Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

08.03.2023 / - Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Tekst: Lene Christensen  Foto: Agnete Brun

- Man får en fantastisk mulighet gjennom ArtEx.

Produksjonsdesigner Mie Gjersen Hansen (33) har endelig funnet trygghet i lederrollen.

Før pleide Mie å bekymre seg mye før et oppdrag. Men særlig ett råd fra mentoren, den prisvinnende og Oscar-nominerte produksjonsdesigneren Sarah Greenwood, fikk stresset til å løsne taket.

- Sarah sa at uansett størrelsen på prosjektet, så er utfordringene de samme. Du skal fokusere på tid og økonomi. Det har gitt meg en form for ro og dempet prestasjonspresset, sier Mie.

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

 

Søk ArtEx

 

Bygge kompetanse og nettverk

Siden midten av 2021 har Mie vært en del av Talent Norges eliteprogram ArtEx, hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang til mentor, coach og et bredt faglig nettverk.

-  Man får en fantastisk mulighet gjennom ArtEx. Ikke bare har jeg hatt en flott mentor, men ArtEx har gitt meg sjansen til å komme i kontakt med mange folk i bransjen, forteller Mie.

I regi av ArtEx har M8ie vært på en studietur til ulike produksjonsselskaper i London, noe hun beskriver som svært inspirerende og motiverende. Hun tok også turen innom landsbygda i Lechlade by-Thames for å hvordan klassesamfunnet ble speilet i arkitekturen og kulturen.

- Jeg kunne sparre med dyktige fagfolk i min bransje, og jeg lærte en masse nytt om den engelske arkitektur, kultur- og kunsthistorie, og hva det vil si å arbeide på en mellomstor- og stor filmproduksjon i Hollywood”-skala.

 

Søker mot London

Som tenåring var Mie fast bestemt på å studere design og arkitektur, men så fikk hun høre om produksjonsdesignstudiet på Den norske filmskolen i Lillehammer. Da var det gjort.

I dag har 33-åringen fra øya Langeland i Danmark allerede flere større produksjoner på CV-en. Blant dem er «Okkupert», «Livstid» og «Julestjerna», og Netflix-serier som «Hjem til jul» og «Julestorm».

Mie har bodd litt av og på i Oslo, men har nå base i loftsleiligheten i København innimellom reising og oppdrag. Nylig var hun i San Francisco for å ta kurs i det tekniske tegneprogrammet Sketch Up.

- Jeg vil jobbe mer internasjonalt, og jeg har et mål om å komme inn i bransjen i London, sier Mie.

 

Utviklet seg som leder

Gjennom ArtEx har Mie også hatt gode samtaler med en coach, og jobbet aktivt med å utvikle seg som leder.

-Sammen fant vi ut at en av mine kvaliteter som person og leder er min grunnleggende ro, og evnen til å bevare den, sier Mie.

Hun ble også bevisst på hvor viktig det er for henne, også profesjonelt, å prioritere tid i naturen.

- Det å gi seg hen til og la seg oppsluke av naturen er næring til roen min, sier Mie.

For Mie innebærer dessuten godt lederskap å være fleksibel, samt å se og anerkjenne folk rundt seg. Under studieturen til London lot hun seg særlig inspirere av lederstilen til produksjonsdesigner Mark Digby og hans kollega Michelle Day, som hun besøkte på settet til en Disney+-produksjon.

- De er ikke bare dyktige historiefortellere med en beundringsverdig sans for finesser og detaljer i produksjonsdesign, de er også behagelige mennesker og dyktige ledere, som skjønner hvordan man skaper et velfungerende arbeidsmiljø med spirende kreativitet, sier Mie.

Når man skal prestere i et miljø med mye stress og press, så gjelder det å dyrke en kultur hvor man heier på hverandre, mener Mie.

- Selv har jeg jobbet mye med å feire de individuelle seirene og det vi får til som team.

 

Trives i bakgrunnen

Som produksjonsdesigner er det Mies ansvar å skape omgivelsene og sørge for at det visuelle harmonerer med handlingen. Hun leder et team som skal sette i stand kulisser og scener, lyssetting og fargespill. Egentlig alt vi ser på skjermen, men som vi kanskje ikke tenker over. Det siste synes Mie er helt i orden.

- Hvis folk som ikke er filmfolk blir oppmerksomme på all jobben som ligger bak, så går kanskje noe av magien bort, sier Mie.

Hun trives med å jobbe i bakgrunnen, legge til rette for at publikum kan forsvinne inn i et annet univers. Få mest mulig stemning ut av stramme budsjetter.

- Det passer meg fint. Jeg er for sjenert for rampelyset.

 

Brukte mormors julepynt

Mie henter inspirasjon nærmest overalt. Fra museer, fotobøker, folk som kler seg spesielt, lyset som faller på en bestemt måte. Da er det frem med mobilen for å ta bilder. Kanskje kan hun gjenskape den samme følelsen på neste sett?

- Det handler om å komme ut og se nye ting. Jeg er fascinert av fantastisk lys, komposisjon og farger, sier Mie.

Hun liker å bruke sterke farger, og synes det er gøy med de små detaljene som bidrar til den rette helheten. Da hun var set dresser i «Hjem til jul» tok hun med seg julepynt fra sin egen mormor Else for å pynte opp i hovedpersonen Johannes leilighet.

- Mormor var veldig, veldig stolt!

--

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor. 

 

 

 

 

Rekordmange søkere i 2024! 

Sjekk hvor mange søkte ArtEx i år!

Rekordmange søkere til ArtEx 2024
14. juli 2024

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

ArtEx-deltager Mark Tholander utforsker hva som ligger i begrepene familie og fellesskap. I en eksperimenterende fase av kunstnerskapet får han råd fra mentorene Haeju Kim og Ed Atkins.

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min
12. juli 2024

Møt ArtEx deltager Julian Juhlin

Som kunstner bruger jeg iscenesættelsesgreb, jeg har lært fra arbejdet med teater, til at skabe en slags teatralsk billedkunst.

Møt ArtEx deltager Julian Juhlin