Møt ArtEx deltager Heiki Riipinen

07.03.2023 / For scenekunstner Heiki Riipinen (32) ble møtene med ArtEx-mentor Christian Lollike både utfordrende og lærerike.

Tekst: Lene Christensen Foto: Agnete Brun

- Det har vært fint å ha en mentor med et annet overordnet kunstnerisk prosjekt enn meg selv. Det har gitt grobunn for spennende samtaler med ulike innfallsvinkler, sier Heiki.  

Christian Lollike er kunstnerisk direktør ved Sort/Hvid-teatret i København, og Heiki snakker varmt om at de var «uenige på den gode måten». For nettopp dette spennet i meninger ga større rom for personlig og faglig utvikling.  

- Jeg har hatt veldig glede av mentoren min.  

 

Bredt repertoar  

Siden midten av 2021 har Heiki vært en del av Talent Norges eliteprogram ArtEx, hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang til mentor, coach og et bredt faglig nettverk.  

Allsidighet er et stikkord for Heikis kunstneriske virksomhet.  

 - Jeg pleier å skrive i søknader at jeg veksler mellom å være regissør, skuespiller, dramaturg, dramatiker, drag queen og kurator. På engelsk pleier jeg å si at jeg driver med experimental, existential entertainment, ler Heiki.  

Å være en del av ArtEx-programmet har også bidratt til å åpne dører, slik at han har kommet i kontakt med en rekke bransjefolk. Gjennom mentor Christian har Heiki blant annet blitt introdusert for flere teatersjefer i Danmark, hvor han har hatt base de siste par årene.  

- Jeg har mye jeg kan takke Talent Norge for. De har vært en slags linje hjem mens jeg har vært ute, og bidratt til at jeg har opprettholdt en kontakt med Norge og Oslo, sier Heiki.  

 

Søk ArtEx

 

Vil finne roen med coach 

Heiki kommer fra det vesle tettstedet Siljan i Telemark, og hans finske far og danske mor var tivoliarbeidere. I oppveksten reiste han rundt med tivoliet, og som voksen har han bodd, studert og jobbet i en rekke land. Han har en mangfoldig CV, som inkluderer flere år med scenekunstkollektivet by Proxy og en periode som teatersjef i Odense. 

 - Nå fokuserer jeg på å være regissør. Jeg står i spagat mellom det frie teatret og institusjonene, sier Heiki. 

For tiden er han i ferd med å avslutte en mastergrad i regi ved Den Danske Scenekunstskole i København, og fra april blir han bykunstner ved Ibsens Hus i Skien. Samme måned er det også premiere på en oppsetning av kultklassikeren «Plan 9 from Outer Space», som han har regien på ved Oslo Nye Centralteatret.  

Legg til en stilling som husregissør ved Berliner Ensemble i den tyske hovedstaden fra høsten av – og vi har for lengst passert definisjonen på et hektisk liv.  

I de siste månedene som ArtEx-deltager vil Heiki bruke tiden med coach til å finne en ro midt oppi alle prosjektene.  

- Jeg har nok en uro i kroppen. Siden 2009 har jeg ikke bodd på det samme stedet mer enn ett til halvannet år av gangen, sier Heiki.  

 

Møteplasser for alle 

Som utøver i en usikker bransje er trygghet og nettverk viktig. Heiki trekker også frem hvor mye Grenland Friteater betyr for ham, der han debuterte som skuespiller da han var 17.  

- Siden da har de holdt om meg. Jeg har de i ryggen i det jeg gjør.   

Sosial identitet og gruppedannelse er viktige stikkord for verkene til Heiki. Hvem er innafor og hvem er utafor?  

- Det er viktig å snakke om at ingen står alene, sier Heiki.  

I vår digitale hverdag ser han på teateret som en stadig viktigere demokratisk møteplass. Derfor liker han å velge formater og steder som gjør at mennesker fra alle lag av samfunnet kommer sammen.  

Under Skeivt kulturår i fjor startet han arrangementsserien Skeive Motstandsbevegelser, som blant inkluderte et kofteverksted med ikke-binære samiske deltagere i Skien Kunstforenings lokaler.   

- Alle bevegelsene løftet frem andre skeive identiteter enn den hvite, homofile mannen. Når vi snakker om skeiv estetikk er det ofte han som er i sentrum. Men skeiv estetikk er så mye mer enn en rosa fjærboa, sier Heiki.  

- I lys av det som skjedde under Pride, så er det enda viktigere at vi som er skeive og aktive i det skeive miljøet insisterer på å være interseksjonelle og alliansebyggende.  

---

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor.