Møt ArtEx deltager Catharina Vu

24.01.2024 / - Gjennom ArtEx har jeg kommet nærmere der jeg ønsker å være.

Tekst: Lene Christensen. Foto: Agnet Brun. 

Å være med i ArtEx har gitt Miss Saigon-aktuelle Catharina Vu (28) mer trygghet og selvtillit.

I to år var skuespilleren en del av Talent Norges eliteprogram ArtEx, hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang til mentor, coach og et bredt faglig nettverk.  

- Man føler at man er en del av et stort hus, hvor man kan lære av hverandre og utvikle hverandre. Det er betryggende ikke å være alene i det man opplever, sier Catharina. 

Under møtene med de andre talentene har hun hatt stor glede av å utveksle erfaringer og kunnskap.  

- Vi kan heie på hverandre og støtte hverandre. Det har hjulpet veldig.   

 

Søk ArtEx

 

Må ha is i magen 

Den prisvinnende regissøren og skuespilleren Iram Haq har vært en av Catharinas mentorer i ArtEx.   

- Iram pushet meg til å tenke utenfor boksen og fikk meg til å være stolt over meg selv. Det trengte jeg, sier Catharina.  

- Hun ga konkrete råd om hva jeg burde gjøre selv og hvordan bli mer sett.  

Et av rådene er å ha is i magen når hun opplever jobbtørke. For Catharina var det godt å innse at dette er helt vanlig når man driver med film og TV, uansett hvor langt du er kommet i karrieren. 

- Det gjorde meg veldig rolig at hun også har opplevd dette, at jeg ikke er den eneste.  

Denne roen tok hun med seg under innspillingen av Netflix-serien «Julestorm», sammen med tipset om å rette fokus utover mot medskuespillerne og tenke at man skal finne ut ting sammen.   

- Det gjelder å spille hverandre gode. Og det at man er rolig selv, vil det gjøre de andre roligere.  

 

ArtEx-midler til showreel 

Hennes andre ArtEx-mentor, Celine Engebrigtsen, er en nestor i castingbransjen. Celine grunnla Stella Casting i 1997, og vet det meste om hva en regissør er ute etter og hva kameraet fanger opp.  

- Hun gir råd om alt fra auditions til å lage self-tapes hjemme, forteller Catharina. 

Gjennom ArtEx har hun fått støtte til å lage en showreel produsert av produksjonsselskapet Global Ensemble.  

På Catharinas showreel kan vi blant annet se klipp fra hennes mest omtalte rolle så langt – au-pairen Pim i Exit. De færreste som har sett serien om de utspekulerte finansfyrstene vil glemme scenen hvor William (spilt av Pål Sverre Hagen) nesten ender opp med å forgripe seg på Pim.  

- Det var veldig godt å se at folk brydde seg så mye om den rollen. Den oppmerksomheten har vært veldig fin. Kanskje det kan hjelpe au-pairer som er i lignende situasjoner, sier Catharina.  

 

Bruker sin egen bakgrunn 

Til høsten starter det neste høydepunktet i karrieren: 1. september er det première på musikalen Miss Saigon på Folketeateret, hvor Catharina har hovedrollen som Kim. Handlingen finner sted under Vietnam-krigen på 1970-tallet, noe som blir ekstra personlig for Catharina.  

Foreldrene hennes kom nemlig til Norge som båtflyktninger fra Vietnam i 1980. I forbindelse med researchen til rollen har Catharina snakket mye med dem om hvordan livet var før.  

- Det er veldig lærerikt å kjenne mer til den bakgrunnen jeg kommer fra, sier Catharina.  

- Jeg tror kanskje foreldrene mine ikke har villet fokusere på det negative i historien, men heller fokusere på hva man kan få til nå.  

Hun forteller at mentor Iram er opptatt av at hun skal bruke bakgrunnen sin i arbeidet som skuespiller. At alt er en del av det som gjør henne unik – og god nok som hun er.  

- Jeg skal ikke være redd for å vise alt som rommer meg. I stedet for å prøve å leve opp til det jeg tror folk ønsker i en rolle, så skal jeg heller fokusere på hva jeg kan ta med inn i den, sier Catharina. 

 

Lært teknikker av ArtEx-coach 

Helt siden hun så «Heksene» på Rogaland teater som 8-9-åring, har Catharina villet bli skuespiller. Men da hun lagde forestillinger i stua hjemme i Sandnes, så ante hun ikke hvor mye konkurranse og prestasjonsangst drømmeyrket ville medføre. Jakten på neste rolle kan føles overveldende.  

- Det krever mye selvtillit. Og det gjelder å holde motet oppe. 

Dette har hun snakket mye om med ArtEx-coach Kea Ostavany. For det er lett å bli fortapt i grubletanker når man lever av å prestere, i skarp konkurranse med andre. Var jeg god nok nå? Kunne jeg gjort noe annerledes? 

- Det kan være veldig sårt. Derfor gjelder det å skille jobb og privatliv, og Kea har gitt meg teknikker for å takle dette. Vi har jobbet med hvordan jeg kan få selvtillit før auditions, og hvordan gjøre meg klar for opptak, sier Catharina.  

Og ikke minst: Hvordan finne roen når arbeidsdagen er over.   

- Det var så fint da hun sa at vi må finne ut hva du liker å gjøre etterpå. At jeg må være god mot meg selv, og gi meg selv gevinst og ros for det jeg har gjort.   

---

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor. 

 

 

 

 

 

 

14. juli 2024

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

ArtEx-deltager Mark Tholander utforsker hva som ligger i begrepene familie og fellesskap. I en eksperimenterende fase av kunstnerskapet får han råd fra mentorene Haeju Kim og Ed Atkins.

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min
12. juli 2024

Møt ArtEx deltager Julian Juhlin

Som kunstner bruger jeg iscenesættelsesgreb, jeg har lært fra arbejdet med teater, til at skabe en slags teatralsk billedkunst.

Møt ArtEx deltager Julian Juhlin
12. juli 2024

Møt ArtEx deltager Maria Ose

Talent Norge har eit utrulig godt apparat beståande av mange som står klare for å hjelpe på alle ulike områder, både på instrumentet, kroppsleg og med nettverk.

Møt ArtEx deltager Maria Ose