Møt mentorene

Mentorenes hovedfunksjon i ArtEx er å hjelpe programdeltageren med å skape bevegelse i karrieren og å gi råd om bransjen av fagspesifikk karakter. Mentor skal gi karriereveiledning, yrkesforberedelse og hjelpe talentet til å forstå betydningen av prioriteringer og arbeidsdisiplin, og være en samtalepartner som deler sine egne erfaringer, kompetanse og nettverk. Her er en oversikt med mentorer i ArtEx.

Marit Moum Aune

Mentor for Liv Barbosa Blad i 2020

En av norges mest produktive og allsidige regissører, gjennom sitt virke i film, TV, teater og dans. Hun har siden 80-tallet regissert teater og dans ved de fremste kunstinstitusjonene i Norge, deriblant kritikerroste «Ghosts» ved Den Norske Opera & Ballett. Hun har hatt regi på tv-seriene «Kampen for tilværelsen» (2014-2015) og «Harry & Charles» (2009) og har vunnet en rekke priser som Heddaprisen, Skandinavisk Nasjonalteaterpris og Liv Ullmann-prisen. Foto: Erik Berg

Ingrid Bolsø Berdal

Mentor for Nora Augustinius i 2020

Skuespiller og sanger, uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 2004. Samme år ble hun ansatt ved Det Norske Teatret, og mottok Heddaprisen for beste debutant i 2005. Hun har spilt i en rekke filmer, og hadde blant annet hovedrollen i «Sønner» (2006) og «Fritt vilt» (2006). For sistnevnte vant hun Amanda for beste skuespiller. Nylig spilte hun Sonja Wigert i "Spionen" (2019), og hadde hovedrollen i TV2s "Heksejakt" (2020). Bolsø Berdal har gjort karriere internasjonalt, med roller som Atalanta i Hollywoodfilmen «Hercules» (2014), og Armistice i den populære HBO-serien «Westworld» (2016-2018). 

César Díaz

Mentor for Alexander Turpin i 2020

César Díaz was born in Guatemala in 1978. After studying in Mexico and Belgium, he joined the screenwriting workshop at the FEMIS Film School in Paris. He has been working as a fiction and documentary film editor for more than ten years. He has also directed the short documentary films Semillas de Cenizas, which was screened in about twenty international film festivals, and Territorio Liberado, which won the IMCINE Award in Mexico. Nuestras Madres (Our Mothers) is his first feature film.

Henriette Steensrup

Mentor for Carl Martin Eggesbø i 2020

Skuespiller, komiker, skribent og programleder. Gjennom sin mangefasetterte karriere har hun hatt hovedroller i flere populære filmer og TV-serier. Fra den verdensomspennende suksessen «Lilyhammer» og komedien «En god nummer to», til det kommende Netflix-dramaet «Ragnarok» og den prisvinnende filmen «Barn»Hun har også ledet en rekke prestisjefylte prisutdelinger, inkludert Gullruten og Amandaprisen ved flere anledninger. Mange kjenner henne best gjennom de mange komiske karakterene hennes. Hun vant Komiprisen i 2014 for årets kvinnelige scenekomiker for forestillingen «En får værra som en er» - en rolle hun senere gjentok i TV2-serien med samme navn i 2019. Foto: Kristoffer Myhre

Vibeke Tandberg

Mentor for Aslak Aune Nygård i 2020

Vibeke Tandberg (1967) er kunstner og forfatter. Hun har en bachelorgrad i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen, og en Mastergrad fra Fotohøgskolan i Gøteborg. Arbeidene hennes er representert i offentlige samlinger nasjonalt og internasjonalt deriblant Musée d’Art Moderne de la Ville, Paris, Moderna Museet, Stockholm, Astrup Fearnley Museet og Nasjonalmuseet, Oslo, Guggenheim Collection og Museum of Modern Art, New York, og Stedelijk Museum, Amsterdam, blant andre. Hun debuterte i 2012 som forfatter med romanen Bejing Duck og har senere utgitt flere romaner og en essaysamling på Forlaget Oktober, Oslo. Foto: Robert Rønning

Jason Haaheim

Mentor for David Timme i 2019-2020

Jason Haaheim ble utnevnt til Principal Timpanist of the Metropolitan Opera Orchestra i 2013. I tillegg til opptredener på New Yorks Lincoln Center og Carnegie Hall, kan han sees og høres blant annet MET Orchestra på tv og internasjonal radio. Han er tilknyttet NYU Steinhardt School of Music og Bard Conservatory of Music, og er grunnlegger av Northland Timpani Summit. Foto: Justin Haaheim

Bjørn Nessjø

Mentor for Oddrun Lilja Jonsdottir i 2019-2020

Bjørn Nessjø studerte musikk ved Norges Lærerhøyskole (NTNU), og begynte sin karriere som musikkprodusent i 1974 i Trondheim hvor han også bygget opp Nidaros Studio (1978). Har produsert en rekke norske og utenlandske artister innen ulike genre. Mottok i 1988 Spellemannsprisen for «ekstraordinær innsats innen norsk musikkproduksjon». Startet i 2003 eget managementselskap og har også produsert ulike TV-konserter med norske og internasjonale artister for et internasjonalt marked.

Wolfgang Plagge

Mentor for Ingrid Neset og Oddrun Lilja Jonsdottir i 2019-2020

Plagge er pianist og komponist med oppsiktsvekkende klaverdebut allerede som tolvåring i 1972. Har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser. Ettertraktet kammermusiker og solist. Omfattende produksjon som komponist som spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, kammermusikk og solistisk klavermusikk. Kunstnerisk leder for Talentskolen ved Bærum kommunale kulturskole i 23 år. I 2009 tilsatt som professor ved Norges musikkhøgskole og ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Eskil Vogt

Mentor for Ernst De Geer i 2019-2020

Vogt er en anerkjent norsk manusforfatter og regissør, med bakgrunn fra den nasjonale franske filmskolen «La Fémis» i Paris. Etter å ha skrevet manus på en rekke prisvinnende filmer, regidebuterte han med langfilmen «Blind» (2014). Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival i 2014, der den vant manusprisen The World Cinema Screenwriting Award. Filmen mottok deretter Europa Cinemas Label på Berlinalen (Beste Europeiske Film i Panorama-seksjonen), og har gått videre til å plukke med seg mer enn 20 priser over hele verden. I tillegg til å skrive manus for sine egne filmer, har Vogt hatt et langt og tett samarbeid med regissør Joachim Trier som medforfatter på spillefilmene «Reprise» (2006), «Oslo, 31. august» (2011), «Louder Than Bombs» (2015) og «Thelma» (2017). Foto: Anne Valeur.

A K Dolven

Mentor for Fredrik Longva i 2019

A K Dolven bor og arbeider i Oslo og Lofoten. Hun er en flermedial kunstner, og arbeider med tegning, foto, performance, installasjon film og lyd. Gjennomgående temaer er naturkrefter og menneskelig følsomhet. Arbeidene hennes veksler mellom det monumentale og det minimale, og det universelle og det intime. A K Dolven har har vært stilt ut og innkjøpt til en rekke viktige institusjoner nasjonalt og internasjonalt. 

 

Snelle Hall

Mentor for Aslak Aune Nygård og Sebastian Biong i 2019

Snelle Ingrid Hall er danser og teaterviter utdannet fra Statens balletthøgskole (nå KHiO) og Universitetet i Oslo. Har jobbet som frilans danser og koreograf siden tidlig 90-tall og produserer forestillinger innenfor Siri & Snelle produksjoner, sist Collapsing Distance, premiere Dansens Hus 2018. Skriver i Norsk Shakespeare tidsskrift og har bidratt i flere antologier. Jobber som førsteamanuensis ved avdeling Dans, Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Tale Hendnes.

Jon Refsdal Moe

Mentor for Carl Martin Eggesbø i 2019

Jon Refsdal Moe er professor i dramaturgi på Stockholms Dramatiska Högskola, og tidligere teatersjef på Black Box Teater. Han er også forfatter, og hans siste utgivelse er «Rant 2» (2019). Foto: KHiO

 

Camilla Spidsøe

Mentor for Nora Elise Augustinius i 2019

Camilla Spidsøe er danser, og var fra 2003 til 2013 ansatt ved Carte Blanche, Norges kompani for samtidsdans. Da hun kom tilbake til Nasjonalballetten i 2013, var det etter ti år som en av Norges fremste samtidsdansere. Her gikk hun rett inn i bærende roller i Johannessens «Scheherazade», Proiettos «Cygne» og Ekmans «A Swan Lake» – i tillegg til fremtredende partier i balletter som Strømgrens «Suite» og Kyliáns «Gods and Dogs» og «Soldiers' Mas». 

Joakim Trier

Mentor for Liv Barbosa Blad i 2019

Trier er en internasjonalt anerkjent regissør og manusforfatter, som er utdannet ved National Film & TV School i England. Hans debut, «Reprise», vant tre Amandapriser  i 2007, og var Norges Oscarkandidat. «Oslo, 31. august» deltok i  «Un Certain Regard» på Cannes Filmfestival i 2011, og ble nominert til den franske César-prisen for beste utenlandske film i 2013. Hans første engelskspråklige film, Louder Than Bombs (2015), deltok i hovedprogrammet under Cannes Filmfestival 2015, og vant Nordisk Råds Filmpris. «Thelma» (2017) har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser og ble nominert til Nordisk Råds Filmpris. 

Mentorer 2018

Ingrid Bolsø Berdal 2018

Mentor for Ida Elise Broch i 2018

Skuespiller og sanger, uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 2004. Samme år ble hun ansatt ved Det Norske Teatret, og mottok Heddaprisen for beste debutant i 2005. Hun har spilt i en rekke filmer, og hadde blant annet hovedrollen i «Sønner» (2006) og «Fritt vilt» (2006). For sistnevnte vant hun Amanda for beste skuespiller. Bolsø Berdal har gjort karriere internasjonalt, med roller som Atalanta i Hollywoodfilmen «Hercules» (2014), og Armistice i den populære HBO-serien «Westworld» (2016-2018).

Bjørn Nessjø

Mentor for Edvard Munch Ensemble og Ole Christian Haagenrud i 2018

Bjørn Nessjø studerte musikk ved Norges Lærerhøyskole (NTNU), og begynte sin karriere som musikkprodusent i 1974 i Trondheim hvor han også bygget opp Nidaros Studio (1978). Har produsert en rekke norske og utenlandske artister innen ulike genre. Mottok i 1988 Spellemannsprisen for «ekstraordinær innsats innen norsk musikkproduksjon». Startet i 2003 eget managementselskap og har også produsert ulike TV-konserter med norske og internasjonale artister for et internasjonalt marked.

Helle Le Fevre

Mentor for Aasne Vaa Greibrokk i 2018

Helle le Fevre er utdannet klipper fra The National Film & Television School i England i 2003. Hun har blant andet klippet «Unrelated» (vinner af Fipresci Critic's Award), «Archipelago» (nominert til Beste film på London Film Festival) og «Exhibition» av den britiske instruktør Joanna Hogg. I 2014 mottok hun Norsk filmforbunds fagpris for beste klipp for kortfilmen «Amasone» av Marianne Ulrichsen. Helle ble nominert til Amanda-prisen (2016) for beste klipp for sitt arbeide på Aasne Vaa Greibrokks film «Alt det Vakre».

Marie Blokhus

Mentor for Grete Sofie Borud Nybakken i 2018

Skuespiller, uteksaminert ved Statens teaterhøgskole i 2010 og ble samme år engasjert ved Det norske teatret hvor hun nå er fast ansatt. Medlem av det frie scenekunstkompaniet Asklepios Hane. Nominert til Heddaprisen i 2013. Vant Heddaprisen i 2016 for rollen som Allis i «Fugletribunalet». Nominert til Amandaprisen i 2013 og nominert til Gullruten i 2014. Vant i 2014 Kanonprisen som beste kvinnelige skuespiller  for hovedrollen i filmen «Jag etter vind».

Peter Herresthal

Mentor for Amalie Stalheim i 2018

Prisvinnende fiolinist som er kjent for sine tolkninger av moderne fiolinkonserter med orkestre og ensembler over hele verden. I Norge har han vunnet tre Spellemannspriser, Musikkritikerprisen og ble i 2002 kåret til Årets utøver av Norsk Komponistforening. Herresthal er professor ved Norges musikkhøgskole og gjesteprofessor ved Royal College of Music i London og NYU Steinhard School i New York.

Thomas Robsahm

Mentor for Simon Tillas i 2018

Thomas Robsahm er produsent og regissør og har vunnet fem Amandapriser og Nordisk Råds Filmpris. Han har vært produsent for en rekke regissører bl.a. Joachim Trier, Margreth Olin, Maria Sødahl, Solveig Melkeraaen og Unni Straume.

Stine Nilsen

Mentor for Mariama Slåttøy i 2018

Stine Nilsen har jobbet som freelance danser og pedagog siden hun studerte på Trinity Laban Conservatoire of Movement and Dance, London fra 1993 til 1997. I 2005 tok hun en MA ved Middlesex University, UK. Fra 2007 til 2017 var Stine kunstnerisk co-direktør for Candoco Dance Company, og siden September 2017 er hun nå Kunstnerisk leder og Festivaldirektør for CODA Oslo International Dance Festival.

Mentorer 2017

Tommy Wirkola

Mentor for Ida Elise Broch i 2017

Regissør, manusforfatter og skuespiller som har studert mediefag ved Høgskolen i Finnmark, filmvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer og har bachelorgrad i film- og tv ved Bond University i Australia. Har gjort seg bemerket som filmregissør både nasjonalt og internasjonalt siden debuten «Kill Buljo: The Movie» i 2007, inkludert Hollywood-produksjonene «Hansel and Gretel: Witch Hunters» og «What Happened to Monday».

Per Boye Hansen

Mentor for Edvard Munch Ensemble i 2017

Utdannet ved musikkhøyskolen i Essen i Tyskland. Kunstnerisk leder for Oslo Sommeropera i 1983, og var regiassistent ved operaen i Köln 1983–1988 og var parallelt i flere år engasjert som regiassistent ved festspillene i Salzburg. I 1990–2000 drev han Oslo Arts Management før han i 2000 ble han engasjert ved Komische Oper i Berlin. Direktør for Festspillene i Bergen 2005–2012 parallelt med engasjement i Komische Oper Berlin og operaen i Zürich. Medlem av en rekke styrer, råd, juryer og priskomiteer. Operasjef ved Den Norske Opera 2012–2017.

Suzanne Osten

Mentor for Aasne Vaa Greibrokk i 2017

Dramatiker, regissør, professor og æresdoktor på Lunds Universitetet. Debuterte med sin første spillefilm i 1982 og har siden regissert 10 spillefilmer. Etablerte teatret Unga Klara i Stockholm i 1975, der hun fremdeles sitter i lederteamet. Professor i regi på Dramatiska institutet 1996– 2009. Medlem av det svenske Vitenskapsrådet og har skrevet flere bøker.

Bjørn Olaf Johannessen

Mentor for Simon Tillaas i 2017

Utdannet sivilingeniør innen marin teknologi men jobber som dramatiker og manusforfatter for film, teater og TV, og har skrevet manus til flere norske og internasjonale spillefilmer for bl.a. regissørene Wim Wenders, Patrice Toye, Bobbie Peers og Erik Skjoldbjærg. Han var også en av tre forfattere bak den populære NRK-serien «Kampen for tilværelsen». 

Adi Salant

Mentor for Mariama Slåttøy i 2017

Kunstnerisk leder av Batsheva Dance Company sammen med danser og koreograf Ohad Naharin. Tilknyttet Batsheva som danser i 1993–2001 og var deretter freelance danser og koreograf, blant annet med en karriere som koreograf og danser i Danmark, før hun igjen ble tilknyttet Batsheva i 2009. Har undervist dansekompanier og holdt en rekke workshops og kurs.