Julekort fra Talent Norge: Jakten på en kunstnerisk stemme i Nord-Norge

18.12.2020 / Del 4 av 10: Hva vil det si å finne sin kunstneriske stemme i Nord, hvordan legger vi til rette for talentutvikling i regionen og hva vil det si å ta sjansen på et kunstfelt stilt overfor store utfordringer? Disse spørsmålene har opptatt oss i 2020.

Dette er sak 4 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått i Nord-Norge. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med!

I en tid preget av pandemi og påfølgende usikkerhet opplever unge kunstnere overgangen
fra nyutdannet til profesjonell som tøffere enn noensinne. Spørsmålet vi har stilt oss i Talent Norge er hvordan vi kan hjelpe kunstnerne gjennom disse tidene. I år valgte vi derfor å satse ytterligere på talentfulle scenekunstnere i Nord. Vi videreførte flere satsinger, offentliggjorde vårt Open-Call samarbeid med Festspillene i Nord-Norge, produserte podkasten «Voices of North» og sist, men ikke minst, lanserte Hålogaland Teaters talentsatsing. 

– Tidenes mulighet, sier de to utvalgte talentene Frederic Moland og Christine Sleipnes.

Foto: Jan Fredrik Frantzen

Talent Norge har hatt et nært samarbeid med SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet siden 2016. Dette året valgte vi å
styrke vår felles satsing på talentfulle scenekunstnere i nord med 2.4 millioner kroner totalt til Hålogaland Teater.  Mye tyder på at programmet er viktig for unge scenekunstnere  –  hele 360 håpefulle talenter søkte på utlysningen vår nå i høst. 

Del av noe større

– Det blir et løft for unge skuespillere, for teatret og for scenekunsten i landsdelen, lovet teatersjef Egill Pálsson under lanseringen den 22. oktober. Fokuset på landsdelen er svært viktig for oss i Talent Norge. Talentsatsingen vil inngå i et stort faglig og profesjonelt nettverk med andre satsinger i Nord – med blant andre RadArt, Cloud Exit og Festspillene i spissen. Vi har allerede sett fantastiske regionale samarbeid som et resultat av gode synergier, og gleder oss stort til å oppleve andre fremtidige prosjekter som oppstår i dette fellesskapet.

Christina og Fredrik blir hentet inn til teateret første uken i januar 2021.  De skal gjøre sin debut sammen i produksjonen «Romeo og Julie» og vil dele scenen med sine mentorer Jørn Fuller-Gee og Trude Øines samt musikere fra Arktisk Filharmoni. Det er gledelig å se at flere våre satsinger inngår i samme produksjon.

Arktisk Filharmoni er en av satsingene i Nord vi valgte å videreføre dette året. Orkesteret skal også inngå i Dirigentløftets satsing på assistentdirigenter sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og Stavanger Symfoniorkester. Dobbelt hurra!

Programsjef i Arktisk Filharmoni, Catharina Roos Bilsbak, understreker viktigheten av å satse regionalt, og tror stillingen som assistentdirigent sender ut et viktig signal i landsdelen.

– Det er jo dette vi jobber for: å tiltrekke oss unge musikere og dirigenter, få dem til å se muligheter i regionen samt ha midler nok til å satse på dem. Nasjonale satsinger bidrar til at man føler at man er en del av noe større, forteller hun.

«Romeo og Julie» skal blant annet vises som åpningsforestilling til Nordlysfestivalen og som første "bursdagslys" i anledning Hålogaland Teaters 50 års jubileum. Dette må du ikke gå glipp av, om du er i regionen!

Stream Sápmi og «Voices of North»

Flere av våre satsinger har utmerket seg dette året gjennom å finne gode løsninger i en utfordrende tid. Da det ble klart at årets Riddu Riđđu Festival måtte avlyses tok det ikke lang tid før den samiske konsertserien Stream Sápmi ble lansert, et samarbeid mellom Riddu Riđđu og Senter for nordlige folk. Årets unge kunstner Emil Karlsen (22) inngikk et nytt musikalsk samarbeid sammen med Lávre Johan Eira (19) og fremførte musikken for et stort antall publikum digitalt. Et definitivt musikalsk høydepunkt denne våren!

Emil Karlsen. Foto: Marius Hoe

Se konserten her.

På toppen av det hele har Karlsens band Resirkulert fra Troms fått det ærefulle oppdraget å åpne Varangerfestivalen 2021 med bestillingsverket Northern Soul. Dette er fantastiske nyheter – og ekstra gledelig er det å se at to av våre satsinger i Nord samarbeider.

Den 15.desember lanserte vi en rykende fersk podkastserie i regi av Talent Norge og HarrisonParrott med tittelen «Voices of the North». I denne serien vil vi introdusere deg for noen av de fremste talentene i nord, samt kulturelle og kunsterniske ledere i Skandinavia. I tiden fremover vil redaktør for Kunnskapsbanken Audhild Dalstrøm, coach og fotballdommer Tom Henning Øvrebø, Olympiatoppens Jarle Aambø og talentene Elle Sofe Sara, Ola Giæver, Gard Luedy og Benjamin Mørk diskutere relevante og viktige temaer som omhandler talentutvikling i Nord-Norge: Hvor mange kunstformer blir påvirket av lokale restriksjoner og tiltak, og hvordan kan kunsten respondere og reagere på disse utfordringene? Hva kan samfunnet gjøre for å hjelpe kunstnere gjennom disse tidene? Hva vil det si å finne sin kunstneriske stemme i Nord eller å ta sjansen på kunstfeltet i regionen?



Podkastserien finner du her.

Vi i Talent Norge er glade for å se alle kreftene som spiller på lag for å sikre mulige karriereveier for talenter der de bor. Vi mener dette er avgjørende for å gi fremtidens talenter håp i en utfordrende tid som kommer til å sette spor på feltet i flere år fremover. Vi har mange utfordringer å ta tak i, og har fremdeles mye å lære. Det er vi mer enn klare for i året som kommer.

God jul og godt nyttår fra alle oss i Talent Norge!

Her finner du årets julekort fra Talent Norge.

På bildet: Ole Johannes Slåttebrekk og Filippa Arntsen Vik. Foto: Nikoline Foto 

Rädji Haga

Rädji Haga er et helt nytt talentprogram i regi av det Altabaserte musikkselskapet Hedline Arts.

Rädji Haga
19. september 2022

Marita Isobel Solberg

"Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Marita Isobel Solberg

Spire

Utgangspunktet for Spire er et ønske om å tilby et talentprogram som har et bredere fokus enn ren instrumentopplæring og som tilrettelegger for egenutvikling på flere områder.

Spire