Uten dirigenter stilner musikk-Norge: Lanserer historisk satsing på dirigenter!

16.05.2023 / Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB lanserer i dag Dirigentløftet, Norges første og største helhetlige program for utvikling av norske dirigenttalenter. Talentprogrammet har vakt internasjonal oppmerksomhet allerede før lansering.

Dirigentløftet er en historisk satsing der målet er å løfte Norge som musikknasjon gjennom å heve kompetanse, status og karrieremuligheter for Norges dirigenter. Satsingens langsiktige mål er å bidra til at norske dirigenter kan hevde seg på et høyt internasjonalt nivå. Satsingen er initiert og driftes av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge og omfatter talentutvikling både på elitenivå og i bredden. Samarbeidspartnerne representerer hele musikk-Norge, fra frivillig musikkliv, kor og korps til det profesjonelle musikklivs institusjoner og profesjonelle orkestre. Festspillene i Bergen skal legge til rette for konsertbesøk og dirigentmøter. Samtlige av landets symfoniorkestre er med og skal bidra med konserter og mesterklasser som løfter frem de unge dirigenttalentene. Første talent i eliteprogrammet i 2019 er Tabita Berglund, 29 år, fra Trondheim.

Vi har mål om å mobilisere til en kulturendring for å løfte Norge som dirigentnasjon. Å bygge dirigentkultur, holdninger og miljø krever kontinuitet. Vi håper at Dirigentløftet skal gi et kunstnerisk løft for dirigenter på alle nivåer til glede for et samlet norsk musikkliv, sier Anders Bjørnsen i Sparebankstiftelsen DNB.

- Det forgår masse godt arbeid på dirigenter i hele Norge. Gjennom Dirigentløftet inviteres musikklivet inn i en felles satsing som omfatter en rekke ulike program og tilbud på alle nivå. Satsingen skal stimulere til synergier og kunnskapsdeling blant godt etablerte miljøer, samt åpne for etablering av nye solide og langsiktige samarbeidsrelasjoner. Vi gleder oss over å kunne bidra til å samle musikk-Norge om dette, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

Internasjonal anerkjennelse
Dirigentløftet lanseres på Sentralen i Oslo i dag, med sentrale krefter fra hele musikk-Norge tilstede. Satsingen har vakt internasjonal interesse allerede før lansering.

Paavo Järvi, sjefsdirigent for Deut­sche Kammerphilharmonie Bre­me og NHK Symphony Orchestra, uttaler:

- Jeg er svært imponert over at det fra Norge kommer et så fantastisk initiativ til å utvikle unge dirigenttalenter (..) og jeg er litt overrasket, men veldig positivt overrasket, over at dette kommer fra Norge. Jeg håper mange vil følge etter i deres fotspor.

Jasper Parrott er grunnlegger og leder av et verdens aller største managements, HarrisonParrott, med kontor i London, Paris og München. Parrott har ledet managementet i over 50 år og står bak en rekke av verdens fremste musikere og dirigenter. Han kommenterer Tabita Berglunds talent slik:

- Jeg har vært imponert over Tabitas forpliktende reise som musiker og cellist, en reise som har ført henne frem til beslutningen om at hun skal bruke sitt liv til å lede. Hennes sterke engasjement og naturlige talent er tydelig i alt hun foretar seg.

Kontakt og mer informasjon og høyoppløselig foto:
Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge, maria@talentnorge.no.

Anders Bjørnsen, leder Kunst og Kultur, Sparebankstiftelsen DNB, anders.bjornsen@sparebankstiftelsen.no

For mer informasjon gå til Dirigentloftet.no eller Talent Norges side for Dirigentløftet.

På bildet: Tabita Berglund, foto: Elisabeth Tønnesen
For høyoppløselig foto, kontakt: anne.berentsen@kulturmeglerne.no