Torje og Bugge: – Å kunne plukke Bugge Wesseltofts ideer og dele tanker med ham om det å skape og komponere musikk, vil være enormt fordelaktig for meg

22.11.2021 / Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient. Nå er Spilde tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

I programmet får Torje Fagertun Spilde utvikle sin karriere sammen med mentor og jazznestor Bugge Wesseltoft, som blant mye annet står bak plateselskapet Jazzland Recordings, driver eget lydstudio og har gitt ut flere storselgende og prisvinnende album, i tillegg til å bidra på et utall plateutgivelser med norske musikere både i og utenfor jazzen.

Møt Torje Fagertun Spilde og Bugge Wesseltoft
Talentet:

Med en rekke singler, både selv-utgitte og sluppet på kresne etiketter, for ikke å snakke om full-lengdere som «World is Too Loud» og «Beats From the Quarantine», har Third Attempt markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient. Bak artistnavnet står den selvlærte komponisten og produsenten Torje Fagertun Spilde, som nylig har flyttet til Oslo etter flere år i Tromsø. Da pandemien traff Norge var Spilde i rivende utvikling også som liveartist, med flere vidgjetne opptredener bak seg, og det er all grunn til å vente seg store ting både fra hans studio og scene i framtida.

– Å kunne plukke Bugge Wesseltofts ideer og dele tanker med ham om det å skape og komponere musikk, vil være enormt fordelaktig for meg. Jeg gjør mye av arbeidet mitt selvstendig, noe som på mange måter er en usikker greie. Å ha en dialog med, lære av og kanskje til og med skape noe sammen med en av landets fremste jazzmusikere, produsenter og komponister vil derfor få stor betydning for min utvikling.

Mentoren:

Pianist, komponist og produsent Bugge Wesseltoft var allerede en etterspurt musiker og veletablert i stallen til det legendariske plateselskapet ECM da han på 90-tallet begynte å eksperimentere med elektroniske rytmer og effekter i jazzmusikken. Snart ble han en av foregangsfigurene for en urban og moderne gren på jazztreet som karakteriseres av utforskertrang og slektskap til funk og house. Wesseltoft står dessuten bak plateselskapet Jazzland Recordings, driver eget lydstudio og har gitt ut flere storselgende og prisvinnende album, i tillegg til å bidra på et utall plateutgivelser med norske musikere både i og utenfor jazzen.

– Det blir kjempespennende å være mentor for Torje i ArtEx-programmet, og jeg håper jeg kan være med å spille en rolle i hans utvikling som artist.

Se intervju med Torje Fagertun Spilde fra ArtEx-arrangementet under Festspillene i Bergen:

Talent Norge presenterer fortløpende alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Torje Fagertun Spilde (t.v) og Bugge Wesseltoft. Bilder av Andreas Roksvåg (Spilde) og Egil Hansen (Wesseltoft).

09. februar 2022

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge

Idun Baltzersen har allerede godt fotfeste i svenske kunstmiljøer, men tror at ArtEx-programmet kan gi uvurderlig drahjelp til å bli et etablert navn i hjemlandet.

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge
15. desember 2021

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Hilja er en av fem deltakere i Talent Norges nye PopUp-satsing, et ettårig program innen rytmisk musikk for ambisiøse 18- til 25-åringer som allerede holder høyt kunstnerisk nivå.

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Konsert med Lilja i Grieghallen

Superbandet LILJA slapp i fjor sitt svært kritikerroste debutalbum «Marble».

Konsert med Lilja i Grieghallen