Møt talentene i NyeNational

03.05.2020 / NyeNational er en historisk god start på et krevende yrkesliv, og gir en gruppe utvalgte skuespillere muligheten til å videreutvikle sitt talent over tid med Nationaltheatrets ressurser i ryggen. Møt de seks utvalgte som snart er i gang med leseprøve sammen med den anerkjente regissøren Alexander Mørk-Eidem.

Olavus Frostad Udbye, Seda Witt, Patrick Hilmar Ingvaldsen, Amina Sewali, Sindre Strand Offerdal og Victoria Ose er de utvalgte skuespillerne som har blitt ansatt i 100 prosent stilling med lønn ved Nationaltheatret. Deltakerne vil utgjøre et eget ensemble med faste møtepunkt på teatret – og slik bringe nye historier, ny tematikk, nytt språk og nye roller inn i teatret.

NyeNational er et samarbeid mellom Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og Nationaltheatret, og skal gi de nye talentene en trygg, men kunstnerisk utfordrende inngang på skuespilleryrket. Skuespillerne vil blant annet få kunstnerisk medbestemmelse i produksjoner, være en del av den øvrige produksjonstakten samt virke ved teatret.

– Å bli tatt opp til et av Norges største og beste teatre, er rett og slett en fantastisk anerkjennelse, sier Patrick Hilmar Ingvaldsen.


En unik mulighet

De seks skuespillerne er utdannet fra Nord universitet (tidligere HiNT), Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og Det Multinorske, og har forskjellige styrker som vil styrke ensemblet i sin helhet. Gjennom NyeNational får de unge skuespillerne ta del i et fellesskap hvor de kan få sjansen, tilliten og tryggheten til å ta plass og bli sett – både i sitt eget ensemble og innenfor teaterinstitusjonen.

– Det er lagt opp til at vi får god oppfølging gjennom bl.a. Nationaltheatrets faddere, stemmearbeid, faglig veiledning og utviklingssamtaler. Jeg opplever at NyeNational er med på å avmystifisere institusjonsteateret og gi oss nye skuespillere et innblikk i hvordan man jobber ved et stort teater, forteller Sindre Strand Offerdal.

– Det å få være en del av en gruppe som får sjansen til å utvikle seg sammen over tid på denne måten, er en helt unik mulighet. Det er en fantastisk måte å kunne lære av hverandre og kunne forske i sine styrker og svakheter, sier Seda Witt.

NyeNational er også et unikt laboratorium for å eksperimentere med fremtidens teaterkunst, mener Victoria Ose.

– Dette året blir en fin anledning til å ta jobben sin på alvor og reflektere over hva man vil med teater – ikke bare bli en ukritisk del av et stort maskineri. Det koster å bygge opp integritet, dele tanker, utforske og utfordre. Vi må benytte sjansen vi har fått i dette trygge rommet, sier hun.

Koronakrisen har selvfølgelig fått stor betydning for talentene som sammen med resten av Nationaltheatret har vært delvis permittert. Men første uka i mai starter de digitale prøver sammen med den anerkjente regissøren Alexander Mørk-Eidem. Han skal regissere NyeNationals første oppsetning, «The Antipodes». Stykket er skrevet av den amerikanske dramatikeren Annie Baker og stykket har blant annet vært spilt på National Theatre i London tidligere.

Prøvene vil i starten skje digitalt og det er første gang den erfarne regissøren jobber på den måten.

– Jeg har aldri jobbet med denne gjengen før, og det blir ekstremt rart å møtes første gang over nett. Men jeg ser frem til å komme igang, det er sjeldent man får jobbe med så mange unge skuespillere av gangen. Forhåpentligvis vil en gammel rev som meg lære en hel del av dem også, forteller Mørk-Eidem.

Forestillingen som skal utvikles i samarbeid med de unge skuespillerne kan enkelt oversettes til dagens situasjon, mener regissøren.

– Storyen tar sted inne i et møterom, der en utvalgt skrivegruppe sitter rundt et bord og forsøker å finne på fortellinger. En fortelling om mennesker som finner på fortellinger. Stykket er nærmest fullstendig verbalt, og kan kjapt oversettes til at man sitter fra hver sin skjerm. Som med alle Annie Bakers stykker er det et temmelig merkelig og mystisk univers; det er alltid noe merkelig som skjer i det tilsynelatende realistiske.

 

Her er de seks talentene i NyeNational:

SEDA WITT
Seda Witt er 26 år gammel og er fra Ås. Hun ble uteksaminert fra Nord Universitet (HiNT) i 2019, men har siden 2012 jobbet i det frie feltet med blant annet Teater NIE, Feil Teater og Teater Joker. I 2018 medvirket hun i Netflix-filmen «22 July», og har også ti års erfaring som dubber av filmer og serier for barn.



SINDRE STRAND OFFERDAL
Sindre Strand Offerdal er 26 år gammel og kommer fra Oslo. Han gikk rett fra videregående og inn i en samproduksjon mellom friteatergruppen Teater Joker og Nationaltheatret i 2012. Siden har han fortsatt å jobbe i det frie feltet, og mellom 2015-2018 tok han sin bachelor ved Nord Universitet (HiNT).




VICTORIA OSE
Victoria Ose er 28 år gammel og vokst opp på Mortensrud i Oslo. Hun har en bachelor i skuespillerfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun uteksaminerte våren 2019 og debuterte påfølgende høst i «En midtsommernattsdrøm» på Haugesund teater. Hun er også utdannet journalist og har tidligere jobbet i NRK.




PATRICK HILMAR INGVALDSEN
Patrick Hilmar Ingvaldsen er 24 år gammel, og er født og oppvokst i Fredrikstad. Begynte utdannelsen på Romerike Folkehøgskole, og har en bachelor fra Nord Universitet (HiNT). Har etter endt utdannelse jobbet på Akershus Teater, og turnert Norge rundt med Teater NIE, og senere Riksteatret. Har også medvirket i NRK-serien «22.juli».

AMINA SEWALI
Amina Sewali er 30 år og er utdannet skuespiller fra Det Multinorske. Hun er både musiker og skuespiller og kom til Norge fra Uganda i 1994. I 2014 spilte hun Solveig i Nationaltheatrets oppsetning av «Peer Gynt»

OLAVUS FROSTAD UDBYE
Olavus Frostad Udbye er 25 år gammel, og er født og oppvokst i Trondheim. Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole 2014-2017. Etter utdanning har han blant annet vært med i oppsetningene «Tarjei» ved Nationaltheatret og «Snøfall» ved Oslo Nye Teater.

Les også:

NyeNational – en satsing på nye skuespillertalenter

Intervju med teatersjef Hanne Tømta

Intervju med påtroppende teatersjef Kristian Seltun

Foto: Caroline Roka

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker