Møt mentorene

Mentorer 2023-2024

Carl-Viggo Hølmebakk

Mentor for Marthe Nødtvedt Skjæggestad i 2023-2024

Carl-Viggo Hølmebakks arkitektkontor ble etablert i Kabelvåg i 1990, og har siden 1992 holdt til på Bislet i Oslo. Carl-Viggo Hølmebakk er kunstnerisk leder og administrerende direktør for kontoret, som i dag har en fast stab på fem arkitekter. Kontorets arbeid er mye publisert i norsk og internasjonal faglitteratur og er representert på en rekke utstillinger i inn- og utland. Carl-Viggo Hølmebakk har mottatt mange av de viktigste arkitekturprisene i Norge (bl.a. Grosch-medaljen, Houens Fonds Diplom, Treprisen, Betongtavlen og Statens Byggeskikkspris) og har vært nominert fire ganger til Mies van der Rohe-prisen, som er vurdert som Europas viktigste arkitekturpris. Flere av Hølmebakks verk er kjøpt opp av Nasjonalmuseet og det tyske arkitekturmuseet (DAM). Kontoret ønsker å opprettholde en selvstendig og høy faglig profil, hvor den enkelte byggeoppgave behandles som spesiell. I tillegg til å delta i ulike team og faggrupper, har kontoret stabile samarbeidsforhold med andre rådgivere og aktører i byggebransjen. Kontoret har kompetanse på alle relevante arbeidsverktøy i arkitektfaget.

Foto: Privat

Clara Andrada

Mentor for Maria Ose i 2023-2024

Clara Andrada er en av de ledende fløytespillerne i sin generasjon. Hun er solofløytist ved Frankfurt Radio Symphony Orchestra samt Chamber Orchestra of Europe. Hun er førstefløytist med anerkjente ensembler som Berline Philharmonic, Bavarian Radio Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Swedish Radio Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic. Hun har opptrådt med dirigenter i verdensklasse som Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, K.Petrenko, Valery Gergiev, Lorin Maazel, Sir Colin Davis, Vladimir Ashkenazy og Philippe Herreweghe blant andre. Som solist har hun spilt med Chamber Orchestra of Europe, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Orquesta Filarmónica de la Ciudad de México, Estonian National Symphony, Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia, og mange store orkestre i Spania, med dirigenter inkludert Neeme Järvi, Jaime Martín, Michal Nesterowicz og Lucas Macías. Clara Andrada er også lidenskapelig opptatt av å fremføre kammermusikk. Hun har vært en del av Hindemith Quintet og har samarbeidet med ensembler som Trio Arbós, Quinteto Miró, Plural Ensemble og Dúo Neopercusión for å nevne noen, samt med solister som Sir András Schiff, Janine Jansen, Pierre-Laurent Aimard, Martin Fröst og Emmanuel Pahud. Clara Andrada har gitt mesterklasser ved Royal College of Music (London), Buchmann Mehta School of Music (Tel Aviv), "Conservatorio Superior de Música" Musikene i Baskerland, "Conservatorio Superior de Aragón", Lucerne School of Music, Hun har vært treblåserlærer for EUYO (European Union Youth Orchestra), JONDE (National Youth Spanish Orchestra), JONC (National Youth Orchestra of Barcelona) og JOSCyL (Youth Symphony Orchestra of Castilla and León). I 2013 spilte hun inn sitt første album (Editorial Tritó), med Orquesta Sinfónica de Castilla y León og Alejandro Posada, og fremførte konserter for fløyte og orkester av Arturo Márquez, Xavier Montsalvatge og Joan Albert Amargós. I 2018 ble hun tildelt prisen "Ojo crítico¨ fra den spanske nasjonale radioen. RNE) «en anerkjennelse av hennes kommunikasjonsevner, hennes strålende karriere, hennes fremtidsplaner og for å være en musikalsk referanse», ifølge juryen.

Foto: Gisela Schenker

Ed Atkins

Mentor for Mark Thonander i 2023-2024

Ed Atkins bor og jobber i København. Nylige institusjonelle separatutstillinger inkluderer ‘Refuse’ på Tank, Shanghai (2022); 'Get Life / Love's Work' på New Museum, New York (2021); Kunsthaus Bregenz og K21 Düsseldorf (begge 2019); Martin-Gropius-Bau, Berlin; MMK Frankfurt; DHC/ART, Montréal (hele 2017); Castello di Rivoli og Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino; The Kitchen, New York; SMK, København (alle 2016); Stedelijk Museum, Amsterdam (2015), The Serpentine Gallery, London (2014); Julia Stoschek Collection, Düsseldorf (2013); og MoMA PS1 (2012). Atkins ble inkludert i den 56. og 58. Venezia-biennalen, den 13. Lyon-biennalen og Performa 13 og 19. En antologi med Eds tekster, 'A Primer for Cadavers', ble utgitt av Fitzcarraldo i 2016, og en omfattende kunstnermonografi fra Skira ble utgitt i 2017. En episk soliloqué, 'Old Food', ble utgitt av Fitzcarraldo i 2019, og en bok med Atkins tegninger for barn ble utgitt av Koenig Books i 2021. 'Sorcerer', som er skrevet og regissert sammen med Steven Zultanski, ble presentert på Teater Revolver i København i mars 2022. En filmversjon av stykket ble presentert kl. Galerie Isabella Bortolozzi, Berlin, i 2022 samt ved Gladstone Gallery, New York, 2023. I 2025 vil Ed presentere sitt største soloshow til dags dato på Tate Britain.

Foto: Steven Zultanski

Elisabeth Øymo

Mentor for Marte Nødtvedt Skjæggestad i 2023-2024

Elisabeth Øymo har vært partner i Carl-Viggo Hølmebakk AS (nå Hølmebakk Øymo) siden 2017. Øymo har vært medarbeider i firmaet siden hun ble uteksaminert fra AHO i 2010 og har vært sentral i utviklingen og oppfølgingen av Vøringsfossen-prosjektet. Øymo er seniorarkitekt med 13 års erfaring. Hennes kjernekompetanse er arkitekturprosjektering, med oppgaveforståelse, formgivning, prosjektutvikling, gjennomføring og oppfølging på byggeplass. Hun har erfaring i prosjektering av mindre og mellomstore bygge- og landskapsprosjekter, for både offentlige og private oppdragsgivere.

Foto: Hølmebakk Øymo

Erlend Skomsvoll

Mentor for Veslemøy Narvesen i 2023-2024

Erlend Skomsvoll er en prisvinnende tonekunstner som uttrykker seg på mange ulike vis, som komponist, pianist, ensembleleder, produsent, pedagog og tekstforfatter. Han har turnert i Norge, Europa, Asia og USA, og gjort samarbeid innenfor en rekke ulike kunstneriske uttrykk. Skomsvoll er utdannet innen jazz og samtidsmusikk, men bekjenner seg ikke til en bestemt sjanger eller stil. Han er drevet av åpenhet, lekenhet, nysgjerrighet, vennlighet og mot, og søker stadig å utforske nye veier innen musikk og kunstneriske uttrykk, også som mentor, foredragsholder og lærer. Siden tidlig 90-tallet har han etablert seg som en eksepsjonell fortolker av andres musikk, som arrangør og orkesterleder, og siden da har han samarbeidet med Chick Corea, Pat Metheny, Kaiser's Orchestra, Mathias Eick, Marius Neset, Arve Tellefsen, The Norwegian Blåseensemblet, Kringkastingsorkesteret, Trondheim Jazzorkester, blandt mange andre. Han har bidratt sterkt til den anerkjente gruppen Come Shine hvor han fungerte som pianist og sentral musikalsk arrangør. For tiden dedikerer han all sin tid og kreativitet til pianoet med sin trio som blander en dyp forståelse av jazz med klassiske stiler. Erlend Skomsvoll har mottatt en rekke priser, stipend og utmerkelser, blant annet Spellemannsprisen i jazz og klassisk, Lindemansprisen, Ellaprisen, Buddyprisen (norsk jazzs høyeste utmerkelse).

Foto: Peter Adamik

Gitte Ørskou

Mentor for Julian Juhlin i 2023-2024

Gitte Ørskou (f. 1971) er en dansk kunsthistoriker, kurator og museumsdirektør. Siden 2019 har hun vært direktør for Moderna Museet i Stockholm, Sveriges nasjonale galleri for moderne og samtidskunst. Fra 2009 var hun direktør ved Kunsten – Museum of Modern Art Aalborg. Ørskou har vært sjefkurator ved ARoS Aarhus Kunstmuseum fra 2001 til 2009, og hun har vært styreleder for Statens Kunstfond. Hun har verv i flere styrer og har vært ansvarlig for den danske representasjonen på Venezia-biennalen ved flere anledninger. Hun er også forfatter av en rekke artikler og bøker om moderne og samtidskunst.

Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

Haeju Kim

Mentor for Mark Thonander i 2023-2024

Haeju Kim er seniorkurator ved Singapore Art Museum og kurator for Singapore paviljongen, i Venezia-biennalen 2024. Hun er tidligere kunstnerisk leder for Busan Biennale 2022, og var tidligere nestleder ved Art Sonje Center fra 2017 til 2021. Kim har erfaring med å kuratere en rekke samtidskunstutstillinger og performanceprogrammer på tvers av ulike disipliner. Hennes kuratoriske tilnærming vektlegger hensynet til kroppen, tid og hukommelse som nøkkelelementer, samtidig som hun engasjerer seg i temaer som økologiske perspektiver, lokalitet og dens planetariske forbindelse gjennom forskningen hennes.

Foto: Um Hyo-Young

Kristin Hjort Iñao

Mentor for Ida Haugen 2023-2024

Kristin Hjort Inao er utdannet ved Statens Balletthøgskole i Oslo (nå: KHIO), med en BA i klassisk ballett og pedagogikk. Hun var danser i Carte Blanche – Norges nasjonale kompani for samtidsdans i perioden fra 1996-98, hvor hun danset i verk koreografert av nordiske koreografer som Jo Strømgren, Ina Christel Johannessen, Ingun Bjørnsgaard og Ørjan Andersson.  I perioden 1998-2007 var Kristin danser i Batsheva Dance Company under kunstnerisk ledelse av Ohad Nahari hvor hun turnerte omfattende internasjonalt og danset fremtredende roller i verk koreografert av Ohad Naharin, Mats Ek, Jiri Kylián, William Forsythe og Sharon Eyal. Kristin ble utnevnt til førsteamanuensis i samtidsdans ved KHIO i 2008, og har solid undervisningserfaring både nasjonalt og internasjonalt. Kristin har som koreograf skapt verk for bl. a Carte Blanche – Norges nasjonale kompani for samtidsdans og i teaterproduksjoner ved Nasjonalteateret, Trøndelag Teater og Rogaland Teater. Kristin Hjort Inao har vært prøveleder for Nagelhus Schia Productions siden 2019, hvor hun også har ansvar for ulike kunstfaglige prosjekter, prøveplanlegging og kompetanseutvikling.

Foto: Kristoffer Sandven

Marianna Shirinyan

Mentor for Maria Ose i 2023-2024

Armenskfødte Marianna Shirinyan er en av de mest kreative og ettertraktede pianistene i Europa i dag. Hennes levende og virtuose stil gjør henne etterspurt, både som solist og som kammermusiker. Hun har mottatt Danmarks Radios prestisjetunge P2-pris for sitt bidrag til dansk musikkliv og kritikerprisen til de Forenede Kritikere i Danmark. I 2022 vant hun Carl and Anne Marie Nielsens ærespris. Hun er hyppig gjest på en rekke internasjonale musikkfestivaler, blant dem Schleswig-Holstein Music Festival, Bodensee Festival, Schwetzinger Festspiele, MDR Summer Festival, og Festspillene i Bergen. Marianna har opparbeidet seg et rykte som en ledende pianist i sin generasjon gjennom soloopptredener med orkestre som Bayerns radiosymfoniorkester, Danish National Symphony Orchestra, Oslo, Helsinki og Copenhagen Philharmonic Orchestras, Potsdammer Kammerakademie, Göteborg Symphony Orchestra, Orchester Philharmonique de Nice, blant andre. Hun har også hatt gleden av å samarbeide med dirigenter som Lawrence Foster, Zoltan Kocsis, Antonello Manacorda, Jun Märkl, Daniel Raiskin, Lan Shui, Thomas Søndergård, Krysztof Urbanski og Joshua Weilerstein for å nevne noen. 

Foto: Nikolaj Lund

Margreth Olin

Mentor for Azar Ebrahimi og Uno Alexander Vesje i 2023-2024

Margreth Olin (1970) er en norsk regissør og produsent med et stort kinopublikum. Hun har laget 13 filmer, som har fått kritikerros, deltatt på en rekke festivaler i utlandet og vunnet flere norske og internasjonale priser. Margreth har klart å katalysere viktige dialoger om temaene filmene hennes belyser. Hun har personlig mottatt 26 ærespriser for sitt engasjement og fokus på menneskerettigheter. Hennes filmografi inkluderer Dei mjuke hendene (Yamagata 1999), Kroppen Min (Tribeca 2002), EFA-nominerte Ungdommens Råskap (2004), Engelen (TIFF 2010), De Andre (IDFA 2012), Cathedrals of Culture, Operahuset i Oslo (Berlinale 2013). Olin var en av seks regissører i Wim Wenders-serien Cathedrals of Culture, blant andre Wim Wenders og Robert Redford. Hennes film Mannen fra Snåsa (2016) er den nest mest sette dokumentaren på norsk kino. Hennes forrige film Selvportrett (DOC NYC 2020) som hun co-regisserte med Espen Wallin & Katja Høgset vant syv priser internasjonalt. Olin var en av mottakerne av Chicken & Egg Award 2022. Hun ble tildelt Anders Jahres Kulturpris i september 2022 sammen med Joachim Trier, Deeyah Khan og Nils Gaup, som er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Olins nye helaftens dokumentar Fedrelandet hadde premiere i 2023 og ble av den norske Oscar komitéen valgt til å være Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Foto: Agnete Brun

Tanja Orning

Mentor for Uno Alexander Vesje 2023-2024

Tanja Orning er eksperimentell samtidscellist og komponist med prosjekter som Cellotronics (solo), ensembler som asamisimasa(Spellemann 2012 og 2015), Christian Wallumrød Ensemble, og i duoene Helga&Tanja, Kyberia og Dr:OX. En rød tråd i Ornings praksis er nære samarbeid med komponister for å skape nye verk. Hun har bestilt og urframført over 150 verk av komponister i Norge og utlandet. Orning har en sterk interesse for tverrfaglige prosjekter og har samarbeidet med forfattere og poeter, koreografer, dansere og dramaturger, og er aktuell med "Beveget cellist" spilt på Ultimafestivalen 2023. Hun er førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole og var ansatt som Professor i klassisk musikkimprovisasjon ved UiA fra 2020-2023. 

Foto: Carsten Aniksdal

Mentorer 2021-2022

Anna Efraimsson

Mentor for Inés Belli i 2021-2022

Få kan skilte med erfaringer, innsikt og kontaktnett som teaterdirektør Anna Efraimsson ved MDT (det tidligere Moderna Dansteatern) i Stockholm. Hun har bakgrunn som både utøver, manager, lærer, dramaturg og produsent; har utdannelse i kulturstudier fra Stockholms universitet, teatervitenskap ved Sorbonne i Paris og kuratering ved Wesleyan University i USA, og har arbeidet for blant annet Konstnärsnämndens internasjonale danseprogram, Kulturhuset Stadsteatern, foreningen Mossutställningar og Perfect Performance-festivalen.

Foto: Privat (Efraimsson)

Andrew Murrey

Mentor for Margrete Skretting Bergset i 2021-2022

Som gründer og daglig leder av musikkselskapet Luft Recordings tar Andrew Murray ansvar for hele verdikjeden i en moderne musikkproduksjon, fra skapelse til formidling: Han forvalter artisters karrierer som manager, han spiller inn musikken deres i sitt lydstudio, og han gir den ut på sin egen label. Ikke minst har Murray bred egenerfaring som utøver: Han begynte å jobbe profesjonelt som gitarist allerede i tenåra, har turnert Storbritannia rundt og blant annet opptrådt på Glastonbury-festivalen. Som produsent og remikser har Murray havnet på såvel spillelistene til BBC Radio One som på hovedreklamen for et av verdens mestselgende spill, GTA V. Han har dessuten arbeidet med prestisjetunge og banebrytende etiketter som Rough Trade og 4AD.

Foto: privat (Murray)

Aurora Aspen

Mentor for Ahmed Umar i 2021-2022

Aspen begynte sin karriere ved Tate, den britiske kunstinstitusjonen. Fra 2008 til 2014 jobbet hun med kommunikasjonsstrategier for det globale galleriet Haunch of Venison, og samtidig etablerte hun sin egen rådgivning for kunder i New York, London og Oslo. Etter å ha flyttet til Norge, tok Aspen på seg en rolle ved OCA hvor hun koordinerte store prosjekter som 2015 Nordic Pavilion på Veneziabiennalen og Thinking at the Edge of the World Conference på Svalbard. Fra 2016 var hun direktør for OSL Contemporary Gallery i Oslo, frem til 2022 da hun ble utnevnt til direktør for Dronning Sonja Print Award. Aspen har en lang historie som konsulent for fremtredende museer som MUNCH, Kode Bergen, Kistefos og Wanås Konst.

Foto: Sebastian Bjerkvik

Bengi Unsal

Mentor for Sonoko Miriam Welde i 2021-2022

Bengi Unsal har vært direktør ved the Institute of Contemporary Arts (ICA) i London siden mars 2022. Dit kom hun fra kunstkomplekset Southbank Centre i London, der hun var leder for satsingen på samtidsmusikk. Southbank Centre er Storbritannias største og et av metropolens mest besøkte turistattraksjoner med 200 konserter og framføringer i året; her ledet hun den bejublede festivalen Meltdown, der legender som Grace Jones, Nile Rodgers og Robert Smith fra The Cure har vært kuratorer, og her har hun utviklet flere arenaer for unge talenter under utvikling. Før hun kom til Southbank Centre var Unsal med på å grunnlegge klubber og plate-etiketter i hjembyen Istanbul og jobbet med musikk i radio og på TV. Hun er en ettertraktet DJ, styremedlem i veldedighetsorganisasjonen Music Venue Trust og sto i 2018 på musikkbransjenettverket She Said Sos liste over de 100 viktigste aktørene som baner nye veier i bransjen.

Foto: Cesare di Giglio 

Bugge Wesseltoft

Mentor for Torje Fagertun Spilde i 2021-2022

Pianist, komponist og produsent Bugge Wesseltoft var allerede en etterspurt musiker, og veletablert i stallen til det legendariske plateselskapet ECM da han på 90-tallet begynte å eksperimentere med elektroniske rytmer og effekter i jazzmusikken. Snart ble han en av foregangsfigurene for en urban og moderne gren på jazztreet som karakteriseres av utforskertrang og slektskap til funk og house. Wesseltoft står dessuten bak plateselskapet Jazzland Recordings, driver eget lydstudio og har gitt ut flere storselgende og prisvinnende album, i tillegg til å bidra på et utall plateutgivelser med norske musikere både i og utenfor jazzen.

Foto: Egil Hansen

Christian Lollike

Mentor for Heiki Riipinen i 2021-2022

Betegnelsen «dansk teaters urokråke» har blitt hengende ved Christian Lollike, men dekker knapt dramatikeren og instruktørens evne til å utfordre det bestående og invitere til nye betraktninger, alltid drevet av kunstnerens drive etter å forstå sosiale trender og politiske endringsprosesser i samfunnet. Slik har Lollike jobbet med både scenekunst og installasjoner på tvers av teatre, offentlige rom og virtuelle plattformer, og skapt en omfattende produksjon av teatertekster som spilles både i og utenfor Europa. Lollike har mottatt en rekke utmerkelser, deriblant flere Reumert-priser. Han er tidligere kunstnerisk direktør ved Sort/Hvid-teatret i København.

Foto: Emilia Therese

Iram Haq

Mentor for Catharina Vu og Sonoko Miriam Welde i 2020-2021

Iram Haq er en norsk-pakistansk regissør, skuespiller og filmskaper. Hun har gjort seg bemerket både med kortfilmer og lengre spillefilmer, har vunnet en rekke priser og utmerkelser, og har utdannelse som art director fra Westerdals reklameskole. Haq startet med regi i 2004 med filmen «Trofast». I 2009 skrev og regisserte hun filmen «Skylappjenta», som blant annet ble valgt ut til Sundance Film Festival. Hennes gjennombrudd kom i 2013 med filmen «Jeg er din / I am yours», som hun har mottatt flere utmerkelser for. Hennes seneste spillefilm "Hva vil folk si/what will people say" vant blant annet People’s critics award i 2018. 

Foto: Julia Granberg

Jasper Parrott

Mentor for Birgitta Oftestad i 2021-2022

Jasper Parrott har vært manager for musikere, sangere, komponister og dirigenter siden 60-tallet, og er en av grunderne av HarrisonParrott – selskapet som har skapt en ny skoleretning for utvikling av talenter innen klassisk musikk, kjennetegnet av tett samarbeid og utveksling av ideer. Anne Sofie von Otter, Vladimir Ashekanzi og Krzysztof Penderecki er blant utøverne Jasper Parrott har jobbet med. Han har også hatt en sentral rolle i etableringen av, og fungert som konsulent for, flere musikkfestivaler.

Kjell Erik Killi Olsen

Mentor for Idun Baltzersen i 2021-2022

Skulptør, maler og grafiker Kjell Erik Killi Olsen har vært en av våre mest kjente og særegne kunstnere i 20 år, og har hatt utstillinger over hele verden – fra Stenersenmuseet og Henie Onstad Kunstsenter til gallerier i New York, Roma, Milano og København. Han er blant andre innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Göteborg Konstmuseum og Museum of Modern Art i Campinas, Brasil, og representerte i 1989 Norge på Saõ Paolo-biennalen, der hans verk «Salamandernatten» – anerkjent som et hovedverk i norsk kunst fra 80-tallet – ble sett av 600 000 mennesker. Mange forbinder dessuten Killi Olsen med skulpturen «Mannen fra Havet», som står i Bø i Vesterålen som en del av Skulpturlandskap Nordland.

Foto: Dag-Asle Langø

Marit Moum Aune.

Mentor for Thea Sofie Loch Næss i 2021-2022

Marit Moum Aune er en av norges mest produktive og allsidige regissører, gjennom sitt virke i film, TV, teater og dans. Hun har siden 80-tallet regissert teater og dans ved de fremste kunstinstitusjonene i Norge, deriblant kritikerroste «Ghosts» ved Den Norske Opera & Ballett. Hun har hatt regi på tv-seriene «Kampen for tilværelsen» (2014-2015) og «Harry & Charles» (2009) og har vunnet en rekke priser som Heddaprisen, Skandinavisk Nasjonalteaterpris og Liv Ullmann-prisen.

Foto: Erik Berg

Sara Greenwood

Mentor for Mie Gjersen Hansen i 2021-2022

I filmverdenen er Sarah Greenwood en som ringes når det virkelig er høye ambisjoner for det visuelle uttrykket. Etter å ha jobbet i både teater og TV, der hun blant annet designet sett for BBCs populære musikkprogram «Later... with Jools Holland», tok Greenwood steget over til film på 90-tallet og fikk sin første Oscar-nominasjon med Joe Wrights «Pride and Prejudice» i 2005. Senere har det blitt ytterligere fem slike nominasjoner – blant annet for Winston Churchill-filmen «Darkest Hour» og for «Anna Karenina», som også brakte henne en BAFTA-pris. I høst er hun aktuell med «Cyrano», filmen der «Game of Thrones»-stjerna Peter Dinklage gestalter Cyrano de Bergerac.

Mentorer 2019-2020

Marit Moum Aune

Mentor for Liv Barbosa Blad i 2020

En av norges mest produktive og allsidige regissører, gjennom sitt virke i film, TV, teater og dans. Hun har siden 80-tallet regissert teater og dans ved de fremste kunstinstitusjonene i Norge, deriblant kritikerroste «Ghosts» ved Den Norske Opera & Ballett. Hun har hatt regi på tv-seriene «Kampen for tilværelsen» (2014-2015) og «Harry & Charles» (2009) og har vunnet en rekke priser som Heddaprisen, Skandinavisk Nasjonalteaterpris og Liv Ullmann-prisen. Foto: Erik Berg

Ingrid Bolsø Berdal

Mentor for Nora Augustinius i 2020

Skuespiller og sanger, uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 2004. Samme år ble hun ansatt ved Det Norske Teatret, og mottok Heddaprisen for beste debutant i 2005. Hun har spilt i en rekke filmer, og hadde blant annet hovedrollen i «Sønner» (2006) og «Fritt vilt» (2006). For sistnevnte vant hun Amanda for beste skuespiller. Nylig spilte hun Sonja Wigert i "Spionen" (2019), og hadde hovedrollen i TV2s "Heksejakt" (2020). Bolsø Berdal har gjort karriere internasjonalt, med roller som Atalanta i Hollywoodfilmen «Hercules» (2014), og Armistice i den populære HBO-serien «Westworld» (2016-2018). 

César Díaz

Mentor for Alexander Turpin i 2020

César Díaz was born in Guatemala in 1978. After studying in Mexico and Belgium, he joined the screenwriting workshop at the FEMIS Film School in Paris. He has been working as a fiction and documentary film editor for more than ten years. He has also directed the short documentary films Semillas de Cenizas, which was screened in about twenty international film festivals, and Territorio Liberado, which won the IMCINE Award in Mexico. Nuestras Madres (Our Mothers) is his first feature film.

Henriette Steensrup

Mentor for Carl Martin Eggesbø i 2020

Skuespiller, komiker, skribent og programleder. Gjennom sin mangefasetterte karriere har hun hatt hovedroller i flere populære filmer og TV-serier. Fra den verdensomspennende suksessen «Lilyhammer» og komedien «En god nummer to», til det kommende Netflix-dramaet «Ragnarok» og den prisvinnende filmen «Barn»Hun har også ledet en rekke prestisjefylte prisutdelinger, inkludert Gullruten og Amandaprisen ved flere anledninger. Mange kjenner henne best gjennom de mange komiske karakterene hennes. Hun vant Komiprisen i 2014 for årets kvinnelige scenekomiker for forestillingen «En får værra som en er» - en rolle hun senere gjentok i TV2-serien med samme navn i 2019. Foto: Kristoffer Myhre

Vibeke Tandberg

Mentor for Aslak Aune Nygård i 2020

Vibeke Tandberg (1967) er kunstner og forfatter. Hun har en bachelorgrad i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen, og en Mastergrad fra Fotohøgskolan i Gøteborg. Arbeidene hennes er representert i offentlige samlinger nasjonalt og internasjonalt deriblant Musée d’Art Moderne de la Ville, Paris, Moderna Museet, Stockholm, Astrup Fearnley Museet og Nasjonalmuseet, Oslo, Guggenheim Collection og Museum of Modern Art, New York, og Stedelijk Museum, Amsterdam, blant andre. Hun debuterte i 2012 som forfatter med romanen Bejing Duck og har senere utgitt flere romaner og en essaysamling på Forlaget Oktober, Oslo. Foto: Robert Rønning

Jason Haaheim

Mentor for David Timme i 2019-2020

Jason Haaheim ble utnevnt til Principal Timpanist of the Metropolitan Opera Orchestra i 2013. I tillegg til opptredener på New Yorks Lincoln Center og Carnegie Hall, kan han sees og høres blant annet MET Orchestra på tv og internasjonal radio. Han er tilknyttet NYU Steinhardt School of Music og Bard Conservatory of Music, og er grunnlegger av Northland Timpani Summit.

Foto: Justin Haaheim

Bjørn Nessjø

Mentor for Oddrun Lilja Jonsdottir i 2019-2020

Bjørn Nessjø studerte musikk ved Norges Lærerhøyskole (NTNU), og begynte sin karriere som musikkprodusent i 1974 i Trondheim hvor han også bygget opp Nidaros Studio (1978). Har produsert en rekke norske og utenlandske artister innen ulike genre. Mottok i 1988 Spellemannsprisen for «ekstraordinær innsats innen norsk musikkproduksjon». Startet i 2003 eget managementselskap og har også produsert ulike TV-konserter med norske og internasjonale artister for et internasjonalt marked.

Wolfgang Plagge

Mentor for Ingrid Neset og Oddrun Lilja Jonsdottir i 2019-2020

Plagge er pianist og komponist med oppsiktsvekkende klaverdebut allerede som tolvåring i 1972. Har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser. Ettertraktet kammermusiker og solist. Omfattende produksjon som komponist som spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker, kammermusikk og solistisk klavermusikk. Kunstnerisk leder for Talentskolen ved Bærum kommunale kulturskole i 23 år. I 2009 tilsatt som professor ved Norges musikkhøgskole og ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Eskil Vogt

Mentor for Ernst De Geer i 2019-2020

Vogt er en anerkjent norsk manusforfatter og regissør, med bakgrunn fra den nasjonale franske filmskolen «La Fémis» i Paris. Etter å ha skrevet manus på en rekke prisvinnende filmer, regidebuterte han med langfilmen «Blind» (2014). Filmen hadde premiere på Sundance Film Festival i 2014, der den vant manusprisen The World Cinema Screenwriting Award. Filmen mottok deretter Europa Cinemas Label på Berlinalen (Beste Europeiske Film i Panorama-seksjonen), og har gått videre til å plukke med seg mer enn 20 priser over hele verden. I tillegg til å skrive manus for sine egne filmer, har Vogt hatt et langt og tett samarbeid med regissør Joachim Trier som medforfatter på spillefilmene «Reprise» (2006), «Oslo, 31. august» (2011), «Louder Than Bombs» (2015) og «Thelma» (2017). Foto: Anne Valeur.

A K Dolven

Mentor for Fredrik Longva i 2019

A K Dolven bor og arbeider i Oslo og Lofoten. Hun er en flermedial kunstner, og arbeider med tegning, foto, performance, installasjon film og lyd. Gjennomgående temaer er naturkrefter og menneskelig følsomhet. Arbeidene hennes veksler mellom det monumentale og det minimale, og det universelle og det intime. A K Dolven har har vært stilt ut og innkjøpt til en rekke viktige institusjoner nasjonalt og internasjonalt. 

 

Snelle Hall

Mentor for Aslak Aune Nygård og Sebastian Biong i 2019

Snelle Ingrid Hall er danser og teaterviter utdannet fra Statens balletthøgskole (nå KHiO) og Universitetet i Oslo. Har jobbet som frilans danser og koreograf siden tidlig 90-tall og produserer forestillinger innenfor Siri & Snelle produksjoner, sist Collapsing Distance, premiere Dansens Hus 2018. Skriver i Norsk Shakespeare tidsskrift og har bidratt i flere antologier. Jobber som førsteamanuensis ved avdeling Dans, Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Tale Hendnes.

Jon Refsdal Moe

Mentor for Carl Martin Eggesbø i 2019

Jon Refsdal Moe er professor i dramaturgi på Stockholms Dramatiska Högskola, og tidligere teatersjef på Black Box Teater. Han er også forfatter, og hans siste utgivelse er «Rant 2» (2019). Foto: KHiO

 

Camilla Spidsøe

Mentor for Nora Elise Augustinius i 2019

Camilla Spidsøe er danser, og var fra 2003 til 2013 ansatt ved Carte Blanche, Norges kompani for samtidsdans. Da hun kom tilbake til Nasjonalballetten i 2013, var det etter ti år som en av Norges fremste samtidsdansere. Her gikk hun rett inn i bærende roller i Johannessens «Scheherazade», Proiettos «Cygne» og Ekmans «A Swan Lake» – i tillegg til fremtredende partier i balletter som Strømgrens «Suite» og Kyliáns «Gods and Dogs» og «Soldiers' Mas». 

Foto: Operaen

Joakim Trier

Mentor for Liv Barbosa Blad i 2019

Trier er en internasjonalt anerkjent regissør og manusforfatter, som er utdannet ved National Film & TV School i England. Hans debut, «Reprise», vant tre Amandapriser  i 2007, og var Norges Oscarkandidat. «Oslo, 31. august» deltok i  «Un Certain Regard» på Cannes Filmfestival i 2011, og ble nominert til den franske César-prisen for beste utenlandske film i 2013. Hans første engelskspråklige film, Louder Than Bombs (2015), deltok i hovedprogrammet under Cannes Filmfestival 2015, og vant Nordisk Råds Filmpris. «Thelma» (2017) har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser og ble nominert til Nordisk Råds Filmpris. 

Mentorer 2018

Ingrid Bolsø Berdal 2018

Mentor for Ida Elise Broch i 2018

Skuespiller og sanger, uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 2004. Samme år ble hun ansatt ved Det Norske Teatret, og mottok Heddaprisen for beste debutant i 2005. Hun har spilt i en rekke filmer, og hadde blant annet hovedrollen i «Sønner» (2006) og «Fritt vilt» (2006). For sistnevnte vant hun Amanda for beste skuespiller. Bolsø Berdal har gjort karriere internasjonalt, med roller som Atalanta i Hollywoodfilmen «Hercules» (2014), og Armistice i den populære HBO-serien «Westworld» (2016-2018).

Bjørn Nessjø

Mentor for Edvard Munch Ensemble og Ole Christian Haagenrud i 2018

Bjørn Nessjø studerte musikk ved Norges Lærerhøyskole (NTNU), og begynte sin karriere som musikkprodusent i 1974 i Trondheim hvor han også bygget opp Nidaros Studio (1978). Har produsert en rekke norske og utenlandske artister innen ulike genre. Mottok i 1988 Spellemannsprisen for «ekstraordinær innsats innen norsk musikkproduksjon». Startet i 2003 eget managementselskap og har også produsert ulike TV-konserter med norske og internasjonale artister for et internasjonalt marked.

Helle Le Fevre

Mentor for Aasne Vaa Greibrokk i 2018

Helle le Fevre er utdannet klipper fra The National Film & Television School i England i 2003. Hun har blant andet klippet «Unrelated» (vinner af Fipresci Critic's Award), «Archipelago» (nominert til Beste film på London Film Festival) og «Exhibition» av den britiske instruktør Joanna Hogg. I 2014 mottok hun Norsk filmforbunds fagpris for beste klipp for kortfilmen «Amasone» av Marianne Ulrichsen. Helle ble nominert til Amanda-prisen (2016) for beste klipp for sitt arbeide på Aasne Vaa Greibrokks film «Alt det Vakre».

Marie Blokhus

Mentor for Grete Sofie Borud Nybakken i 2018

Skuespiller, uteksaminert ved Statens teaterhøgskole i 2010 og ble samme år engasjert ved Det norske teatret hvor hun nå er fast ansatt. Medlem av det frie scenekunstkompaniet Asklepios Hane. Nominert til Heddaprisen i 2013. Vant Heddaprisen i 2016 for rollen som Allis i «Fugletribunalet». Nominert til Amandaprisen i 2013 og nominert til Gullruten i 2014. Vant i 2014 Kanonprisen som beste kvinnelige skuespiller  for hovedrollen i filmen «Jag etter vind».

Peter Herresthal

Mentor for Amalie Stalheim i 2018

Prisvinnende fiolinist som er kjent for sine tolkninger av moderne fiolinkonserter med orkestre og ensembler over hele verden. I Norge har han vunnet tre Spellemannspriser, Musikkritikerprisen og ble i 2002 kåret til Årets utøver av Norsk Komponistforening. Herresthal er professor ved Norges musikkhøgskole og gjesteprofessor ved Royal College of Music i London og NYU Steinhard School i New York.

Thomas Robsahm

Mentor for Simon Tillas i 2018

Thomas Robsahm er produsent og regissør og har vunnet fem Amandapriser og Nordisk Råds Filmpris. Han har vært produsent for en rekke regissører bl.a. Joachim Trier, Margreth Olin, Maria Sødahl, Solveig Melkeraaen og Unni Straume.

Stine Nilsen

Mentor for Mariama Slåttøy i 2018

Stine Nilsen har jobbet som freelance danser og pedagog siden hun studerte på Trinity Laban Conservatoire of Movement and Dance, London fra 1993 til 1997. I 2005 tok hun en MA ved Middlesex University, UK. Fra 2007 til 2017 var Stine kunstnerisk co-direktør for Candoco Dance Company, og siden September 2017 er hun nå Kunstnerisk leder og Festivaldirektør for CODA Oslo International Dance Festival.

Mentorer 2017

Tommy Wirkola

Mentor for Ida Elise Broch i 2017

Regissør, manusforfatter og skuespiller som har studert mediefag ved Høgskolen i Finnmark, filmvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer og har bachelorgrad i film- og tv ved Bond University i Australia. Har gjort seg bemerket som filmregissør både nasjonalt og internasjonalt siden debuten «Kill Buljo: The Movie» i 2007, inkludert Hollywood-produksjonene «Hansel and Gretel: Witch Hunters» og «What Happened to Monday».

Per Boye Hansen

Mentor for Edvard Munch Ensemble i 2017

Utdannet ved musikkhøyskolen i Essen i Tyskland. Kunstnerisk leder for Oslo Sommeropera i 1983, og var regiassistent ved operaen i Köln 1983–1988 og var parallelt i flere år engasjert som regiassistent ved festspillene i Salzburg. I 1990–2000 drev han Oslo Arts Management før han i 2000 ble han engasjert ved Komische Oper i Berlin. Direktør for Festspillene i Bergen 2005–2012 parallelt med engasjement i Komische Oper Berlin og operaen i Zürich. Medlem av en rekke styrer, råd, juryer og priskomiteer. Operasjef ved Den Norske Opera 2012–2017.

Suzanne Osten

Mentor for Aasne Vaa Greibrokk i 2017

Dramatiker, regissør, professor og æresdoktor på Lunds Universitetet. Debuterte med sin første spillefilm i 1982 og har siden regissert 10 spillefilmer. Etablerte teatret Unga Klara i Stockholm i 1975, der hun fremdeles sitter i lederteamet. Professor i regi på Dramatiska institutet 1996– 2009. Medlem av det svenske Vitenskapsrådet og har skrevet flere bøker.

Bjørn Olaf Johannessen

Mentor for Simon Tillaas i 2017

Utdannet sivilingeniør innen marin teknologi men jobber som dramatiker og manusforfatter for film, teater og TV, og har skrevet manus til flere norske og internasjonale spillefilmer for bl.a. regissørene Wim Wenders, Patrice Toye, Bobbie Peers og Erik Skjoldbjærg. Han var også en av tre forfattere bak den populære NRK-serien «Kampen for tilværelsen». 

Adi Salant

Mentor for Mariama Slåttøy i 2017

Kunstnerisk leder av Batsheva Dance Company sammen med danser og koreograf Ohad Naharin. Tilknyttet Batsheva som danser i 1993–2001 og var deretter freelance danser og koreograf, blant annet med en karriere som koreograf og danser i Danmark, før hun igjen ble tilknyttet Batsheva i 2009. Har undervist dansekompanier og holdt en rekke workshops og kurs.