UREDD åpner showet på Vårscenefest 2019!

09.04.2019 / 30.april 2019 går Vårscenefest av stabelen. Tolv nord-norske scenekunstnerne i talentprogrammet Uredd står for selve åpningsshowet.

UREDD er et mentor-drevet talentprogram for lovende scenekunstnere i regi av RadArt, HATS og Talent Norge. Programmet skal gi en faglig ramme og praktiske verktøy som stimulerer til kunstnerisk utvikling og gir et løft for talentfulle kunstnere i det frie feltet. 



Anne Lund (28) er en av til sammen tolv deltakere i årets program. Hun har bakgrunn fa Westerdals Film & Tv, og har flere års erfaring som kunstner i det frie feltet. 



– Det er helt unikt å få oppfølging fra en mentor som følger deg over lang tid. Min måte å skape dramatikk har blitt mye cleanere som følge av programmet, forteller Lund.



Selv fikk hun tildelt dramatiker Kristin Bjørn, og omtaler samarbeidet som trygt og nært.



– For meg har det vært utviklende kunstnerisk å bli fulgt av en Kristin. Hun har hjulpet meg å komme nærmere mitt sceniske språk. Ikke minst har jeg lært å sende fra meg tekst på et tidlig tidspunkt, og ikke bruke så voldsomt mye tid på alt fra utkast til søknader. 




                                    Anne Lund. Foto: Marius Kildalsen

Årets forestilling er en hybrid, en collage av talentenes egne soloprosjekter, med både monologer, dans, lydkunst og scenografisk installasjon. Lund vil presentere et utdrag fra en selvskrevet monolog.


– Jeg har skrevet en komedie om en blogger som har tjent seg søkkrik på å markedsføre seg selv. En dag dag snur vinden, og hun mister all popularitet.



Bloggeren blir fra en dag til en annen tvunget til gjøre noe med livet sitt. Hun må skifte fokus. Det får fatale konsekvenser, kan Lund fortelle.



– Plutselig står hun der som en  idiot. Hun har nesten ikke vært ute av leiligheten sin, har hverken lest eller fulgt med på hva som skjer i verden, hun har rett og slett ikke kunnskap om noe. Forestillingen foregår inne i denne leiligheten når alt går til helvete. Du kan helt klart si det er en komedie, sier hun og ler. 



Utrustes for fremtiden



UREDD er imidlertid mer enn kunstnerisk utvikling. I løpet av programmet blir kandidatene forberedt på et liv som kunstnere i det frie feltet. De utrustes kort sagt for fremtiden.



– Premisset for UREDD er at du skal lage din egen forestilling, uavhengig av kunstform. Det er litt av en prosess å forstå hvordan scenekunstmiljøet fungerer, sier Lund.



Flere av årets kandidater hadde aldri søkt om midler før. I løpet av programmet har samtlige av deltakerne fått produksjonsstøtte av Kulturrådet, forteller Lund.



– Jeg har selv jobbet som scenekunstner noen år, og opplever at det er veldig tøft og vanskelig å leve av dette. Flere av samlingene har tatt for seg kunst som næring og hvordan man skal skape et "liv" for forestillingen sin, noe jeg tror er helt avgjørende for å lykkes, sier Lund.


Kandidatene får også et større nettverk som følge av talentprogrammet.



– I UREDD får du et mentorskap, du får gruppetilhørighet, og du møter mange fremtidige samarbeidspartnere. To av årets kandidater spiller i forestillingen min, sier Lund.

Årets talentprogram avsluttes med et brak under Vårscenefest. Dette er helt ferske produksjoner, ny nord norsk scenekunst, ny nord norsk dramatikk, ny nord norsk komposisjon, og mange av prosjektene har fastsatte premieredatoer i år, eller i året som kommer.

Talent Norge gleder seg til å følge scenekunstnerne videre i tiden som kommer!

 

 

 

Voksenåsen Vokalakademi

Voksenåsen vokalakademi er et nordisk talentprogram for klassiske sangere.

Voksenåsen Vokalakademi
19. september 2022

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller

Jeg er utrolig takknemlig for at NyeNational har gitt meg mulighet til å jobbe på Nationaltheatret. Det er en fantastisk arbeidsplass med vanvittig dyktige folk i alle ledd. Jeg lærer hver eneste dag!

Patrick Hilmar Ingvaldsen - Skuespiller
19. september 2022

Daria Glenter - Dramatiker

"Gjør en innsats for å være glad på andres vegne, på ordentlig! Det åpner opp rom i deg sjøl som du ikke visste du hadde. Det er en kraft i å glede seg på andres vegne. Du blir sterkere av det sjøl."

Daria Glenter - Dramatiker