Thea Sofie og Marit: - Jeg håper på rikere innsikt og mye lærdom

16.05.2023 / Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom». Nå er hun tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Som ArtEx-deltaker skal Thea i to år utvikle sitt talent i samarbeid med Marit Moum Aun. Hun har jobbet jobbet med alt fra store klassikere til moderne dramatikk og Kaptein Sabeltann, og med både ballett, musikal, opera, film, tv og radio – for ikke å snakke om utallige regi-oppdrag for nær sagt alle landets teatre.

Møt Thea Sofie Loch Næss og Marit Moum Aune
Talentet:

Vi nordmenn fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom»: Folk kastet seg over tastaturene for å finne ut hvem det norske talentet var, og to uker etter at første episode var sluppet på Netflix, toppet Loch Næss den verdensomspennede lista til filmdatabasen IMDB over hvilke navn som ble oftest ble tastet inn i søkemotoren. Siden har Thea Sofie blant annet hatt sentrale roller i Viaplay-serien «Wisting» og TV 2-serien «Hjerteslag».

– Jeg håper på rikere innsikt, mye lærdom og muligheten til å utfordre meg selv og vokse som skuespiller.

Mentoren:

Etter å ha jobbet med alt fra store klassikere til moderne dramatikk og Kaptein Sabeltann, og med både ballett, musikal, opera, film, tv og radio – for ikke å snakke om utallige regi-oppdrag for nær sagt alle landets teatre – er det ingen overdrivelse å kalle Marit Moum Aune en av Norges mest erfarne og anerkjente regissører. Hennes balletter basert på Ibsen-stykker som «Hedda Gabler» og «Gengangere« og har dessuten oppnådd stor internasjonal suksess – sistnevnte ble i 2014 belønnet med Prix Benois de la Danse-nominasjon og «Årets premiere»-prisen i magasinet Dance Europe. For norsk tv-drama har Marit bidratt med regi på seersuksessen «Harry og Charles» (NRK, 2009) og konseptualiserende regi på Gullruten-vinneren «Kampen for tilværelsen» (NRK 2014). Hun har mottatt blant annet Heddaprisen, Skandinavisk Nasjonalteaterpris og Liv Ullmann-prisen.

Dette mener Marit er det viktigste hun kan gjøre som mentor for Thea Sofie: 

– Et sted å stille «dumme» spørsmål! De er ofte de beste spørsmålene, men ofte mangler man noen å stille dem til, og unge talenter er tilbøyelige til å tenke «dette burde jeg egentlig visst». Får man blottlegge slike spørsmål – jeg har jobbet med scenekunst i over 30 år og tenker på dem hele tiden – kan man komme fram til grunnleggende kunnskap om kjernen i det.

Se intervju med Thea Sofie Loch Næss fra ArtEx-arrangementet under Festspillene i Bergen:

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Thea Sofie Loch Næss (t.v) og Marit Moum Aune. Bilder av Håkon Jørgensen (Næss) og Erik Berg (Aune).

Fagsamlinger 2023

Fagsamlinger 2023

Fagsamlinger 2023
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen

- Å ha en mentor er gull verdt. Både når det gjelder råd om hvordan håndtere profesjonelle utfordringer og det å se på seg selv.

Møt ArtEx deltager Mie Gjersen Hansen
02. mars 2023

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss

Ved hjelp av ArtEx satser Thea nå internasjonalt med base i New York.

Møt ArtEx deltager Thea Sofie Loch Næss