Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger 2025

Talent Norge er et aksjeselskap med ideelt formål. Våre hovedoppgaver er å finansiere talentprogram innenfor kunst og kultur i et samspill med private partnere, samtidig som vi etablerer et sterkt tverrfaglig kompetansemiljø knyttet til talentutvikling.

Talent Norge AS ble stiftet 21. januar 2015 og er i dag eid av Kultur- og likestillingsdepartementet, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Cultiva. I 2024 tildelte Talent Norge 51,7 millioner til eksisterende og nye talentprogrammer. Selskapet fulgte også opp en samlet portefølje bestående av 66 aktive talentprogrammer over hele landet, og bidro til å utløse private midler til disse.

Talentprogrammene er gjerne ledet av etablerte institusjoner, men også av mindre aktører. Det anslås at det er rundt 800 deltakere i de tilknyttede programmene. Et program kan ha engasjert programledere, mentorer, coacher, foredragsholdere og andre som deltakerne vil møte regelmessig.

Talent Norge har ikke avdekket faktiske negative konsekvenser som følge av virksomheten.

Talent Norge vurderer at de fremste risikoene for negative konsekvenser som følge av virksomheten er knyttet til ulike former for usaklig forskjellsbehandling i talentprogrammene vi er med å finansiere, samt forhold knyttet til asymmetriske relasjoner mellom personer i talentprogrammene. Risikoene kan være knyttet til både bevisst og ubevisst diskriminering innenfor de mangeartede miljøer og kontekster som Talent Norges samarbeidspartnere opererer innenfor.

Når det gjelder risikoene knyttet til asymmetriske relasjoner søker vi dels å redusere disse gjennom bevisstgjøring hos de ulike aktørene i vår løpende dialog med dem, samtidig som vi orienterer programdeltakere om muligheten for veiledning hos organisasjonen Balansekunst. Talent Norge stiller også betingelser knyttet til etiske retningslinjer overfor mottakere av støtte. I egen organisasjon har Talent Norge i 2024 oppdatert og styrket vår selskapsinterne varslingsrutine, for å ivareta ansatte og samarbeidspartnere, og sikre en hurtig og samvittighetsfull oppfølging av en eventuell varsling.

Når det gjelder risikoene knyttet til usaklig forskjellsbehandling arbeider Talent Norge målrettet med å styrke dialog, prosesser og verktøy både internt og hos samarbeidspartnere for å tydeliggjøre forventninger til rettferdige rekrutteringsprosesser. Samarbeidet med Balansekunst og Music Norway om å utvikle og lansere kurset “Se en gang til” representerer en milepæl i dette arbeidet, og gir grunnlag for å vesentlig styrke vår dialog med de respektive programmene fremover. Kurset gir god kompetanseheving og veiledning direkte knyttet til rekrutteringsprosesser. Gjennom å tilby et slik godt kvalitetssikret og brukervennlig kurs kan vi også i større grad be om regelmessige tilbakemeldinger knyttet til tiltak og evalueringer. I 2025 introduserer vi i en pilotfase en modell hvor vi aktivt søker dialog med utvalgte program omkring deres rekrutteringsprosesser.  

Ellers fortsetter vi de strategiske samarbeidene med Olympiatoppen, Sparebankstiftelsen DNB, Norsk Tipping og Universitetet i Sørøst-Norge for å styrke kompetansen om disse temaene i hele vårt nettverk. Gjennom prosjektet Sammen om like muligheter søker vi å bidra til strukturelle endringer for å styrke arbeidet med mangfold og inkludering innenfor kunst og idrett.

- Talent Norge gjennomfører en overordnet aktsomhetsvurdering årlig som gir grunnlag for påfølgende tiltak. Denne redegjørelsen er vedtatt at styret i Talent Norge og publisert den 4.mars 2025.