Margrete og Andrew: – Ha en mentor som både har bransjeerfaring og er musikkprodusent er gull verdt for meg

22.11.2021 / Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid. Nå er hun tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.

Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.

Låtene hennes vitner om ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid – nå skal hun få mentorhjelp av bransjeveteranen Andrew Murray og hans 360-gradersblikk for utvikling av karrierer.

Møt Margrete Skretting Bergset og Andrew Murray
Talentet:

Margrete Skretting Bergset både synger, komponerer, produserer og setter tekster til musikk, og jobber med sitt eget soloprosjekt i tillegg til å delta i flere band, kor og ensembler. Hennes debutsingel «Teen» fra 2017 ble i sin tid plukket opp av såvel radiostasjoner som TV-serie-produsenter. I både «Unge lovende» (NRK) og «May I Destroy You» (HBO) kunne du høre den i sentrale scener, og og etter fjorårets EP «All These Stages» er det nå duket for hennes debutalbum. I Margretes musikk smelter impulser fra såvel trip-hop og elektronika, så vel som jazz og norsk folkemusikk sammen til et helt eget uttrykk, som stadig flere får ørene opp for. Nylig slapp hun singelen «Fish Hooks» der hun setter ord på det å bli mobbet og utfryst, akkompagnert av gritty pianospor og intrikate beats.

– Jeg tror mentorskapet vil hjelpe meg både i min kunstneriske og karrieremessige utvikling, og styrke meg som artist, låtskriver og produsent. Å ha en mentor som både har bransjeerfaring og som er musikkprodusent er gull verdt for meg, og jeg gleder meg masse til samarbeidet!

Mentoren:

Som gründer og daglig leder av musikkselskapet Luft Recordings tar Andrew Murray ansvar for hele verdikjeden i en moderne musikkproduksjon, fra skapelse til formidling: Han forvalter artisters karrierer som manager, han spiller inn musikken deres i sitt lydstudio, og han gir den ut på sin egen label. Ikke minst har Murray bred egenerfaring som utøver: Han begynte å jobbe profesjonelt som gitarist allerede i tenåra, har turnert Storbritannia rundt og blant annet opptrådt på Glastonbury-festivalen. Som produsent og remikser har Murray havnet på såvel spillelistene til BBC Radio One som på hovedreklamen for et av verdens mestselgende spill, GTA V. Han har dessuten arbeidet med prestisjetunge og banebrytende etiketter som Rough Trade og 4AD.

– Mitt bidrag som mentor for Margrete blir musikkindustriens perspektiv, og forståelsen av, og utnyttelsen av alle muligheter som måtte dukke opp.

Se intervju med Margrete Skretting Bergset fra ArtEx-arrangementet under Festpillene i Bergen:

Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:

 • Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt.
  Les mer her
 • Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
  Les mer her
 • «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
  Les mer her
 • Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk.
  Les mer
  her
 • Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker  og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
  Les mer her
 • Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
  Les mer her
 • Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
  Les mer her
 • Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
  Les mer her
 • Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
  Les mer her
 • Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
  Les mer her
Om ArtEx
 • ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
 • ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
  modell for helhetlig talentutvikling.
 • Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
 • En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
 • I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.

Foto øverst: Margrete Skretting Bergset (t.v) og Andrew Murray. Bilder: Andreas Roksvåg (Skretting Bergset) og privat (Murray).

09. februar 2022

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge

Idun Baltzersen har allerede godt fotfeste i svenske kunstmiljøer, men tror at ArtEx-programmet kan gi uvurderlig drahjelp til å bli et etablert navn i hjemlandet.

– Jeg håper å bli enda mer etablert som kunstner i Norge
15. desember 2021

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Hilja er en av fem deltakere i Talent Norges nye PopUp-satsing, et ettårig program innen rytmisk musikk for ambisiøse 18- til 25-åringer som allerede holder høyt kunstnerisk nivå.

– PopUp kan være en utrolig fin mulighet til å bli kjent med nye folk, få nye impulser og inspirasjon

Konsert med Lilja i Grieghallen

Superbandet LILJA slapp i fjor sitt svært kritikerroste debutalbum «Marble».

Konsert med Lilja i Grieghallen