Talent Norge gratulerer Filmskapere med Oscar-nominasjoner

16.05.2023 / «Verdens verste menneske» er nominert til Oscar for beste internasjonale film og beste originalmanus.

BILDET: Renate Reinsve fra «Verdens verste menneske». Foto: SF Studios/Oslo Pictures

Regissør og manusforfatter Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm er alle en del av Talent Norge-programmet Filmskapere.

Gjennom Filmskapere gis kreative aktører mulighet for fordypning, grundig idéutvikling og research i en tidlig fase. Programmet søker også å skape et miljø der unge talenter får innsikt og inspirasjon fra mer etablerte filmskapere. I tillegg skal det bygges bro mellom fiksjon og dokumentar, da stadig flere filmskapere opererer på begge felt. Ferske og etablerte filmskapere inspirerer hverandre gjennom utviklingsarbeid og dialog knyttet til konkrete ideer, møter og workshops.

Målet er at man gjennom et svært grundig utviklingsarbeid oppnår høyere kvalitet på prosjektene før de fullfinansieres. Filmskapere har som ambisjon å løfte kvaliteten på norsk film og tv-produksjon ytterligere ved å inspirere filmskapere til å strekke seg lenger, jobbe grundig med idéer og idéutvikling, samt bli mer ambisiøse på å nå ut både nasjonalt og internasjonalt.

- Da Thomas Robsahm og resten av teamet i Filmskapere kom til oss hadde de skyhøye ambisjoner på vegne av programmet og deltakerne. Vi har sammen jobbet systematisk over tid og Filmskapere har vært en sentral del av vårt nettverk for kunnskapsdeling siden de ble en del av Talent Norge i 2018. Det er gledelig at de nå har fått beviset på at de leverer resultater i verdensklasse. Jeg og resten av Talent Norge gleder oss til å følge utdelingen i mars, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i Talent Norge.

«Verdens verste menneske» har lenge vært en av favorittene til nominasjonen for beste internasjonale film, og det var en fornøyd gjeng som møtte pressen da nominasjonen ble kjent.

- Vi er overveldet, takknemlige, og glade, sa regissør Joachim Trier ifølge Dagbladet.

At Trier og Vogt også ble nominert for beste originalmanus var en ekstra hyggelig overraskelse, og Eskil Vogt sier til VG at nominasjonen kom som et sjokk.

Produsent Thomas Robsahm har tidligere fortalt Talent Norge om hvordan de jobber med talentutvikling i Filmskapere. Programmet har stått bak mange store høydepunkt de siste årene, og i fjor lå Maria Sødahls film «Håp» lenge godt an til å bli oscarnominert.

– Filmskapere fokuserer på filmskapere som har vist et helt åpenbart og tydelig talent. Det finnes ikke et prosjekt vi gjør likt. Noen bruker lang tid på å tenke og drive research, andre begynner arbeidet med skuespillerne på et tidlig stadie. Alle tilnærmingene er like bra for meg så lenge resultatet blir bra, forklarte Robsahm.

«Verdens verste menneske» har siden premieren i fjor fått strålende kritikker verden rundt. Filmen fikk stående ovasjoner og strålende mottagelse av under filmfestivalen i Cannes, og skuespillere Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller. Litt mer kuriøst, men allikevel fantastisk, var da tidligere president i USA, Barack Obama, la ut på sosiale medier at «Verdens verste menneske» var blant hans favorittfilmer i 2021.

Årets Oscar-utdeling er den 94. i rekken og arrangeres søndag 27. mars.

11. august 2022

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent

"Tilgangen til Talent Norge sitt nettverk har senket terskelen for å knytte kontakter på tvers av ulike felt."

Johan Ashenafi Granerud - Videoprodusent
11. august 2022

Martha Antonette Solli - Filmskaper

"Talent Norge har gitt meg troen på meg selv som kreatør, og troen på at min stemme og måte å formidle historier på er verdt å videreutvikle."

Martha Antonette Solli - Filmskaper

Kortfilmkveld : 4 x Lilja Ingolfsdottir

.

Kortfilmkveld : 4 x Lilja Ingolfsdottir