Mie og Sarah: – Unik mulighet til å bli veiledet av de beste internasjonalt
23.08.2024 / Mie Gjersen Hansen har som produksjonsdesigner skapt omgivelsene til storproduksjoner som «Okkupert» og Netflix-suksessen «Hjem til jul». Gjersen Hansens evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, gjør henne til en av de fremste innen sitt felt. Nå er Mie Gjersen Hansen tatt opp som en av tolv deltakere i Talent Norges eksklusive program ArtEx.
Foto: Mie Gjersen Hansen (t.v.) og Sarah Greenwood
I ArtEx skal hun blant annet jobbe tett sammen med den verdenskjente og seks ganger Oscar-nominerte produksjonsdesigneren Sarah Greenwood hvis kunnskap og faglige tyngde skal være med å løfte Mie Gjersen Hansens videre karriere.
Deltakerne i ArtEx er dedikerte topptalenter som står på spranget til en nasjonal og internasjonal karriere. I tett samspill med mentor og Talent Norges øvrige nettverk skal deltakerne i to år utveksle idéer og arbeide med kunst og kultur på høyeste nivå.
En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Når dagens stjerner møter morgendagens viktigste stemmer sikrer ArtEx kunnskapsoverføring gjennom generasjoner og på tvers av geografiske grenser.
Møt Mie Gjersen Hansen og Sarah Greenwood:
Talentet:
I de fem årene som er gått siden hun avsluttet sin bachelor i produksjonsdesign på Den norske filmskole på Lillehammer, har Oslo-bosatte Mie Gjersen Hansen (født 1989) skapt omgivelser for såvel det storpolitiske spillet i «Okkupert» som de romantiske forviklingene i Netflix-suksessen «Hjem til jul». Hennes evne til å designe filmsett som nærmest umerkelig bringer publikum inn i handlingen, og virkelig lar fiksjonsuniverset omslutte dem, har også skaffet henne oppdrag for kresne tv-serieskapere i hjemlandet Danmark. Gjersen Hansen har i tillegg stått bak produksjonsdesign for musikkvideoer, reklame og kortfilmer.
– Gjennom ArtEx får jeg en unik mulighet til å bli veiledet av de beste fagpersonene som jobber på en internasjonal arena innen mitt felt. Dette gir meg tilgang til kontakter og kunnskap på et nivå i yrket mitt som sannsynligvis ville ha tatt meg år å få tilgang til hvis jeg skulle oppsøke det på egen hånd. Kunnskapen, rådene og erfaringen jeg får gjennom ArtEx´ mentorprogram vil utvilsomt ha stor innvirkning på mine kommende prosjekter. Min eksponering for profesjonelle i filmindustrien åpner meg for potensialet i yrket mitt produksjonsdesign, red. anm.). Den innsikten vil jeg ta til meg og bruke i prosjektene mine i 2022. Mentoropplevelsen vil bidra til å gi meg profesjonell styrke og selvtillit, å skyve mine egne kreative grenser til nivåer jeg ellers ikke ville tørre å drømme om på dette stadiet av karrieren min. Jeg forventer at 2022 blir et gjennombruddsår for meg når det gjelder kreativitet og produktivitet. Jeg er ikke i tvil om at forbindelsene og kunnskapen som ArtEx-mentorene gir meg vil spille en sentral rolle i min kreative vekst i 2022.
Mentor:
I filmverdenen er Sarah Greenwood en som ringes når det virkelig er høye ambisjoner for det visuelle uttrykket. Etter å ha jobbet i både teater og TV, der hun blant annet designet sett for BBCs populære musikkprogram «Later... with Jools Holland», tok Greenwood steget over til film på 90-tallet og fikk sin første Oscar-nominasjon med Joe Wrights «Pride and Prejudice» i 2005. Senere har det blitt ytterligere fem slike nominasjoner – blant annet for Winston Churchill-filmen «Darkest Hour» og for «Anna Karenina», som også brakte henne en BAFTA-pris. I høst er hun aktuell med «Cyrano», filmen der «Game of Thrones»-stjerna Peter Dinklage gestalter Cyrano de Bergerac.
– Jeg søkte etter mentorskap og fant dette sitatet fra Benjamin Franklin: «Fortell meg, og jeg glemmer. Lær meg, så husker jeg kanskje. Involver meg, og jeg lærer». Jeg tenkte at «involver meg og jeg lærer» er et veldig godt utgangspunkt for mitt forhold til ArtEx-talentet Mie Gjersen Hansen, og jeg gleder meg til å viderebringe min kunnskap og kreative prosess i tiden som kommer; til oppmuntring og videreutvikling av hennes eget talent.
Talent Norge presenterer de neste ukene alle tolv deltakere og mentorer i ArtEx:
- Catharina Vus dedikasjon til skuespilleryrket har gjort henne til en av våre mest spennende, fremadstormende aktører på såvel teaterscenen som i tv- og filmbransjen.
Les mer her - «Et av de største talentene jeg har hørt», har Arve Tellefsen sagt om cellisten Birgitta Elisa Oftestad.
Les mer her - Sonoko Miriam Welde har lenge vært en av Norges mest spennende, fremadstormende musikere. En fiolinist med «en sterk personlig stemme» som «både fascinerer og berører», formulerte juryleder Leiv Ove Andsnes formulerte det da han tildelte henne Equinor-stipendet for klassisk musikk. Les mer her
- Musikken til Margrete Skretting Bergset vitner om et ekstraordinær musikalsk forståelse og en unik evne til å smelte sammen forskjellige uttrykk. Kort sagt: Margrete lager sjangerløs popmusikk for en ny tid.
Les mer her - Idun Baltzersens arbeider imponerer og fascinerer. Hennes verk spenner fra monumentale vegginstallasjoner til håndlagde kunstnerbøker og beskrives som personlige, nyskapende, eksperimentelle og monumentale.
Les mer her - Torje Fagertun Spilde er i rivende utvikling og har markert seg som en av de fremste videreførerne av Norges stolte tradisjon for dansbar og atmosfærisk klubbmusikk i omegnen rundt house, jazz og ambient.
Les mer her - Heiki Riipinen er et uhyre dedikert og nyskapende talent hvis imponerende scenekunst omfatter både skuespill, regi og dramaturgi.
Les mer her - Blant Norges mange fremragende, unge musikere er Sandra Lied Haga blant dem som skinner sterkest. Cellistens enestående talent og rike og vakre instrumentklang har beveget publikum over hele verden.
Les mer her - Vi her hjemme fikk for alvor opp øynene for skuespillertalentet Thea Sofie Loch Næss da hun i 2014 hadde hovedrollen i den gripende ungdomsfilmen «Natt til 17.». Utlandet fikk det – til gangs – tre år senere, da kristiansanderen gjorde uutslettelig inntrykk i den tredje sesongen av BBC/Netflix-serien «The Last Kingdom».
Les mer her - Ahmed Umar er en fremragende kunstner som har opplevd massiv respons etter utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner, innkjøp til museer og samlinger samt gjennom en rekke utmerkelser.
Les mer her
Om ArtEx
- ArtEx er et program som skal ivareta talentene på tvers av sjanger og fokusere på å utvikle karriere og kunstnerisk integritet.
- ArtEx er etablert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB, og programmet er sammen med Dirigentløftet grunnmuren i Talent Norges
modell for helhetlig talentutvikling. - Det individuelt tilpassede programmet i ArtEx gir tilgang til unike nasjonale og internasjonale arenaer, personlig coaching, et mentorprogram samt tilgang til hele Talent Norges nettverk.
- En viktig del i ArtEx er deling av erfaringer mellom mentorer og deltakere. Denne systematiske kompetansebyggingen skjer i samspill med hele Talent Norges virksomhet.
- I tillegg deltar talentene på på fagsamlinger med verdenskjente kunstnere og eksperter på egenutvikling, prestasjon og hvordan du best kan lykkes som kunstner. Fagsamlingene i ArtEx er både for ArtEx-deltakere og øvrige deltakere i Talent Norges satsinger.