– Er det én ting jeg har lært av å drive for meg selv så er det at ingenting skjer av seg selv

16.05.2023 / Før sommeren sa Emil Karlsen (22) opp jobben i Hi-Fi klubben for å satse 100 % på musikkarrieren. Talent Norge har tatt en prat med Årets Unge Kunstner om månedene som har gått, og planene fremover.

Av Johanna Holt Kleive
Foto: Jensen Media

Du ble utnevnt til Årets Unge Kunstner under årets Riddufestival, en ordning som bl.a. finansieres av Talent Norge. Hva har dette resultert i?

– Denne utnevnelsen har, i tillegg til å gi meg muligheten til å jobbe nærmere med et prosjekt som skal presenteres på neste års Riddufestival, medført at jeg også har fått en langt travlere høst som frilansmusiker enn jeg kunne turt å tenke. Vi er nå nesten forbi oktober, og tiden flyr. Slik som høsten så ut i sommer, var mitt mest konkrete mål å besøke joikearkivet, og ut i fra det sanke dypere kunnskap om tradisjonen, samt skape nye joiker og ny musikk - både på samisk og norsk.

Les mer om talentprogrammet her.

Da vi snakket sammen tidligere i vår, hadde du nettopp sagt opp jobben for å satse på musikken. Hvordan har det gått? Du angrer ikke på at du ofret økonomisk sikkerhet på kunstens alter?

Riddu ble litt smånervøse da jeg meddelte at jeg hadde sagt opp jobben, for Riddu-utnevnelsen var jo helt klart en av grunnene til at jeg turte, men det var selvfølgelig flere faktorer som gjorde at jeg bestemte meg. Og så langt har det gått over all forventning! Foruten alt som har kommet min vei når det gjelder fokuset på den samiske musikken, så har også bandet mitt Resirkulert hatt mye på tapeten. I høst la vi ut på vår første egne turné i forbindelse med at vi også slapp vårt andre studioalbum «For en dag, for et liv». Vi har besøkt Bodø, Trondheim, Levanger, Bergen og Stavanger, samt gjort en helt ekstatisk bra konsert i hjembyen Tromsø. I skrivende stund har vi bare Oslo igjen på tapeten før turnéen er over. Albumet vårt fikk terningkast 5 i avisa i Tromsø og har fått meget bra med radio - og streamingavspillinger. En vidunderlig og travel høst for oss.

I tillegg har jeg fått mange henvendelser fra mange ulike aktører som ønsker at jeg spiller for dem både rundt i Troms og faktisk også i Oslo - og da som joikeren og den samiske musikeren Emil Karlsen. Det har vært utrolig mange forespørsler, og ofte har jeg måttet takke nei da det har kræsjet. Det er en situasjon jeg er veldig takknmelig for å være i, men samtidig ligger det mye jobb bak. Er det én ting jeg har lært av å drive for meg selv så er det at ingenting skjer av seg selv.

Det hører med til utnevnelsen at du skal fortsette å utvikle ditt samiske uttrykk. Kan du fortelle litt om hvordan du har valgt å gå frem i dette arbeidet?

Nå i starten av oktober fikk jeg besøke professor Ola Graff, konservator av joikearkivet på Tromsø Museum. Han delte mye av sin kunnskap med meg, og vi fant til og med teksten på en joik fra min hjemkommune Storfjord. Dog var der ingen melodi eller noter nedtegnet, så her lurer jeg på om ikke det blir noe jeg tar tak i som en del av mitt arbeid med joik! Nå sitter jeg på en del dokumenter om kjennetegn og teknikker i joik, som jeg konkret kan veiledes av. Samtidig blir det viktig for meg å ikke være redd for å fornye, så lenge man vet hva det tradisjonelle innebærer og er tydelig på hvor skillet eventuelt går. Videre skal jeg i studio i Båddådjo (Bodø) i november, hvor jeg får delta i en workshop med fokus på å lage ny samisk musikk. Her har jeg noen idéer og påbegynte demoer som jeg gleder meg til å få input på. Ikke minst vil jeg få utbytte ift. å skrive sangtekster på samisk, et språk jeg ikke har turt å skrive på før. Samisk er mitt hjertespråk, men det har ikke vært mitt morsmål. Denne studiosessionen er i samarbeid med etablerte samiske musikere, og jeg ser veldig frem til å reise nedover!

Hvordan ser de neste månedene ut?

Når ting kanskje begynner å roe seg i november/desember vil jeg ha nok input og materiale til å begynne å sy sammen mer konkret det som skal presenteres på neste års Riddu. Jeg føler allerede at jeg er mye mer i stand til å ta fatt på oppgaven fra Riddu. Så langt har det vært en utrolig travel høst, og som dere nå har lest er det litt som gjenstår før jeg går i gang i min egen lille boble. Jeg tør nesten anta at det også vil dukke opp en del spilleoppdrag underveis, og neste år begynner allerede å fylles opp! Mye har skjedd, og mye er i vente.