Møt ArtEx deltager Sonoko Miriam Welde

07.03.2023 / ArtEx-deltagelsen ga fiolinist Sonoko Miriam Welde (27) trygghet når hun trengte det som mest.

Tekst: Lene Christensen. Foto: Agnete Brun

- Å være med i ArtEx har vært en bevisstgjøring på hvem jeg er og hvem jeg vil være fremover.

Natt til søndag 4. september 2022: Sonoko er på et hotellrom i byen Alberta i Canada, og forsøker å finne roen etter intens dag. Sammen med strykekvartetten Opus13 har hun deltatt i den prestisjetunge Banff International String Quartet Competition, og konkurrert mot musikere i verdensklasse.  

Så kommer den uventede beskjeden: De er videre til finalen. Om få timer må hun nok en gang yte maks. 

«Vi burde vært bedre forberedt på denne situasjonen», tenker Sonoko. Prestasjonsangsten trumfer gleden, dette kommer aldri til å gå bra. Halv tre om natten sender hun en fortvilet melding til ArtEx-coach Kéa Ostovany. På grunn av tidsforskjellen er det morgen i Norge, og snart har hun Kéas rolige stemme på øret.   

- Da gjorde hun pusteøvelser med meg i en halvtime, og vi snakket oss gjennom det som skulle skje, forteller Sonoko i dag. 

- Det at hun var der og stilte opp akkurat da det var som skumlest, det var utrolig verdifullt.  

 

Søk ArtEx

 

Vil utvikle seg som kunstner 

For snart to år siden ble Sonoko med i Talent Norges eliteprogram ArtEx, hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang til mentor, coach og et bredt faglig nettverk. 

- Å være med i ArtEx har vært en bevisstgjøring på hvem jeg er og hvem jeg vil være fremover, sier Sonoko.  

Allerede som niåring debuterte hun som solist med Bergen Filharmoniorkester, og siden har prestasjonene stått i kø. Sonoko har vunnet flere internasjonale konkurranser og vært solist med en rekke verdenskjente orkestre. I 2016 ble hun tildelt Equinor-stipendet for klassisk musikk, og platedebuten med Oslo Filharmonien ble nominert til Spellemannsprisen i fjor.   

For tiden har hun en pause fra masterstudiene i utøvende fiolin ved La Haute Ecole de Musique i byen Sion i Sveits, hvor hun har hatt base de siste årene. Satsingen på Opus13 vil ta mye tid fremover.  

- ArtEx hjelper meg veldig med overgangen fra å være ung student til å bli profesjonell musiker på heltid. Vi jobber mye med å balanse i hverdagen, hvordan man skal takle utfordringer og hvordan finne veien videre. 

 

Bygget nettverk med ArtEx 

I regi av ArtEx har Sonoko kommet i kontakt med flere sentrale folk i bransjen, inkludert hennes tidligere mentor Bengi Unsal, som leder Institute of Contemporary Arts i London.  

- Det var inspirerende å møte henne. Jeg fikk større innsikt i hvordan det er å jobbe med kunst fra den administrerende siden, sier Sonoko.  

På en ArtEx-samling høsten 2021 møtte hun skuespiller og regissør Iram Haq, som ble Sonokos nåværende mentor.  

- Iram er helt utrolig å snakke med, og hun har holdninger og erfaringer jeg vil lære av. Jeg ser veldig opp til henne, særlig hvor allsidig hun er.  

De siste årene har Sonoko tenkt mye på hvordan hun kan utvikle seg videre som kunstner.   

 - Jeg elsker det jeg gjør og har gjort i oppveksten, som ofte er å tolke gammel musikk, men jeg føler en lengsel etter å skape ting på andre måter også., sier Sonoko. 

- Jeg vil bruke det jeg kan om musikk til å lage noe på tvers av kunstformer. Jeg føler et behov for å utvikle meg og utvide horisonten min.    

 

Fått råd om restitusjon og energi 

Støtten fra ArtEx-coach Kéa har gitt Sonoko bedre selvtillit, og hjulpet henne med teknikker for bedre restitusjon og bevaring av energi.  

- Coachingen med Kéa har endret alt. Når jeg har hatt en dårlig periode, så hjelper bare tanken på at jeg snart skal snakke med Kéa. Det kommer jeg til å savne når ArtEx er over, sier Sonoko. 

Under finalen i konkurransen i Canada hadde hun og Opus13 med seg energien fra samtalen med Kéa.  

- Vi kom på en veldig fin andreplass. Det var sensasjonelt for oss, forteller Sonoko.  

 Kéa har fått Sonoko til å bli bevisst på sine sterke sider – fremfor alltid å ha fokus på det man ikke får til.  

- Som instrumentalist lever man av å finne ting man kan forbedre hver eneste dag. Da blir man også ekspert i å finne alt som ikke er bra, sier Sonoko.  

Hun elsker nyanser, og går gjerne over detaljer mange ganger. Derfor ga det gjenklang i henne da Kéa foreslo at hun kunne se på hjernen som et instrument hun kan øve på.  

- En av mine største utfordringer har vært å akseptere at jeg er feilbarlig som musiker. Det tar tid å endre tankemønstre, tid å komme over frykten for ikke å bli likt og ikke prestere bra nok. 

 

Viktige kontakter gjennom Crescendo 

Sonoko har tidligere vært med i mentorprogrammet Crescendo, som er en del av Talent Norges portefølje.   

- Det endret livet mitt faktisk. Jeg fikk helt utrolige kontaktmuligheter. 

Hun samarbeider fremdeles med Crescendo-mentor Leiv Ove Andsnes, og Janine Jansen har vært læreren hennes i flere år.  

-  Jeg har virkelig de fineste og beste folka rundt meg innen mitt felt. Alt jeg fikk opplevde gjennom Crescendo, som Talent Norge er en del av, var en stor gave.  

 

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor.