av sin enorme kunnskap og erfaring har stor betydning for våre talenter som er på god vei ut i musikkbransjen allerede, sier LIMPIS grunnlegger, Magnus Beite.

Produsentene i Stargate er i tillegg mentorer i LIMPI Mentor, et talentprogram opprettet i samarbeid med Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB. Her får talentene daglig produsere musikk i tverrfaglige team, under veiledning av mentorer og internasjonale artister som Tor Erik Hermansen, Espen Lind, Emily Warren, Fred Ball, Amund Bjørklund, Lena Midtveit, Martin Sjølie, Andreas Schuller, Patrick Ross, Wesley A’Harah og Lars Hustoft.

Crescendo-musiker ble vinner av Equinors stipend

De nominerte til årets Equniors-stipend var alle Crescendo-musikere - hvilket var en stor nyhet i seg selv dette året. Den 25 år gamle cellisten Sandra Lied Haga overbeviste juryen og gikk av med seieren.

– Sandra er en cellist som utmerker seg innen den klassiske musikksjangeren. Hun viste fra tidlig alder en oppsiktsvekkende teknisk kontroll og en fyldig syngende cellotone, og har de siste årene utviklet sin personlige stemme. Hun legger ned en formidabel innsats for å stadig nå videre, og har de siste årene fått god internasjonal erfaring. Sandra er en av våre fremste cellister, og vi i juryen gleder oss til å følge hennes musikkarriere videre, sier Leif Ove Andsnes, ambassadør for Equinor Morgendagens Helter og årets juryleder.

Konferanse for like muligheter

Et utvilsomt høydepunkt dette året var konferansen Kjønn, strukturer og kulturarv vi arrangerte sammen med Norsk Tipping. Selskapene har inngått et langsiktig samarbeid med ambisjon om å gjøre en forskjell, og inviterte et knippe nøkkelpersoner fra kunst - og kulturfeltet for å diskutere følgende problemstilling med oss: Hvordan skal vi tilrettelegge for at kvinnelige talenter skal møte en bransje hvor de har samme mulighet til å utøve sitt kunstneriske virke som menn? Tusen takk til nesten 200 engasjerte deltakere som tok turen til Sentralen for å dele dagen sammen med oss!


Delekultur og synergier

Å få tildelt midler til et talentutviklingsprosjekt er én ting. Det er først når man oppretter klyngesamarbeid og deler kompetanse på tvers av arenaer, at det virkelig skjer ting. Et av Talent Norges viktigste formål er å styrke nettverket mellom talentprogrammene og å dele kunnskap på tvers av sjangre, regioner og andre bransjer enn kultur. Dette har særlig kommet til uttrykk gjennom våre fire fagsamlinger i ArtEx dette året, for ikke å glemme under årets prestasjonskonferanse i Operaen der over 40 deltakere fra Talent Norges ulike satsinger var tilstede for å dele på tvers av fagfeltene.

Vi ser også at stadig flere synergier oppstår på talentprogrammenes eget initiativ. Varangerfestivalen arrangerte sitt første innspillsmøte under årets festival, og flere er allerede i gang med spennende prosjekter på tvers av disipliner som et direkte resultat av møtet, blant annet Riddu Riddu, Festspillene i Bergen og Varangerfestivalen.

Nasjonalballetten UNG med internasjonale suksesser

Nasjonalballetten UNG har vært en suksess siden oppstarten i 2015. Dette året var det kritikersuksessen Dido og Aeneas og to utsolgte forestillinger i Londons Royal Opera House (Linbury Theatre) som ble det desidert største høydepunktet. Nasjonalballetten UNG var tilbake i London denne våren med urpremiere av verket Left from Write av Charlotte Edmonds, som tar utgangspunkt i opplevelser den unge britiske koreografen har hatt med dysleksi. I Vivace får den sin Norgespremiere - og byr blant annet på smidig Kylián-dans, ballett til vakker Grieg-musikk og to lekne ferske verk.

Ikke minst er den internasjonale suksessen Ghosts tilbake i Operaen i januar 2020. Det er sjeldent en norsk danseforestilling får så stor internasjonal oppmerksomhet som Nasjonalballettens oppsetning Ghosts har fått. Danseversjonen av Ibsens drama Gengangere med unge dansere fra Nationalballetten UNG er blitt et signaturverk og en eksportvare for Nasjonalballetten. Sikre deg billetter til en aften i Operaen i 2020! 


Den Norske Opera & Ballett med koreografisatsing

For første gang i historien har Den Norske Opera & Ballett også knyttet til seg en kvinnelig husregissør som står bak deres internasjonale suksess Ghosts: Mari Moum Aune. Den Norske Opera & Ballett, Norsk Tipping og Talent Norges nye koreografisatsing skal skape nye klassikere og sørge for at neste generasjon skapende dansekunstnere får like og gjentatte muligheter. Aune vil blant annet fungere som mentor for de kvinnelige koreografene som blir tatt opp i programmet.

– Vi skal endre kulturarven ved å la flere stemmer og flere fortellinger slippe til, og er svært glade for at Talent Norge og Norsk Tipping gir oss denne tilliten, sier ballettsjef i Den Norske Opera & Ballett, Ingrid Lorentzen.

TILT Grow og Panta-Rei med formidable resultater

Det er ikke grenser for hva Panta Rei Danseteater har fått til over hele landet dette året. Fenomenet og talentprogrammet "Tilt Grow" har gjennom sine koreografier, ulike stilarter innen dans som møtes i bybildet, naturen og andre lokaler, prosjekter ved ungdomsklubber, kulturskoler, flerkulturelle prosjekter, dansecamper og flashmob - for å nevne noe - inspirert og gitt ideer til andre dansemiljøer over hele landet. Den aller største takken går til lokalmiljøene, lagene, foreningene, barn, unge, voksne, eldre og over 10.000 publikummere som skaper kunstmøter, kreativitet og glede! 

Aage Richard Meyer blir assistentdirigent i Bergen Filharmoniske

Sammen med de ledende norske orkestrene skal Talent Norges eliteprogram Dirigentløftet heve Norge som dirigentnasjon ved å gi karrieremuligheter til unge dirigent-talenter. Tidligere Dirigentløftet-deltaker Tabita Berglund ble signert til HarrisonParrott for ti år i 2018, og mente at hun endelig hadde funnet sin plass i musikken.

Dette året er det Dirigentløftet-deltaker Aage Richard Meyer som har utmerket seg gjennom sin formidle innsats. Dette året har han gjennom programmet blant annet dirigert Trondheim Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester og Göteborgs Symfoniker. Han har også hatt assistentoppgaver i Arktisk Filharmoni og Arktisk Sinfonietta. I september ble han dessuten valgt ut, som eneste norske deltaker, til en mesterklasse for et knippe store europeiske dirigenttalenter med BBC Philharmonic i Manchester. Januar 2020 tiltrer Meyer som assistentdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester - et orkester som forøvrig har blitt utnevnt av the Guardian til å stå bak en av Storbritannias største konsertopplevelser i 2019. Sist men ikke minst ble Meyer tildelt Steenslandsstipendet gjennom sitt studieforløp fra bachelor til Postgraduate Diploma i dirigering ved Fakultet for utøvende kunstfag. Vi gleder oss til å følge Meyer videre!


HÅP solgt til 16 land + flere filmer i vente

I høst var det premiere på den første filmen som er blitt utviklet i  talentprogrammet Filmskapere. Spillefilmen Håp av Maria Sødahl har fått strålende mottakelse i pressen og passert 30 000 besøk på to uker. Den ble invitert til Toronto Film Festival i høst, og er allerede solgt til 16 land.

I 2019 har Filmskapere hatt et stort utviklingsarbeid på filmer som går i produksjon i 2020: Spillefilmen Verdens verste menneske av Joachim Trier - med manus av Eskil Vogt og Joachim Trier, Spillefilmen Eksplosjoner i hjertet av tidligere UP-deltaker Yenni Lee og dokumentarfilmen Tiny Dancer av Tommy Gulliksen. Vi ser frem til et nytt, spennende og ikke minst internasjonalt filmår!

NORLA satte Norge på verdenskartet

Gjennom utviklingsprogrammet Nye stemmer i samarbeid med blant annet Talent Norge og Den norske Forleggerforening skal NORLA gi rom for å få synliggjort deler av den rike litterære underskogen. Gjennom stort bidrag, viktig innsats og god finansiering har NORLA fått realisert sitt Frankfurt-prosjekt og drømmen om et gjestelandsprosjekt som setter spor og som peker mot fremtiden. Mange tyske lesere har fått mulighet til å lære om Norge og norsk litteratur gjennom treff med norske forfattere på store og små steder i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet videreførte samarbeidet

Fra 2016 til i år har Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet i felleskap støttet talentutvikling i Nord-Norge med 7.6 millioner kroner. I sommer videreførte vi samarbeidet med en økt pott på 16.8 millioner i løpet av de neste tre årene.

Talent Norges formål er å være en spydspiss for talentutvikling innen kunst og kultur, og skal skape arenaer, muligheter og utsikter nasjonalt og internasjonalt for utvikling av talenter, i et systematisk og langsiktig perspektiv. Det er gledelig og viktig at SpareBank 1 Nord-Norge gjennom Samfunnsløftet fortsetter og øker satsingen på prosjekter som utvikler arenaer, innovasjon, ungdom og nordnorske lokalsamfunn.

Stadig flere anvender coaching

Det gleder oss stort at stadig flere satsinger anvender coaching aktivt i sitt virke. Coaching har som mål å gi støtte i ulike måloppnåelsesprosesser og hjelpe deltageren med å holde fokus over tid. På den måten kan nye ideer og arbeidsmåter bli en del av deres daglige praksis. UP, Dirigentløftet og ArtEx har benyttet seg av coaching med stor suksess. Fra januar 2020 får alle satsinger i Nord-Norge tilgang på coaching. 

NUDES får internasjonal oppmerksomhet

Barbosa Film og tidligere FilmLab og UP-deltakere Erika Calmeyer og Nina Barbosa Blad og nåværende ArtEx-talent Liv Joelle Barbosa Blad står bak årets internasjonale tv-serie suksess. Allerede før «Nudes» hadde premiere, ble den solgt til BBC Three - den aller første fremmedspråklige serien kanalen kjøper. NUDES har dessuten blitt solgt til flere land.

Denne høsten fikk også Liv mulighet til å delta på C21 gjennom ArtEx - en av verdens største seriefestivaler.

- Gjennom tre dager fikk jeg oppleve høy kvalitet av faglig innhold som var inspirerende og kompetansehevende. Ved å få et innblikk i det internasjonale markedet blir veien litt mindre skummel når man skal sikte høyere med et internasjonalt mål for serier jeg vil utvikle i framtiden, sier Blad til Talent Norge.

Suksess for DNBS&A Masterclass: Dansere på ballettturné i USA

Aniela og Sunniva har vært deltakere i masterclass gjennom Den Norske Ballettskole og Akademi. De har deretter satt kursen mot USA i regi av kompaniet Grand Kyiv Ballet. Les mer om reisen her!

Suksess for Den Norske Ballettskole & Akademi: Dansere på ballett turné i USA
10. oktober 2024

Filmskapernes Høst

Filmene "Armand" (av Halfdan Ullman) og "Elskling" (av Lilja Ingolfsdatter) har gjort store inntrykk på internasjonal lerrett!

Filmskapernes Høst
14. juli 2024

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

ArtEx-deltager Mark Tholander utforsker hva som ligger i begrepene familie og fellesskap. I en eksperimenterende fase av kunstnerskapet får han råd fra mentorene Haeju Kim og Ed Atkins.

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min