Seks nye talenter i Filmskapere

14.06.2019 / Vi har gleden av å offentliggjøre seks nye Filmskapere som skal utvikle ideer og prosjekter i programmet. Satsingen Filmskapere er finansiert av Talent Norge, SF Studios RE-invent Studios og Oslo Pictures.

Dette er de seks nye talentene i Filmskapere

Johanna Pyykkö (f. 1984) har en bachelorgrad i regi fra Den norske filmskolen (2016) og har yrkeshøgskoleutdanning fra Alma Manusförfattare i Sverige. Hun har laget prisvinnende kortfilmer som er blitt vist på internasjonale festivaler og vært i skriverom på flere dramaserier, deriblant som episodeforfatter på den kritikerroste tv-serien Heimebane

Kortfilmen hennes The Manila Lover ble utvalgt til konkurranse i Kritikeruken (Semaine de la Critique) under Filmfestivalen i Cannes (2019) og fikk fine omtaler i SCREENDAILY og NY TID. British Film Institute omtalte den som «en av de beste kortfilmene fra Cannes i år».

Dara Van Dusen (f. 1986) er en manusforfatter og regissør fra New York City. Hun studerte regi ved Den Polske Nasjonale Filmskolen i Lodz og hennes eksamensfilm Significant Others (małżonkowie) ble valgt ut som en del av Cannes Official Selection. Etter å ha flyttet til Norge i 2015, har hun fått støtte fra NFI til flere prosjekter bl.a. kortfilmen Den Blinde Mannen, manusutvikling til spillefilmen Med livet i hendene og spillefilmen A Prayer For The Dying.

Halfdan Ullmann Tøndel (f. 1990) ble uteksaminert fra regilinja på Westerdals i 2015. Han skriver og regisserer selv, og har laget to novellefilmer, Fuglehjerter og Fanny, som ble vist på store internasjonale festivaler i tillegg til å bli Amanda-nominert her hjemme. Avgangsfilmen hans Fuglehjerter ga ham Gullstolen i 2016. De siste årene har han skrevet på sin første spillefilm med utvikling fra NFI.  

Simon Tillaas (f. 1985) er filmregissør med utdannelse fra Den norske filmskolen på Lillehammer. Hans eksamensfilm Den lille døden vant nasjonale og internasjonale priser, deriblant en av de gjeveste europeiske filmprisene for filmstudenter: VFF Young Talent Award på The International Festival of Film Schools i München. Simon har deltatt i talentprogrammet ArtEx i regi av Talent Norge og jobber nå med nye lengre prosjekter innenfor både dokumentar og fiksjon. 

Emil Trier (f. 1981) er en internasjonalt prisvinnende regissør. Han har laget filmene Brettkontroll og The Norwegian Solution og High Point. Han har også gjort musikkvideoer med Torgny-videotrilogien The Only Game, Big Day og I Came Here. Prosjektet vant blant annet Skandinavias beste musikkvideo på BIFFHan hadde hovedregi på filmen Den Andre Munch med Karl Ove Knausgård, og er for tiden i produksjon med den dokumentariske kinofilmen Stol på Meg, en coming-of-age film om en norsk jetset-svindler i begynnelsen av 20-årene som i 2011 ble arrestert av FBI. 

Ellen Ugelstad (f. 1973) er regissør, manusforfatter og produsent, utdannet fra California. Filmene hennes strekker seg fra dokumentar, filmessay til fiksjon. Dokumentaren Indian summer nominert til Gullruten for beste regi og dokumentar i 2012. De siste årene har hun søkt seg videre mot hybride og sjangeroverskridende formater som i feks. kortfilmen Møterommet som vant Dramatikerforbundets pris for beste manus. I hybridfilmen Making Sense Together (2018) undersøkes forholdet mellom makt og avmakt i psykiatrien og filmen ble lansert under Oslo Pix i 2018. Den Grønne dalen hadde premiere under kortfilmfestivalen i Grimstad samme år og mottok Gullstolen for beste film.

Les mer om de 16 andre talentene i Filmskapere.

Mer om talentsatsingen.

Les mer på Filmskaperes nettside.

Foto: Anne Valeur

11. august 2022

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent

"Tilgangen til Talent Norge sitt nettverk har senket terskelen for å knytte kontakter på tvers av ulike felt."

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent
11. august 2022

Martha Antonette Solli - Filmskaper

"Talent Norge har gitt meg troen på meg selv som kreatør, og troen på at min stemme og måte å formidle historier på er verdt å videreutvikle."

Martha Antonette Solli - Filmskaper
10. februar 2022

Talent Norge gratulerer Filmskapere med Oscar-nominasjoner

«Verdens verste menneske» er nominert til Oscar for beste internasjonale film og beste originalmanus.

Talent Norge gratulerer Filmskapere med Oscar-nominasjoner