Møt ArtEx deltager Margrete Skretting Bergset

07.03.2023 / Sanger- og låtskrivertalentet Margrete Skretting Bergset (25) har fått hjelp av ArtEx-mentor Andrew Murray til å legge en langsiktig plan for å kunne leve av musikken.

Tekst: Lene Christensen Foto: Agnete Brun

- ArtEx har vært spesielt viktig i overgangen mellom studier og arbeidsliv

I snart to år har Margrete vært en del av Talent Norges eliteprogram ArtEx hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang til mentor, coach og et bredt faglig nettverk.

- ArtEx har vært veldig nyttig for meg. Det er interessant og gøy å bli kjent med folk fra andre kunstdisipliner, og jeg har fått jobbet veldig bra med mentoren min, sier Margrete.

 

Søk ArtEx

 

Debutlåt ble HBO-soundtrack

I 2017 lastet Asker-jenta opp «Teen» på NRK Urørt, en egenprodusert låt som tok henne helt til semifinalen i konkurransen. Hun spilte på flere festivaler, fikk låtskriverstipend fra NOPA og «Teen» ble spilt i den populære norske serien «Unge Lovende».

En dag oppdaget hun en melding på Facebook som hun trodde var spam. Men da en lignende beskjed også hadde havnet i spamfilteret på e-posten hennes, forsto hun at forespørselen var helt reell.

- Det var helt surrealistisk. Det var nemlig en fra HBO som jobbet med å plukke ut musikk.

Slik ble Margretes melodi og tekst en del av soundtracket til den kritikerroste HBO-serien «I May Destroy You» (2020). 

- Det var en veldig stor ære å ha musikken i den serien, sier Margrete.

 

- Liker at det har vært så håndfast

«Teen»-suksessen» ga næring til musikerdrømmen. Sammen med ArtEx-mentor Andrew Murray har hun lagt en langsiktig strategi for hvordan hun skal etablere seg som artist.

- Jeg liker at det har vært så håndfast. Vi har hatt en plan. Det kan være lett at ting flyter litt ut, men mentoren min har vært veldig god på å lage et konkret opplegg.

Våren 2022 fullførte hun en bachelorgrad i Jazz og improvisasjon ved Norges musikkhøgskole.

- Støtteapparatet gjennom ArtEx har vært spesielt viktig nå i overgangen mellom studier og arbeidsliv, sier Margrete.   

Gjennom mentor Andrew har hun fått alt fra inngående bransjekunnskap og et større nettverk, til verktøy for å utvikle det kunstneriske. Før jul slapp Margrete sin siste EP, Flaws vol. 1, på Murrays plateselskap New Phase, som er et sublabel av Luft Recordings.

 

Bruker det personlige

Hun beskriver musikken sin som «alternativ pop».

- Mye av musikken handler om annerledeshet og utenforskap i en eller annen form, sier Margrete.

25-åringen forteller at hun ble mobbet på slutten av barneskolen, og de vonde erfaringene har blitt med henne inn i musikken.

- Men det har også vært en fin måte å bearbeide ting på. Selv de mørkeste låtene kan være morsomme å jobbe med, og jeg bruker gjerne humor selv om tematikken er tøff. 

Samtidig er hun oppmerksom på faren ved å dyrke det dystre. Selv har hun opplevd å få skrivesperre fordi hun «hadde det for bra».

- Det er klassisk for kunstnere å bruke motgang og det som er vanskelig til å generere musikk. Men jeg kan ikke belage meg på å ha det dårlig for å lage musikk, sier Margrete.

 

- Coachingen hjalp på kunstnerskapet

Gjennom ArtEx´coachingtilbud ble Margrete bedre kjent med seg selv og egne tankeprosesser. Det var en øyeåpner da coachen gjorde henne oppmerksom på hvordan hun snakket til seg selv.

- Coachingen hjalp på kunsterskapet og ellers i livet, sier Margrete.

- Vi har snakket mye om hvordan man legger opp hverdagen som kunstner, så man kan holde på lenge.

Det aller viktigste for å ta vare på gleden i kunsten: Å ta vare på seg selv. For Margrete er det yoga og videospill som sørger for å gi hjernen en time-out.

- Man må være nøye med hvilke ting man tar på seg, og velge folk å jobbe med som man er trygg på. Det er utrolig viktig for å lage god kunst og prestere bra. Man må være i et trygt rom, sier Margrete.

I tillegg til å være soloartist, så er Margrete med i et annet prosjekt som heter Fabeldyr. Hun vil også etablere seg som låtskriver for andre.

- Målet er å leve av å være musiker på heltid.

Begge foreldrene hennes er musikere. Men det var ikke noe press hjemmefra om å følge i samme retning.

- De var heller opptatt av at jeg skulle vite at det ikke var så glamorøst. Jeg vet ikke om det er mot eller mangel på fornuft som gjorde at jeg valgte musikken, ler Margrete.

 

--

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor.