Vellykket tysklandsturné for 1B1

10.05.2015 / De unge strykerne i 1B1 har nylig gjennomført en vellykket tre dagers turné i Tyskland med konserter i Dresden, Berlin og Leipzig.

I Dresden 6. mai ble det en gripende markering for toleranse og mot høyreekstremisme, 70 år etter Nazi-tysklands kapitulasjon. “Konsert für Toleranz”  ble arrangert av den tyske advokatforeningen i Slottskapellet, Residenzschloss Dresden. Innslaget om konserten ble sendt på MDR til 25 millioner tyske seere i sentrale deler av Tyskland. På programmet sto Hindemith, Schostakovich og Grieg.

Dagen etter var det Simax/Aurora/Grappa som arrangerte showcase i Berlin 7. mai, med bistand fra blant andre Music Norway og HiFi-ekspertene Electrocompaniet. Her deltok 1B1 sammen med samtidsmusikeren Anders Førisdal, fiolinisten Guro Kleven Hagen, pianisten Christian Ihle Hadland og operakoret Reza e i Ragazzi. Strykerne overlot Grieg til nachspielet denne gang og fremførte i stedet strykekvartett nr 8 av Schostakovich og Lars Petter Hagens verk basert på fragmenter av Geir Tveitt. I salen var tyske musikkelskere og potensielle samarbeidspartnere. Etter konserten ble gjenværende publikum invitert på forfriskninger og påfølgende musikalsk nachspiel, med blant annet finsk tango (ved 1B1 med venner fra Baltic Sea Youth Philharmonic) og “Nessun Dorma-stafett” (ved ragazziene).

Fredag 8. mai gjensto en intimkonsert i Gohliser Slösschen med det samme repertoaret som 1B1 nylig spilte i Kristiansand Domkirke og i Dresden. Det var spesielt å spille i Leipzig — hvor Grieg studerte, og hvor mange av de store kunstnerne og åndshøvdingene de siste århundrene holdt til — i dette lille slott fra 1700-tallet, som altså stod der da Grieg bodde i byen. Et kresent og til dels håndplukket publikum lot seg igjen overraske, bevege, begeistre og inspirere.

Tilbakemeldingene viser at 1B1 åpenbart har noe helt spesielt å fare med. Talent Norge gratulerer med vel overstått konsertturné og ønsker lykke til videre.