Sonoko og Bengi: – Kan hjelpe meg med å utvikle nye idéer og oppdage nye veier jeg kan gå som musiker og kunstner

22.11.2021 / Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», som juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Nå er hun tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Hva skjer når du kopler en fremragende, ung fiolinist med en banebryter i musikkmiljøet i London? I to år blir Bengi Unsal Sonoko Miriam Weldes mentor gjennom ArtEx-programmet, og sammen skal de utveksle idéer og samarbeide om å utvikle det helt unike talentet Welde sitter på.

Møt Sonoko Miriam Welde og Bengi Unsal
Talentet:

Sonoko Miriam Welde fra Bergen har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere – en fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», som juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk i 2016. Welde var bare ni da hun første gang spilte med Bergen Filharmoniske Orkester og ti da hun første gang (av totalt tre) gikk til topps i Ungdommens Musikkmesterskap. Siden har hun tatt bachelor ved Barratt-Dues konservatorieavdeling, studert under Kolja Blacher og Vilde Frang i Berlin og spilt for millioner av TV-seere som Norges representant i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere. Sonoko Miriam Welde går nå på HEML-konservatoriet i Lausanne i Sveits og gir ut sitt debutalbum sammen på LAWO-etiketten i år.

– Jeg er utrolig glad for at Bengi Unsal har sagt ja til å være mentoren min i Artex. Med hennes kompetanse og interessante bakgrunn tror jeg hun kan hjelpe meg med å utvikle nye idéer og oppdage nye veier jeg kan gå som musiker og kunstner. Jeg gleder meg til inspirerende og stimulerende møter sammen.

Mentoren:

Kunstkomplekset Southbank Centre midt i London er Storbritannias største og et av metropolens mest besøkte turistattraksjoner. Her er Bengi Unsal leder for satsingen på samtidsmusikk, med 200 konserter og framføringer i året; her leder hun den bejublede festivalen Meltdown, der legender som Grace Jones, Nile Rodgers og Robert Smith fra The Cure har vært kuratorer, og her har hun utviklet flere arenaer for unge talenter under utvikling. Før hun kom til Southbank Centre har Unsal vært med på å grunnlegge klubber og plate-etiketter i hjembyen Istanbul og jobbet med musikk i radio og på TV. Hun er en ettertraktet DJ, styremedlem i veldedighetsorganisasjonen Music Venue Trust og sto i 2018 på musikkbransjenettverket She Said Sos liste over de 100 viktigste aktørene som baner nye veier i bransjen.

– Det viktigste jeg kan gjøre som ArtEx-mentor for Sonoko, er å bidra til å gi henne et internasjonalt, mangfoldig, multikunstnerisk og kommersielt perspektiv.

Se intervju med Sonoko fra ArtEx-arrangementet under Festpillene i Bergen:

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Sonoko Miriam Welde (t.v) og Bengi Unsal. Bilder av Andreas Roksvåg (Welde) og Cesare di Giglio (Unsal).

09. februar 2022

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge

Idun Baltzersen har allerede godt fotfeste i svenske kunstmiljøer, men tror at ArtEx-programmet kan gi uvurderlig drahjelp til å bli et etablert navn i hjemlandet.

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge
15. desember 2021

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Hilja er en av fem deltakere i Talent Norges nye PopUp-satsing, et ettårig program innen rytmisk musikk for ambisiøse 18- til 25-åringer som allerede holder høyt kunstnerisk nivå.

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Konsert med Lilja i Grieghallen

Superbandet LILJA slapp i fjor sitt svært kritikerroste debutalbum «Marble».

Konsert med Lilja i Grieghallen