Julekort fra Talent Norge: Vi styrker de lokale miljøene og har spennende storsatsing i vente

16.05.2023 / Del 10 av 10: Talent Norges siste julekort er intet mindre enn en hyllest til våre visuelle satsinger. De unge fototalentene ved Henie Onstad Kunstsenter har imponert oss med utstillingen Mellom rom, Globus-talent Elise By Olsen har lansert verdens første digitale motebibliotek  og vi lanserer storsatsing med Munchmuseet fra nyåret. Følg med!

Dette er sak 10 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått på feltene for visuell kunst. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med!

“Fotografi for meg er noe jeg ser som en bearbeiding av virkeligheten, å ramme inn, å gjøre et utvalg av noe stort og ubegripelig. Å se livet gjennom en linse har jeg alltid gjort. Jeg gjør det intuitivt. (Vera Moi, deltaker i Unge Fotografer på Henie Onstad Kunstsenter)

Vi i Talent Norge mener at de gode tilbudene må starte tidlig, og at det er viktig å bli løftet på egen hjemmebane. I 2017 ble pilotprogrammet Talent Norge Junior etablert  for å bygge en bro mellom toppsatsinger i Talent Norge og talentarbeid i en tidlig fase. Formålet var å hente erfaring og kompetanse som kunne legge grunnlaget for et fullverdig talent-tilbud på høyde med det beste internasjonalt, helst der talentene bor. Etter tre år ser vi allerede svært gode resultater i junior-satsingene. 

De syv deltakerne i mentorprogrammet Unge fotografer på Henie Onstad Kunstsenter har i løpet av 2019 og 2020 arbeidet med egne prosjekter under veiledning av mentorer som selv er profesjonelle og erfarne fotografer. Målet har vært å styrke hver enkelt fotografs særegne blikk og uttrykk. I september arrangerte de en utstilling som henviste til den underlige tiden vi befant oss i da samfunnet stengte ned – og forbindelser som oppstår når vidt forskjellige prosjekter ses sammen. Deltakerne har utviklet seg enormt under prosjektperioden, og begeistret publikum med sine unike kunstneriske prosjekter.  Vi i er svært stolte av å støtte morgendagens kunstnere!

Her kan du lese mer om utstillingen.

Verdens første motebibliotek

I oktober lanserte Globus-talent og redaktør Elise By Olsen International Library of Fashion Research – verdens første uavhengige motebibliotek. Biblioteket og institusjonen samler, dokumenterer og bevarer et mangfold av kunstneriske aktører og talenter knyttet til moteindustrien.

Den første samlingen til verdens første uavhengige motebibliotek består foreløpig av over 5000 donasjoner fra 1975 og frem til i dag. Dette inkluderer bøker, magasiner, lookbooks, visningsinvitasjoner, illustrasjoner med mer fra ulike private samlere.

Initiativet har vakt oppmerksomhet verden over med intervjuer i New York Times, Zeit Magasin, Vouge, Monocle Magazine, Dazed and confused, kinesiske 朝日新聞(The Asahi Shimbun)med flere.  Vi ser frem til å følge By Olsen på veien videre, og gleder oss over en gratis, global tilgjengelig ressurs for moteresearchere, fagpersoner og stilentusiaster over hele verden.

Atelier Kunsterforbundet er blant våre satsinger som måtte finne nye løsninger i koronaens tid. De arrangerte den mye omtalte og bejublede serien Kunsthistorie på Kunstnerforbundet – en rekke spennende foredrag som ble streamet live på Facebook. Ikke minst arrangerte de deres årlige julemarked på tampen av året med over 200 kunstnere som jobber på tvers av alle medium; keramikk, fotografi, glassverk, malerier, skulpturer, bøker, tekstiler, tegninger, grafiske arbeider og smykker. Her fant vi årets fineste julegaver – både nyproduserte arbeider og eldre skatter.

Storsatsing i samarbeid med Munchmuseet

Blant mye godt å glede seg til i året som kommer er åpningen av MUNCH og vårt samarbeid med Canica AS og Munchmuseet om en ny utstillingsserie med unge kunstnere og formidlere. Kunstsamler og grunnlegger av Canica, Stein Erik Hagen, har et nært forhold til både talentutvikling og kunst.

Vår kommende satsing MUNCH vil bidra til utviklingen av den lokale kunstscenen i Oslo. Prosjektet skal videreutvikle en ung kunstner og en ung formidler i to komplementerende løp og at de får støtten de trenger i neste steg av karriereren.

På TN Arena kan du få en liten forsmak på vår prat med ham og MUNCHs direktør Stein Olav Henrichsen i forbindelse med den nye satsingen. Resten følger når prosjektet lanseres. Følg med i 2021!

Her finner du oversikten over alle årets julekort.


På bildet: Ole Johannes Slåttebrekk og Filippa Arntsen Vik. Foto: Nikoline Foto

14. juli 2024

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

ArtEx-deltager Mark Tholander utforsker hva som ligger i begrepene familie og fellesskap. I en eksperimenterende fase av kunstnerskapet får han råd fra mentorene Haeju Kim og Ed Atkins.

– Mentorskapet utvider definitivt horisonten min

Underskog

Underskogen, en ny satsning på Kunstnernes Hus, tar. sikte på å eksponere allmenheten for unge kunstnerskap og skape flere møteplasser mellom kunst og publikum.

Underskog

Skulpturpunkt: Ekebergparken

Prosjektet Skulpturpunkt: Ekebergparken har som ambisjon å styrke og løfte frem nye og unge kunstnere innenfor det tredimensjonale kunstfeltet.

Skulpturpunkt: Ekebergparken