Heiki og Christian: – Som en som primært har arbeidet i kollektive, flate strukturer vil mentorskapet bidra til at jeg føler meg mindre alene

22.11.2021 / Heiki Riipinen er et dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi. Nå er han tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Heiki Riipinen er et dedikert og nyskapende talent innen scenekunstens verden. Nå skal han utvikle sin kunst i samarbeid med en av Skandinavias mest bejublede dramatikere og instruktører: Christian Lollike har jobbet med både scenekunst og installasjoner på tvers av teatre, offentlige rom og virtuelle plattformer, og skapt en omfattende produksjon av teatertekster som spilles både i og utenfor Europa.

Møt Heiki Riipinen og Christian Lollike
Talentet:

Heiki Riipinens imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi og er preget av utøverens oppvekst blant tivoliarbeidere på turnè gjennom Skandinavia. Den har vært presentert på scener som Thalia Theater, Münchner Kammerspiele og Black Box Teater, samt på festivaler som GogolFest og Copenhagen Stage. Heiki (født 1990) har gjennom sin karriere samarbeidet med blant andre Bianca Casady (CocoRosie), Lars Vik og Ariel Efraim Ashbel, og med grupper som Grenland Friteater, METIS Arts og Building Conversation. Han har også bakgrunn som teatersjef på Teater Momentum i Odense og huskunstner ved Theater Freiburg.

– Som en som primært har arbeidet i kollektive, flate strukturer, og nå skal utforske regi-rollen, vil mentorskapet bidra til at jeg føler meg mindre alene. I et forvirret eller ensomt øyeblikk kan jeg løfte telefonen og lufte tanker. Og når jeg nå er basert i Danmark, vil det å ha en mentor med en særlig kjennskap til det danske feltet muliggjøre at arbeidet jeg produserer kan plasseres i relasjon og dermed skape resonans utover meg selv.

Mentoren:

Betegnelsen «dansk teaters urokråke» har blitt hengende ved Christian Lollike, men dekker knapt dramatikeren og instruktørens evne til å utfordre det bestående og invitere til nye betraktninger, alltid drevet av kunstnerens drive etter å forstå sosiale trender og politiske endringsprosesser i samfunnet. Slik har Lollike jobbet med både scenekunst og installasjoner på tvers av teatre, offentlige rom og virtuelle plattformer, og skapt en omfattende produksjon av teatertekster som spilles både i og utenfor Europa. Lollike har mottatt en rekke utmerkelser, deriblant flere Reumert-priser. Han er i dag kunstnerisk direktør ved Sort/Hvid-teatret i København.

– På Sort/Hvid har vi utviklet talenter med fokus på å gjenoppfinne teatret. Vi har blandet genre og uttrykksformer med blikk på å finne en ny kunstnerisk slagkraft. Det er erfaringen jeg håper å kunne bidra med.

Se intervju med  fra ArtEx-arrangementet under Festspillene i Bergen:

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
 • Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
  Les mer her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Heiki Riipinen (t.v) og Christian Lollike. Bilder av Andreas Roksvåg (Riipinen) og Emilia Therese (Lollike).