Ordninger for frilansere og selvstendig næringsdrivende i forbindelse med koronasmittetiltakene

27.03.2020 / De fleste av deltakerne i Talent Norges satsinger er sterkt påvirket av situasjonen vi befinner oss i. Mange er frilansere og selvstendig næringsdrivende, og synes det er vanskelig å finne ut av hvilke rettigheter og muligheter som finnes.

Derfor vil vi ved hjelp av Advokatfirmaet Henriksen & Co gi oppdateringer på ordninger for frilansere og selvstendig næringsdrivende i forbindelse med koronasmittetiltakene. Under følger første oppdatering fra 27. mars, utarbeidet av Advokat (H) / partner Karoline Henriksen og Advokat Helge Hammerslund Skåland.

 

1. Innledning - Formål

For å stoppe spredning av Covid-19, har Helsedirektoratet med hjemmel i smittevernloven § 4-1 annet ledd fattet vedtak om forbud mot/stengning av alle kulturarrangementer. Vedtaket er besluttet videreført frem til og med 13. april 2020.[1] Dette tiltaket innebærer betydelige økonomiske konsekvenser i form av inntektsbortfall for alle involverte i kulturlivet. 

Formålet med dette notatet er å gi en oversikt over hvilke rettigheter frilansere og selvstendig næringsdrivende har i forbindelse med virkningene av de innførte smittervernstiltakene som følge av utbruddet av Covid-19. Notatet er ment å rette seg mot samarbeidspartnere og deltakere i prosjekter i tilknytning til Talent Norge. I tillegg til å gi en oversikt over de ulike rettighetene som er aktuelle, vil vi i dette notatet underveis gi informasjon om hvordan man skal gå frem for å få rettighetene.

Det bemerkes at dette notatet tar utgangspunkt i de rettighetene og tiltakene som gjelder for selvstendig næringsdrivende og frilansere pr. 27. mars 2020. Situasjonen endrer seg raskt, og vi understreker at deler av innholdet i dette notatet kan være utdatert.

2. Inntektssikring til selvstendig næringsdrivende og frilansere  

2.1. Midlertidig inntektssikring

Stortinget vedtok den 19. mars en rekke midlertidige endringer i folketrygdloven, som blant annet innebærer midlertidig inntektssikring for frilansere og selvstendig næringsdrivende. Formålet med de midlertidige endringene er å opprette ordninger som skal sikre inntekt til selvstendige næringsdrivende og frilansere som helt eller delvis har mistet inntekten sin som følge av koronautbruddet.[2]

Denne inntektssikringen er knyttet til noen felles ordninger, men også noen ulike ordninger. Vi vil derfor gjennomgå ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere hver for seg.

2.2. Betydningen av skillet mellom frilansere og selvstendig næringsdrivende

Selv om du anser deg som frilanser, kan det være at du regnes som selvstendig næringsdrivende hos Skatteetaten. NAV forholder seg til hvordan skatteetaten vurderer inntekten din.

Det er viktig å skille, fordi frilansere etter dagens regelverk kan ha rett til dagpenger. Selvstendig næringsdrivende har ikke rett til dagpenger etter dagens regelverk. Dersom du er usikker om du er frilanser eller selvstendig næringsdrivende, anbefales det at du:

1. Registrerer deg som arbeidssøker og søker om dagpenger.

2. Følge med på ordninger som kommer for selvstendig næringsdrivende, og søke om støtte når det blir mulig.

Dersom du har dokumentasjon fra Skatteetaten på at du er frilanser, anbefales det at du legger ved dette som vedlegg til søknaden om dagpenger.

2.3. Inntektssikring for selvstendig næringsdrivende

Den endelige utformingen av denne ordningen om inntektssikring for selvstendig næringsdrivende er ikke vedtatt enda. Det pågår et arbeid for å avklare regelverket og den praktiske gjennomføringen av ordningen. Mye er det likevel politisk enighet om.

Det er politisk enighet om at inntektssikringen skal kompensere for inntektsbortfall, og beregnes i utgangspunktet på bakgrunn av den gjennomsnittlige pensjonsgivende inntekten for de siste tre årene. Med inntekt menes registrert inntekt før skatt. Inntektssikringen gir 80 prosent dekning, og er oppad begrenset til 6 G (ca. kr. 600.000).

Inntektssikringen skal innrettes på samme måte som sykepenger for selvstendig næringsdrivende, og vil inntreffe fra og med 17. dag etter at inntektsbortfallet inntraff.

2.3.1. Når kan de første utbetalingene komme?

Ordningen er ment å gjelde fra 16. mars 2020. Det planlegges for at kompensasjonen utbetales etterskuddsvis måned for måned. Ettersom inntektssikringen vil inntreffe fra og med 17. dag etter inntektsbortfallet, innebærer det at det er 16 dager du som selvstendig næringsdrivende må dekke selv. Det vil si at dagene som kan kompenseres først begynner å løpe i april. Hvis du søker om kompensasjon for april i begynnelsen av mai, vil utbetalingen skje så fort saksbehandlingen er gjennomført.

NAV opplyser at det må påregnes svært stor sakstilgang. Ettersom saksbehandlingen skjer manuelt, er det sannsynlig at det vil være forsinkelser. Du må fylle ut et skjema. Dette kan du finne på NAV sine nettsider.

2.4. Dagpenger for frilansere

Frilansere kan ha rett til dagpenger etter dagens regelverk. Som nevnt ovenfor, anbefales det å registrere seg som arbeidssøker straks etter at du har blitt arbeidsledig. Du må sende meldekort hver 14. dag etter at du har meldt deg som arbeidssøker, og utbetaling vil normalt skje 2-3 virkedager etter at meldekortet er mottatt.

Det er innført endringer i regelverket med virkning fra 20. mars 2020:

  • Dagpenger for permitterte og de som blir ordinært ledige oppjusteres og skal utgjøre 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3 G og 62,4 prosent av den delen av dagpengegrunnlaget som er mellom 3 G og 6 G. o
  • Den nedre inntektsgrensen for rett til dagpenger senkes til 0,75G siste 12 måneder eller 2,25 G siste 36 måneder. Reglene vil gjelde både permitterte og arbeidsledige.
  • Bestemmelsen om tre dagers ventetid før dagpengeutbetalingene starter, oppheves.  Dermed slipper de som blir permittert å gå tre dager uten inntekt. Endringen gjelder også dem som blir oppsagt og må søke om dagpenger.
  • Kravet til redusert arbeidstid for rett til dagpenger, endres fra minimum 50 prosent, til minimum 40 prosent. Endringen innebærer at for eksempel en fulltidsansatt som permitteres kun to arbeidsdager i uka, får rett til dagpenger. Ved å tilrettelegge for mer bruk av «rullerende permitteringer» blir den økonomiske byrden på den enkelte ansatte lavere.

Du kan tidligst få innvilget dagpenger fra den dagen du sender søknaden. Det vil si at man kan tape penger på å registrere seg som arbeidssøker eller sender søknaden inn til NAV etter at man har blitt helt eller delvis arbeidsledig. Det arbeides med en ordning hvor NAV skal kunne forskuttere utbetaling av dagpenger, slik at de som har mistet inntekten sin skal få pengene raskere inn på konto.

2.5. Hvilke muligheter finnes dersom man ikke kan vente på utbetalingene fra NAV?

Vi vil anbefale at du tar kontakt med banker og andre forretningsforbindelser for å se på muligheter for å lette dine økonomiske forpliktelser. Det kan f.eks. være avdragsfrihet på lån, betalingsutsettelse på husleie mv. Du kan også undersøke hva som ligger i regjeringens tiltakspakke her. Se mer om dette nedenfor.

Pandemisituasjonen kan også medføre at selvstendig næringsdrivende og frilansere kan ha rett til økonomisk sosialhjelp for de første 16. dagene før inntektssikringen inntreffer. Økonomisk sosialhjelp er en ordning for de som ikke kan forsørge seg selv gjennom jobb, andre inntekter eller egne midler. Hovedregelen er at disponible midler på konto skal benyttes før det er aktuelt med økonomisk sosialhjelp. Regjeringen er imidlertid innstilt på å legge frem forslag om å innføre en hjemmel i sosialtjenesteloven som pålegger kommunene å yte inntektssikring i disse situasjonene, samtidig som de får hjemmel til å se bort fra de vanlige kravene om å først bruke oppsparte midler mv. Kommunal sosialhjelp vil da fungere som en midlertidig inntektssikring frem til det tidspunktet Nav er i stand til å utbetale midler fra den nye ordningen som etableres.[3]

Alle har rett til å søke om økonomisk sosialhjelp og få en individuell vurdering av søknaden din. Søknaden sendes til kommunen vedkommende bor i, og mange kommuner kan nå motta søknader digitalt. Veiledning til hvordan du søker, kan du finne her.

2.6 Omsorgspenger

Omsorgspenger er også kjent som «hjemme med sykt barn-dager». Som selvstendig næringsdrivende eller frilanser, kan du søke om utbetaling av omsorgspenger fra den 4. dagen du er hjemme fra jobb når skolen eller barnehagen er stengt på grunn av korona. Det er også nytt at du ikke trenger å legge ved legeerklæring eller dokumentasjon på inntekten din når du skal søke om utbetaling av omsorgspenger. Hvis du har bank id, kan du søke digitalt her.

Stortinget vedtok den 19. mars 2020 å doble antall omsorgsdager. Dette gjelder frem til og med 31. desember 2020.

2.7. Hvis du er smittet av korona – sykepenger

Frilansere og selvstendig næringsdrivende som er smittet av korona, kan ha rett på sykepenger. Det kan benyttes egenmelding de første 16 dagene. Man skal i henhold til retningslinjene ikke møte opp på legekontoret. Sykemelding av lege fås når man har blitt testet.

Sykemeldingen sendes inn fra Ditt sykefravær.

Vanligvis har én ikke rett på sykepenger de første 16 kalenderdagene regnet fra og med den dagen man ble syk, med mindre det er tegnet forsikring. I forbindelse med koronautbruddet er disse dagene redusert til 3. Dagene telles fra det tidspunktet du kontakter lege eller når NAV får beskjed (egenmelding) fra deg om at du ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade. Egenmeldingen kan du levere f.eks. ved å skrive eller ringe til NAV. Det vil si at frilansere og selvstendig næringsdrivende får sykepenger fra folketrygden fra og med fjerde sykedag under korona-relatert sykefravær.        

3. Tiltaktspakker fra regjeringen

3.1. Arbeidsgiveravgift

Dersom du driver enkeltpersonsforetak uten ansatte, skal du ikke betale arbeidsgiveravgift. Har du derimot ansatte, må du betale arbeidsgiveravgift til staten.

Fristen for innbetaling av arbeidsgiveravgift 2. termin er utsatt fra 15. mai 2020 til 15. august 2020.

Vi er kjent med at Stortinget har bedt regjeringen om å komme tilbake med et forslag om hvordan satsen for arbeidsgiveravgift kan senkes med 4 prosentpoeng i to måneder. Regjeringen har foreløpig ikke fremmet et slikt forslag, men det er grunn til å tro at det kommer noe mer her.

3.2. Merverdiavgift

Fristen for innbetaling av merverdiavgift for 1. termin 10. april 2020, er utsatt til 10. juni 2020. Det er ikke nødvendig å søke om utsatt frist.

Fristen for innlevering av mva-meldingen endres likevel ikke, og må leveres på vanlig måte innen 14. april 2020.

Det er foreslått å kutte den lave satsen i merverdiavgiften fra 8 til 7 prosent. Tidligere er det vedtatt å kutte satsen fra 12 til 8 prosent. Den laven satsen gjelder for kulturbransjen og noen deler av idretten. Om forslaget skulle bli vedtatt av lovgiver, vil satsen bli endret fra og med 1. april 2020 til og med 31. oktober 2020.

3.3. Forskuddsskatt

Det er besluttet at frist for innbetaling av forskuddsskatt utsettes. Utsatt frist for betaling av 1. termin av forskuddsskatten er 1. mai 2020. Dersom du allerede har innbetalt forskuddsskatten, kan du ta kontakt med din lokale innkrever for tilbakebetaling.

Betaling av 2. termin av forskuddsskatten er utsatt fra 15. mai 2020 til 15. juli 2020.    

4. Oppsummering                           

Situasjonen endrer seg raskt, og det kan komme endringer i de ordningene som er innført for å sikre inntekt til frilansere og selvstendig næringsdrivende i den situasjonen vi nå befinner oss i. Det vil også kunne komme nye tiltakspakker fra regjeringen, hvor det bl.a. kan være aktuelt med ytterligere betalingsutsettelser for arbeidsgiveravgift, forskuddsskatt mv. Det er varslet en kompensasjonsordning for kulturlivet som vil utgjøre rundt 300 millioner kroner. Ordningen er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltakeravgifter, samt merkostnader som følge av at arrangementer avlyses eller utsettes.

Foto: Advokatfirmaet Henriksen & Co

01. oktober 2020

Kaos og fellesskap i koronaens tid

– TekstLab Inkubator er en helt unik mulighet for meg til å videreutvikle mitt eget bevegelsesspråk og til å overraske meg selv underveis i den kunstneriske prosessen.

Kaos og fellesskap i koronaens tid
04. august 2020

Storslått program under denne ukens Varangerfest!

Gratis lanseringskonsert med neste års Northern Soul-talenter står blant annet på programmet.

Storslått program under denne ukens Varangerfest!
22. juni 2020

Et stjernelag av ballettdansere og pedagoger til årets Valdres Sommerballett

En ny versjon av Valdres Sommerballett går i dag av stabelen med et topparsenal av ballettstjerner og pedagoger for å bistå talentene – både fysisk og digitalt.

Et stjernelag av ballettdansere og pedagoger til årets Valdres Sommerballett