Vil være med på å endre kulturarven

04.04.2019 / Maria Bock ble i 2018 ansatt i Talent Norge for å jobbe med Talent Norges kvinnesatsing. Hun og daglig leder Maria Mediaas Jørstad jobber aktivt for å endre samfunnsstrukturene som hindrer unge kvinner i å nå sitt potensiale.

–Talent Norge har fylt et tomrom i kulturen. Det er få konkrete tiltak for likestilling i kulturen i dag. Talent Norge har tenkt nytt, og tar en aktiv rolle som er tiltrengt, mener Bock.

–Når det er snakk om å satse spesifikt på kvinner er det ofte fokus på at kvinnene skal endres eller utvikles. Det mener vi er feil fokus. I kvinnesatsingen ser vi på hvilke strukturer som hindrer kvinner i å nå sitt fulle potensiale og hva det er som gjør at de ikke får sin rettmessige plass i sin bransje. Vårt overordnede mål er å endre på de strukturene, forteller hun.

Den første bransjen kvinnesatsingen har tatt tak i er film og TV, gjennom prosjektet UP.

–NFI er en stor premissleverandør for bransjen og det var instituttet selv som kontaktet oss med ønske om en endring. Vårt samarbeid oppleves som positivt for begge parter, og jeg tror at UP vil ha noe å si for likestilling i fremtiden.

–Vår målsetning er at 80 % av deltagerne skal ha laget film eller tv av lengre format. Forhåpentlig vil dette motivere andre tilsvarende premissleverandører til å gjøre noe liknende, sier Mediaas Jørstad.

–Talent Norge investerer mye i talentutvikling, og det er viktig for oss å vite at de kvinnelige talentene møter en bransje der de har like muligheter til utøve sitt kunstneriske virke som sine mannlige kolleger. Når UP er ferdig går vi i gang med ett eller flere nye bransjeområder. Dette er bare starten, forteller hun.

–Problemet med likestilling er at mange vil ha det, men ingen har lyst til å gjøre noe for å få det. Skal man gjøre noe med likestilling må ledere ta et ansvar ingen nødvendigvis har gitt dem. Det er sjeldent populært, men uten handling kommer vi ingen vei. Vi vil være med på å skape den nye kulturarven, sier Bock engasjert.

Les mer om Kvinnesatsingen her.

Foto: Birgit Solhaug

23. august 2022

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka

Tore Øvrebø og daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad stod sammen på scenen under Arendalsuka for å lansere et femårig program som skal styrke inkludering innenfor kunst, kultur og idrett.

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka
11. august 2022

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent

"Tilgangen til Talent Norge sitt nettverk har senket terskelen for å knytte kontakter på tvers av ulike felt."

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent
11. august 2022

Martha Antonette Solli - Filmskaper

"Talent Norge har gitt meg troen på meg selv som kreatør, og troen på at min stemme og måte å formidle historier på er verdt å videreutvikle."

Martha Antonette Solli - Filmskaper