Catharina og Iram: – Jeg kommer til å få mange gode verktøy som jeg vil ta med videre i karrieren min

22.11.2021 / Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen. Nå er hun tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

​​Foto: Catharina Vu (t.v.) og Iram Haq

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Som deltaker i ArtEx får Catharina Vu utvikle sin karriere i tospann med den prisvinnende filmskaperen Iram Haq, som har lang erfaring som skuespiller, regissør og forfatter.

Møt Catharina Vu og Iram Haq: 
Talentet:

Ingen som har sett NRK-serien «Exit» kan glemme den kuede au-pairen som kommer Pål Sverre Hagens finansfyrste-karakter til emosjonell unnsetning når det er som mørkest. Den sterke tolkningen er det Sandnes-skuespilleren Catharina Vu som står bak, i sin første store dramarolle for TV. Vu har tidligere tatt bachelorstudiet Det multinorske ved Det Norske Teatret og har hatt hovedrollen i «Nila og den store reisen» samme sted, i tillegg til hovedrollen som Tara i «Habitat» på Teateret Vårt og roller ved Riksteateret.

– Jeg tror jeg vil få godt nytte av mentorskapet med Iram Haq! Jeg tror jeg kommer til å få mange gode verktøy som jeg vil ta med videre i karrieren min. Iram er både skuespiller og regissør, så det gjør at hun vil både veilede meg hva en regissør ser i en skuespiller og styrke mine talenter. Jeg gleder meg masse til dette samarbeidet. 

Mentoren:

Få har satt sitt preg på norsk filmbransje de siste ti åra som Iram Haq. Hun har ikke bare hatt store roller i filmer som «Import-eksport» (2005) og «Falne engler» (2008) – Haq både skrev og regisserte Norges Oscar-kandidater i 2013 og 2017, «Jeg er din» og «Hva vil folk si». Sistnevnte fikk strålende mottakelse på den prestisjefylte filmfestivalen i Toronto og skaffet filmskaperen Amanda-priser for både manus og regi, samt flere internasjonale priser. Iram Haqs filmer hylles ikke minst for å bidra til å gi publikum innsikt i dilemmaene en stilles overfor som ung og multikulturell i det moderne Norge. 

– Mitt ønske og målsetning som mentor for Catharina er å inspirere og motivere henne til å våge å satse fullt og helt på sitt talent, uten å sammenligne seg med andre og heller ikke tenke på konsekvensen av det.

Se intervju med Catharina fra ArtEx-arrangementet under Festspillene i Bergen:

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.


 

09. februar 2022

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge

Idun Baltzersen har allerede godt fotfeste i svenske kunstmiljøer, men tror at ArtEx-programmet kan gi uvurderlig drahjelp til å bli et etablert navn i hjemlandet.

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge
15. desember 2021

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Hilja er en av fem deltakere i Talent Norges nye PopUp-satsing, et ettårig program innen rytmisk musikk for ambisiøse 18- til 25-åringer som allerede holder høyt kunstnerisk nivå.

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Konsert med Lilja i Grieghallen

Superbandet LILJA slapp i fjor sitt svært kritikerroste debutalbum «Marble».

Konsert med Lilja i Grieghallen