Ahmed og Gabi: Det er motiverende at noen er villig til å investere i meg og mitt talent

16.05.2023 / Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser. Nå er Ahmed tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. 

Gjennom ArtEx, og i tett samspill med Talent Norges øvrige nettverk, skal Ahmed Umar i to år utveksle idéer med mentor Gabi Ngcobo – en kunstner, foreleser og kurator med en sterk stemme og klar overbevisning om kunstens rolle i oppgjøret med undertrykkende samfunnsstrukturer.

Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Møt Ahmed Umar og Gabi Ngcobo
Talentet:

Keramikk, smykker, trykk og performance – for Ahmed Umar er det mange veier til kunstnerisk utfoldelse. Hans arbeider er ofte inspirert av erfaringer fra oppveksten, og dynamikken som oppstår i bruddet med ett land og tilpasningen til et annet – Umar kom til Norge som politisk flyktning fra Sudan i 2008. I 2016 tok han en mastergrad i medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen (2016), og senere har han hatt utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner i Norge – Kunstnernes Hus, Kulturhistorisk Museum i Oslo og Hannah Ryggen-triennalen, for å nevne noe. Umars arbeider er dessuten anerkjent ved innkjøp av blant annet Drammens Museum for kunst og kulturhistorie og Oslo Kommunes Kunstsamling. Han har mottatt en rekke utmerkelser, inkludert Scheiblers kunsthåndverkpris i 2018 og Debutantprisen ved Årsutstillingen for norske kunsthåndverkere i 2017.

– At noen er villig til å investere i meg og mitt talent, er motiverende og fint – det gir en følelse av anerkjennelse. Jeg setter pris på assistansen jeg får på flere forskjellige nivåer, og gleder meg veldig til å bli kjent med mentoren min – en sterk dame som er vel bevandret i kunstverdenen – og høre hennes innfallsvinkler, for eksempel på soloutstillingen jeg skal ha på Kunstnernes Hus i 2023.

Mentoren:

Sørafrikanske Gabi Ngcobo er en kunstner, foreleser og kurator med en sterk stemme og klar overbevisning om kunstens rolle i oppgjøret med undertrykkende samfunnsstrukturer. Dette har ikke minst kommet til uttrykk ved prosjekter som «Nothing Gets Organised» og «Center for Historical Reenactments», initativer hun har gjennomført i samarbeid med andre ledende kunstnere i hjemlandet. Etter å ha studert kunsthistorie ved Universitetet i Durban-Westville, jobbet ved det sørafrikanske nasjonalgalleriet og tatt en mastergrad i kuratoriske studier ved Bard College i New York, har Ngcobo også vært med på å sette sammen programmet på to viktige, internasjonale biennaler – Sao Paolo og Berlin. Hun har i 2021 tiltrådt som kuratorisk direktør ved kunstsenteret Javett, en del av Universitetet i Pretoria.

Se intervju med Ahmed Umar fra ArtEx-arrangementet under Festspillene i Bergen:

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Ahmed Umar (t.v) og Gabi Ngcobo. Bilder av Andreas Roksvåg (Umar) og privat (Ngcobo).

Fagsamlinger 2023

Fagsamlinger 2023

Fagsamlinger 2023
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss