Deltagere i ArtEx 2023 - 2024

Azar Ebrahimi

Dokumentarfilmskaper

Azar Ebrahimi (f. 1989) er en norsk-iransk dokumentarskaper. Hun har vokst opp i Trondheim, studert filmvitenskap i England og fra 2010 - 2023 jobbet hun i NRK i Oslo, som regissør for både enkeltstående dokumentarer og serier. Azar er involvert helt fra idé- og utviklingsstadiet, og har fått god mottakelse gjennom anmeldelser, nominasjoner og priser for blant annet Helene sjekker inn, F-ordet, Innafor og Folkevalgt. Prosjektenes røde tråd er at de åpner lukkede rom og bryter ned fordommer. Azar er nå i gang med utvikling av sine første dokumentarer som uavhengig filmskaper. Når hun ikke gjør det, klatrer hun på fjell og klipper over hele verden.

Foto: Agnete Brun

Ida Haugen

Danser og koreograf

Ida Haugen (f. 1991) er en allsidig dansekunstner fra Skien, som bor og arbeider i Oslo. Hun utforsker scenekunst som utøver og koreograf i samarbeidsprosjekter og individuelle verk. I tillegg til dansen, interesserer hun seg for et bredt spekter av vokabular, inkludert improvisasjon, skuespill, teater, film, tekst og sang. Med en BA i samtidsdans fra Kunsthøgskolen i Oslo og studier ved Studio Harmonic i Paris, har hun vært medlem av kunstnerkollektivet Oslo Koreografiske siden 2018, og danset i verk av Ellen Jerstad/Roza Moshtaghi, Nagelhus Schia Productions/Sidi Larbi Cherkaoui, Stian Danielsen, Jennie Bergsli m.fl. Haugen hadde en aspirantstilling ved Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, fra 2014 til 2015. Internasjonalt har hun samarbeidet med Kari Hoaas Productions, turnert i Jordan, Georgia, Palestina og åpnet LaMaMa Moves!-festivalen i New York 2023. Haugen har også bidratt til filmfestivaler som soloutøver i "Shadowland" av Kari Hoaas. I 2020 debuterte hun som koreograf med "Hot Moon", i samarbeid med Dansens Hus og NORA. Som koreograf har hun også skapt verk for revyer, kor, moteshow og unge dansere. Haugen har mottatt flere stipender og støtte for sitt arbeid som dansekunstner, inkludert 1-årig arbeidsstipend fra Kulturrådet i 2022. For tiden jobber hun som danser og koreograf i et nytt prosjekt med Unge Viken Teater i regi av Ellen Jerstad. Våren 2024 danser hun i De Syv Dødssynder ved Operaen, i regi av Hanne Tømta, og høsten 2024 skal hun i gang med soloprosjektet Rose Water, der hun utforsker sin bakgrunn og tilhørighet til Vietnam gjennom morens reise som båtflyktning. 

Foto: Agnete Brun

Julian Juhlin

Scenograf og visuell kunstner

Julian Juhlin (f. 1987) er en dansk kunstner og scenograf utdannet ved Danmarks Nasjonale Scenekunstskole. Han har designet både scenografi og kostymer for et stort antall scener, inkludert Det Kongelige Teater og det danske bidraget til Praha Quadrennial, verdens største utstilling for scenografi. Samtidig har han jobbet som kunstner ved å bruke tilnærmingene til iscenesettelses han lærte fra arbeidet med teater for å skape en teatralsk billedkunst. Hans praksis inkluderer film, installasjon, performance og scenografi og han har stilt ut på så forskjellige steder som Copenhagen Contemporary og Times Square i New York, fått tildelt Den Unge Kunstneriske Elite Programmet fra Statens Kunstfond og ISCP residency i NYC.  Han er fascinert av spenningen mellom det iscenesatte og det autentiske og har iscenesatt sin egen virkelighet og bygget opp en personlig ikonografi av bilder og figurer basert på hans eget liv, der han visker ut grensene mellom liv, kunst og teater.

Foto: Agnete Brun

 

Louise Lyngh Bjerregaard

Klesdesigner

Louise Lyngh Bjerregaard er en motedesigner basert i Paris kjent for å viske ut grensene mellom couture og ready-to-wear. Basert på håndverk, en besettelse av tekstiler og en spesiell oppmerksomhet for detaljer, har merket et sterkt fokus på teknisk sensibilitet samtidig som det forener kunst og mote. Bjerregaard ble født i København der hun studerte skreddersøm ved Scandinavian Academy of Fashion Design. Hun internerte hos designerne Dennis Lyngsø, Anne Sofie Madsen, Asger Juel Larsen og Mike Eckhaus ved Eckhaus Latta i New York. Louise startet sin karriere ved å jobbe med et prosjekt med Lady Gaga, og i 2015 studerte hun strikkevarer ved Central Saint Martins i London under professor Sarah Gresty. Bjerregaard lanserte kvinneklær under eget navn i 2019 og flyttet til Paris tidlig i 2021. Arbeidene hennes har blitt vist ved en rekke institusjoner, deriblant Maison du Danemark, Danmarks Nasjonalgalleri og Moderna Museet i Malmö. Bjerregaard hadde sin runway debut i 2021 under Couture Week i Paris. Noen måneder senere debuterte hun digitalt på Copenhagen Fashion Week i august 2021. Tidligere samme år ble hun nominert som finalist ved Zalando Sustainability Awards 2021 og Magasin du Nord Fashion Prize 2021. I mars 2022 debuterte Bjerregaard med sin første ready-to-wear kolleksjon. Samme år ble hun nominert som "Årets navn" på ELLE Awards. I februar 2023 debuterte hun med sin første håndverksmessige ready-to-wear-kolleksjon under Paris Fashion Week på 35/37.

Foto: Agnete Brun

Maria Ose

Fløytist

Maria Ose (f. 1998) sitter sesongen 2023/24 på kontrakt som solofløytist i Trondheim Symfoniorkester. Som 15-åring debuterte Maria som solist, da hun med sin tvillingsøster Ingrid spilte med Kringkastingsorkesteret. Siden har hun vært solist med både Stavanger Symfoniorkester, Kristiansand Symfoniorkester og Arktisk Filharmoni. Hun vikarierer som solofløytist i de største orkestrene i Norge, som Operaorkesteret, Kringkastingsorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Maria er en dedikert kammermusiker, og grunnla i 2020 sin egen kammermusikkfestival sammen med sin søster Ingrid, Ose Kammerspel. Hun er aktuell på flere av landets festivaler og konsertserier, og har spilt kammermusikk med internasjonalt svært ettertraktede musikere som Elise Båtnes, Håvard Gimse, og Francoix Leleux. Hun har blant annet mottatt Drømmestipendet fra Norsk Tipping, Furorestipendet fra Sogn og Fjordane Sparebank og TÆL-stipendet fra Sparebanken Midt-Norge - der hun og søsteren Ingrid ble kåret til årets kulturtalent. Maria tar nå en master på Hochschule für Musik und Theater München under en av Europas mest ettertraktede fløyteprofessorer, prof. Andrea Lieberknecht.

Foto: Agnete Brun

 

Mark Tholander

Visuell kunstner

Mark Tholander er en dansk billedkunstner, som bor og arbeider i København. Forestillingen om, hva et fellesskap består av, er et omdreiningspunkt i hans praksis. Han har arbeidet med temaer som familien som et normaliserende fellesskap og samfundet som et sosialt hierarki. Hans praksis kretser om, hva som skjer, når fellesskaper trer ut av normalitet, ut av synkronisitet – og om vi kan skape nye sammenheng i kollektiv desorientering. Hans praksis består i høy grad av samarbeid, hvor han har arbeidet sammen med musikere og skuespillere om å skape filmiske verk.
Han har tidligere vist sine verk på Rencontres Internationales (FR), Seattle Transmedia & Independent Film Festival (US), Korea Foundation Gallery (KR), Kunsthal Aarhus (DK), FILE – Electronic Language International Festival (BR), New Media Artspace (US) og Beijing International Short Film Festival (CN). Hans seneste prosjekt har vært en multikanals installasjon på VEGA, i et samarbeide med Art Hub (som en del af VEGAs nye strategi om at arbeide på tvers av kunstarterne i 2022), og en soloutstilling på This Is Not a Church i Seoul, Sydkorea, i 2023.

Foto: Agnete Brun

 

Marte Nødtvedt Skjæggestad

Arkitekt

Marte er den ene halvdelen av den norsk-danske arkitektduoen Jespersen Nødtvedt som har fokus på holdbarhet og håndverk. Arkitektkontoret ønsker å se på vår felles materialbank med et nytt blikk slik at bygningskunst og holdbare materialer blir en og samme ting. Målet er en arkitektur der konstruksjon og materialer skaper selve uttrykket og dermed transcenderer tradisjonelle ideer om form og stil. Parallelt med bygde prosjekter har kontoret også et mer utforskende spor der konstruksjons- og materialundersøkelser utforskes i modeller og 1:1 utsnitt med både en teknisk og kunstnerisk vinkel. De to sporene informerer hverandre i et samlet og flersidig kunstnerisk virke. Deler av kontorets verker kan ses utstilt på Utzon Centeret i Aalborg og Dansk Arkitektur Center i København, og deres arbeider har mottatt flere priser, stipender og karriereforløp, som Den Unge Kunstneriske Elite fra Statens Kunstfond.

Foto: Agnete Brun

 

Uno Vesje

Harpist og komponist

Uno Alexander Vesje (1989) er en prisvinnende norsk harpist og komponist. Uno fikk sitt internasjonale gjennombrudd i harpeverden som vinner av både the World Harp Competition i Nederland 2021 og the USA International Harp Composition Contest 2019. Som utøver og komponist skaper Uno prosjekter der han løfter frem samfunnsrelaterte utfordringer gjennom musikken, som klimakrisen, vold mot kvinner, rasisme og skeiv seksualitet. Uno har fremført sine prosjekter på festivaler i Europa, USA og Asia, i konsertsaler som Carnegie Hall i New York City og Het Concertgebouw i Amsterdam. Som solist har Uno spilt med orkestre som Bergen Filharmoniske Orkester, Arktisk Filharmonis sinfonietta, Trondheim Symfoniorkester og Det Norske blåseensemble. Uno har gitt ut to album med egen musikk, “Poems From a City” og “Oslo(ve)”. 

Foto: Camilla Storvollen

 

Veslemøy Narvesen

Trommeslager, låtskriver, sanger og komponist

Veslemøy Narvesen (f.1997) er en norsk musiker og komponist født i Kristiansand og bosatt i Trondheim. Hun har fordypet seg i improvisert musikk og har sin utdanning fra Norges musikkhøgskole og jazzlinja ved NTNU. I 2020 mottok hun Oslo Jazzfestivals USBL-talentpris og i 2021 vant hun den prestisjetunge konkurransen Jazzintro og tittelen “Årets unge jazzmusikere” med  bandet Kongle Trio. De siste årene har hun vært aktiv som frilansmusiker i en rekke ulike prosjekter og konstellasjoner med arbeid som beveger seg mellom alt fra populærmusikk til friimprovisert musikk. Hun har samarbeidet med musikere som Kit Downes, Mette Rasmussen, Ingebrigt Håker Flaten, Anja Lauvdal, Moddi, Malin Pettersen og er for tiden aktiv i blant annet Mall Girl, Schemes,  Benjamin Gisli Trio og Dafnie - i tillegg til sitt eget soloprosjekt som slapp debut-album høsten 2023. Albumet ble omtalt som “Høstens fineste norske album” av Audun Vinger i Dagens Næringsliv. 

Foto: Agnete Brun



 

Zakiya Ajmi

Forfatter

Zakiya Ajmi er en dansk forfatter som er utdannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur ved Aarhus Universitet. Hun skriver i mange forskjellige sjangre og for ulike målgrupper – både bildebøker for små barn, ungdomsromaner for tenåringer, grafiske romaner, teaterstykker, og i 2022 debuterte hun med sin første roman for et voksent publikum. Romanen heter Delvist Møbleret (Delvis møblert) og ble nominert til den danske debutantprisen. Den ble også valgt ut av Statens Kunstfond til å være den danske deltakeren i European First Novel Festival som arrangeres i Kiel, Tyskland. I Danmark fikk hun sitt gjennombrudd som forfatter i 2020, med ungdomsroman Vulkan. Romanen ble nominert til Kulturdepartementets forfatterpris og til Nordisk Råds barnelitteraturpris, og er oversatt og solgt til Norge (hvor den er utgitt på Samlaget), samt Færøyene og Italia.

Foto: Agnete Brun