– Jeg tror ikke man kan oppleve noe lignende på denne delen av jordkloden igjen
16.05.2023 / 10.juli er det duket for årets Riddu Riđđu-festival. På programmet står blant annet strupesang, joik, buryatisk teseremoni og verdens største urfolkartist. Festivalsjef Sandra Márjá West og produsent Alice Marie Jektevik er enige om én ting: Det er ekstremsport å lage utendørsfestival.
Av Johanna Holt Kleive
I 28 år har Riddu Riđđu blitt arrangert med mål om å synliggjøre, utfordre og utvikle urfolks kultur og identitet. Årets festivalsjef ble født samme år som Riddu, og forteller at festivalen har vært en viktig del av hennes oppvekst.
– Foreldrene mine engasjerte seg i Riddu, og jeg deltok i både barne - og ungdomsprogrammene. For meg har festivalen alltid vært årets høydepunkt - en friuke med samene i majoritet og med urfolk i sentrum, forteller West.
Siden festivalen så dagens lys, har den vokst seg gradvis større og blitt en unik festival i internasjonal sammenheng. Over fire dager samles urfolk fra hele verden for å ta del i et stort fellesskap. Det krever nøye planlegging.
I dag har Riddu Riđđu fire faste ansatte, i tillegg til en stab på 120 frivillige personer som bidrar til gjennomføring. Sammen jobber de for å lage en dagsaktuell festival med et godt tverrsnitt av urfolkskultur.
– Vi ønsker å vise hele spekteret av hva urfolk kan være. Vi er opptatt av å kombinere tradisjon med samtidskunst. I fjor fikk vi for eksempel besøk av hip hop-danseren Ánna-Katri Helander som fremførte en flermedial forestilling. Det har aldri vært gjort før i Sápmi, sier festivalsjefen.
Foto: Riddu Riđđu
Verdens største urfolksartist med joik
Noen vil kanskje hevde at Riddu Riđđu har overgått seg selv i år. Verdens største urfolksartist kommer på besøk til Manndalen for å spille sammen med Tanya Tagaq og joikeren Maxida Märak. Kanadiske Buffy Sainte-Marie har vært artist i seks tiår, og er både svartelistet og hyllet.
– Buffy er 78 år gammel, og har sluttet å turnere i Europa. Vi forsøkte å få henne hit i fjor, uten å lykkes. Men nå skjer det! Riddu Riđđu er den eneste festivalen i Europa hun opptrer på, forteller West entusiastisk.
Begivenheten vakte raskt oppsikt blant publikum, forteller de to arrangørene.
– Årets billettsalg er flere hundre prosent høyere i år enn ifjor. Da folk fikk vite at Buffy kom hit, solgte de Metallica-billettene sine for å få med seg dette isteden, sier Jektevik og ler.
– Tre generasjoner av verdens største urfolkartister skal spille konsert sammen. Jeg tror ikke man kan oppleve noe lignende på denne delen av jordkloden igjen, legger West til.
Men Riddu Riđđu er langt mer enn musikkfestival. Den aktive festivalgjenger har mulighet til å delta på 100 (!) arrangementer i løpet av festivaluka.
– Vi arrangerer konserter, kunstutstillinger, bokbad, filmvisninger og klubbkvelder. Vi har også mange spennende debatter og seminarer på programmet, forteller Jektevik.
Sannhetskommisjon og villaks er blant temaene som skal diskuteres, “hete poteter i Sápmi”, for å si det med arrangørene. Ikke minst blir det avholdt musikkseminarer som problematiserer ulike spørsmål tilknyttet urfolksmusikk.
– Hvor går grensene mellom tradisjon og kommers? Finnes det regler for hva urfolk kan gjøre i en kunstnerisk sammenheng? Kan man bruke tradisjonelle uttrykk og samtidig være suksessfull? Hva skjer med samisk musikk når den blir anerkjent av en stor masse? Slike spørsmål ønsker vi å diskutere under årets seminarer, forteller West.
Riddu Sessions
De tre siste årene har festivalen giret opp satsingen på videreføring av egne talenter gjennom programmet Riddu Sessions. Unge kunstnere oppfordres til å lage et program til festivalen, basert på sitt talent og sin kunstretning. Programmet er finansiert av Talent Norge og Sparebank 1.
– Riddu Sessions er det eneste talentprogrammet i Norge som er rettet mot unge samiske kunstnere, på deres egne premisser. Det er en unik ordning. Vi er svært takknemlige for at samarbeidspartnerne våre gir oss den tilliten, forteller West.
Er det noe man bør få med seg i år, er det definitivt Riddu Sessions, mener de to arrangørene.
– Det er alltid stort å være tilstede på urpremieren. Man har fulgt talentene ett år, vært vitne til deres oppturer og nedturer, og så står de der og presenterer verket sitt på en stor scene foran hundrevis av tilskuere. Det er et veldig emosjonelt øyeblikk. Vi får på mange måter ta del i deres første kunstneriske skritt, sier Jektevik.
Riddu og Talent Norge ser frem til videre samarbeid. Foto: Caroline Roka
Med et bredt og allsidig program, spennende diskusjoner, storslagne konserter og fantastisk nordnorsk natur håper de to arrangørene på besøk fra alle kanter i Norge.
– Alle er velkomne på festival, men vær forberedt på å oppleve verden i et urfolksperspektiv. For mange urfolk er Riddu Riđđu det eneste samiske arrangementet de deltar på i løpet av et år - kanskje den eneste gangen de bærer samisk kofte og viser den delen av seg selv, forteller West.
– Riddu er en fin plass for å lære, og for å oppleve noe du aldri har sett maken til.
Les mer om festivalen her!
Talent Norge AS og SpareBank 1 Nord-Norge har de siste tre årene samarbeidet om talentutvikling i Nord-Norge. Vi har bidratt og skal fortsette å bidra til langsiktige og gode talentsatsinger i Nordland, Troms og Finnmark. Sammen arbeider vi for at de aller beste talentene skal kunne ha tilgang til gode talentprogram der de bor, noe som også skal bidra til at de nordnorske lokalmiljøene fortsetter å være attraktive og inspirerende.