Møt programdeltakerne 2021 - 2023

Ahmed Umar er en norsk-sudansk kunstner som arbeider med blant annet keramikk, smykker, performance og trykk. Umar er opprinnelig fra Sudan og kom til Norge som politisk flyktning i 2008. Arbeidene hans er ofte inspirert av erfaringer fra oppveksten, samt dynamikken som oppstår i bruddet med ett land og tilpasningen til et annet. Ahmed Umar har en mastergrad i medium- og materialbasert kunst, fra Kunsthøgskolen i Oslo (2016), og har hatt utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner i Norge. Han har blant annet stilt ut ved Kunstnernes Hus, Kulturhistorisk Museum (Oslo) og Hannah Ryggen-triennalen. Umars arbeider har blitt innkjøpt av blant annet Drammens Museum for kunst og kulturhistorie og Oslo Kommunes Kunstsamling. Han har mottatt en rekke utmerkelser som: - Scheiblers kunsthåndverkpris i 2018 - Debutantprisen v/Årsutstillingen for norske kunsthåndverkere 2017

Ahmed Umar

Visuell kunst

Ahmed Umar er en norsk-sudansk kunstner som arbeider med blant annet keramikk, smykker, performance og trykk. Umar er opprinnelig fra Sudan og kom til Norge som politisk flyktning i 2008. Arbeidene hans er ofte inspirert av erfaringer fra oppveksten, samt dynamikken som oppstår i bruddet med ett land og tilpasningen til et annet.
Ahmed Umar har en mastergrad i medium- og materialbasert kunst, fra Kunsthøgskolen (2016), og har hatt utstillinger ved flere sentrale kunstinstitusjoner i Norge. Han har blant annet stilt ut ved Kunstnernes Hus, Kulturhistorisk Museum (Oslo) og Hannah Ryggen-triennalen.
Umars arbeider har blitt innkjøpt av blant annet Drammens Museum for kunst og kulturhistorie og Oslo Kommunes Kunstsamling. Han har mottatt en rekke utmerkelser som Scheiblers kunsthåndverkpris i 2018
og Debutantprisen v/Årsutstillingen for norske kunsthåndverkere i 2017.

Birgitta Elisa Oftestad

Cellist

Birgitta Oftestad studerte ved Unge Talenter Barratt Due fra hun var ti år gammel og har deltatt i mentor programmet Crescendo fra 2016. Siden 2012, fra hun var ti år gammel, har hun spilt på diverse konsert arenaer og konkurranser både nasjonalt og internasjonalt.  I 2018 vant hun den norske solistprisen, og samme år representerte hun Norge ved Eurovision Young Musicians i Edinburgh. I 2019 åpnet hun Oslo Kammermusikkfestival, bare 17 år gammel, og i 2021 vant hun Ung Solist konkurransen. Hun har deltatt på internasjonale kurs og festivaler, som Kronberg og Verbier, og har allerede vunnet en rekke stipender og priser.

“Birgitta is a highly gifted cellist, actually one of the greatest talents I have ever heard. And I have heard many” Arve Tellefsen

«Birgitta Oftestad er en av de største cellotalentene jeg har hørt. Hun evner å formidle emosjonelt krevende musikk langt utover hennes alder.» Truls Mørk

 

Thea Sofie Loch Næss

Skuespiller

Thea Sofie Loch Næss begynte med skuespill da hun var 8 år gammel. Hun har pendlet mellom Norge og USA i flere år, og har opparbeidet seg en solid britisk og amerikansk aksent. Hun har gjort stor suksess i internasjonale roller som Kristin Sverresdatter og Birkebeinerne (2016), Linnea Kaupang i «Wisting» (2019), Skade i «The Last Kingdom» (Nettflix), Mio i «Hjerteslag» (TV2). I tillegg spilte hun hovedrollen i Eirik Svensson’s film «One Night in Oslo», som hadde premiere 2014. Thea har studert drama på Hartvig Nissens skole i Oslo.

 

 

 

Heiki Rippinen

Scenekunstner

Heiki Rippinen er scenekunster med erfaring som utøver, regissør, dramaturg og underviser. Han har en finsk far som blant annet har vært tivoliarbeider, og han har fra ung alder reist gjennom Skandinavia sammen med tivoliarbeidere noe som har satt sitt preg på hans kunstneriske utrykk. Heiki har jobbet med blant annet Bianca Casady (CocoRosie), Lars Vik og Ariel Efraim Ashbel, og med grupper som Grenland Friteater, METIS Arts og Building Conversation. I tillegg har han virket som teatersjef på Teater Momentum i Odense og huskunstner ved Theater Freiburg. Arbeidet til Heiki har vært presentert på scener som Thalia Theater, Münchner Kammerspiele og Black Box Teater - og på festivaler som GogolFest og Copenhagen Stage.

Sonoko Miriam Welde

Fiolinist

Sonoko Miriam Welde er fra Bergen, og studerer for tiden ved «Haute Ecole de Musique de Lausanne» i Sveits. Hun har spilt som solist med en lang rekke store orkestre, bl.a. Oslo-Filharmonien, Royal Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra, WDR sinfonieorchester Köln og Kremerata Baltica.  Hun har i tillegg vunnet en flere høystående priser, blant annet NRK’s Virtuos-konkurranse (2014), Den norske solistpris, og Equinorstipendet for klassisk musikk. I 2021 kommer hennes debutalbumet med Oslo-Filharmonien på plateselskapet LAWO.

 

Catharina Vu

Skuespiller

Catharina Vu er opprinnelig fra Sandnes, men er bosatt i Oslo.  Hun er utdannet med bachelor i skuespill ved «Det Multinorske» i Oslo, og har jobbet freelance som skuespiller i 3 år. 
Catharina har gjort seg bemerket som skuespiller ved Riksteateret, Det Norske Teateret, og som blant annet au-pairen «Pim» i Tv-serien EXIT.  I tillegg har hun spilt følgende hovedroller:
Nila (Nila og den store reisen/Det Norske Teateret) og Tara (Habitat/Teateret Vårt). 

Torje Fagertun Spilde

Musiker

Torje Fagertun Spilde er komponist, produsent og utøver innen elektronisk musikk. Han har bodd i Tromsø i 4 år, men har nylig flyttet til Oslo. I Tromsø var Torje kursholder for konseptet "Beatguiden" på Tvibi (et tilbud der man kan få veiledning og tilbakemelding på musikkproduksjoner, samt feedback, tips og råd innen musikkarrangement, og programvare). I tillegg har Torje arrangert flere workshops i Nord-Norge, med praktisk og teoretisk gjennomgang av hva det vil si å være utøvende musiker innen elektronisk musikk. Torje gir ut og fremfører musikk under artistnavnet «Third Attempt», signert under plateselskap Beatservice Recordings (basert i Tromsø). Han har også utgitt musikk på plateselskapet Paper Recordings (UK). I slutten av april 2021 slapp hans sitt nyeste album: «Beats From the Quarantine».

 

 

Margrete Skretting Bergset

Musiker

Margrete Skretting Bergset er sanger, låtskriver, komponist og produsent, opprinnelig fra Asker, men bosatt i Oslo. Hun studerer for tiden sang ved improvisasjon- og jazzlinjen på Norges Musikkhøgskole, og har hovedfokus på låtskriving, tekstarbeid, musikkproduksjon og kveding. Samtidig jobber hun med et eget soloprosjekt, og med ulike band, klassisk kor- og ensemblesang og friimprovisasjon. I 2021 planlegger Magrete å spille inn debutalbum med egne låter og komposisjoner ved Luft Recordings i Sandvika. I musikken sin har hun ofte impulser fra trip-hop, jazz, elektronika og norsk folkemusikk.  Musikkens hennes har  blitt brukt i TV-serien «Unge Lovende» (NRK) og «I May Destroy You» (BBC/HBO). Nominert til Gullstolen for beste musikkvideo (Kortfilmfestivalen 2021). Har også mottatt NOPA-stipendet i 2018.

Inés Belli

Danser

Inés Belli er danser og koreograf med base i Oslo. Hun har sin utdanning fra kunsthøgskolen i Oslo og Goldsmiths University i London, og har siden utdanningen jobbet skapende og utøvende med både koreografi og dans, alene og i ulike konstellasjoner. Hun har produsert to helaftens forestillinger, Postmodern Cool (2019) og Metasexy (2020) som begge hadde premiere på Dansens Hus Oslo. Bellis arbeid har også blitt presentert gjennom Aerowaves, Dansenett Norge og Dansenett Sverige. Hun har i tillegg koreografert bestillingsverk for studenter ved Kunsthøyskolen i Oslo og Spin Off Forstudium dans. I sin koreografiske praksis forsøker Belli å se kritisk på normer og strukturer i samfunnet.
Gjennom forskyvning og forvirring av tilskuerens blikk og utøverens praksis, skaper hun estetiske uttrykk og koreografiske strukturer i kontekst av et bredt kroppslig og teoretisk referansegrunnlag. Belli mottok i 2019 Statens Kunstnerstipend for nyetablerte kunstnere.

Mie Gjersen Hansen

Set designer

Mie Gjersen Hansen er opprinnelig fra Danmark, men er bosatt i Oslo. Sommeren 2018 avsluttet hun sin bachelor i «Production design» fra Den Norske Filmskole i Lillehammer. Etter utdannelsen har hun gjort flere oppdrag i Norge og Danmark innenfor reklame, kortfilm, musikkvideo og Tv-serier. Noen av produksjonene hun har jobbet på er «Minkavlerne» (dansk Tv-serie), «Equinox» (dansk Tv-serie/Nettflix), «Vildmænd» (spillefilm/Nordisk film), «Motor Agency» (reklame Jack & Jones).

 

 

Sandra Lied Haga

Cellist

Sandra Lied Haga er cellist, bosatt i Oslo. Hun startet å spille cello allerede som 3 -åring og var den yngste deltager noen gang i Barratt Dues Musikkprogram for talentfulle barn. Hun var også en av de første studentene ved London Razumovsky Academy og Berlin Barenboim Academy. Fra hun var ti år gammel var hun invitert til å tilbringe somrene ved Margess, Aspen og Verbier festivalene. Senere har hun studert ved Norges Musikkhøgskole under Truls Mørk, Lars Anders Tomter og Thorleif Thedeen.   Siden debuten som 12 -åring i Wigmore Hall har hun gjestet utallige orkestrere og beveget publikum over hele verden, også i viktige musikalske metropoler som New York, Berlin, Praha, London, Zurich, Budapest, Warsava og Tallin. Siden hun var 17 år gammel har hun spilt på alle de viktige festivalene, som Salzburger Festspiele, Utrecht Festival og Pärnu Music Festival, samt alle de store festivalene her hjemme. Som en engasjert kammermusiker har hun spilt med fremtredende kunstnere som Anne-Sophie Mutter, Leif Ove Andsnes, Yo-Yo Ma og mange flere. Listen er lang. Hun har vunnet den prestisjetunge Equinor Classical Music Award 2019, og har en rekke utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt. I 2019 ble hun nominert til Spellemannsprisen for sitt debut album.

Idun Baltzersen

Visuell kunst

Idun Baltzersen er en 33 år gammel norsk billedkunstner. Hun er opprinnelig fra Trondheim, men bor og arbeider i Stockholm. Hun har en Bachelor i grafikk (2012), og master i billedkunst fra Konstfack i Stockholm (2014). Baltzersen er kjent for sine monumentale vegginstallasjoner av grafikk og trykkplater, samt sine håndlagde kunstnerbøker. For tiden arbeider hun med tegning, kold nål og tresnitt. Idun har blant annet deltatt i kollektivutstillinger på Moderne Museet i Malmø, Galleri Magnus Karlsson i Stockholm, Uppsala Konstmuseum og Kunstnerforbundet, og hun har hatt separatutstilling på RAM galleri. Idun ble nominert til Queen Sonja Print Award (2020), hun har fått arbeidsstipend fra Norske Grafikeres fond, prosjektstøtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond Lindell-stipendiet (2019). Hun har vunnet 1. pris (Seglem prisen) i den internasjonale tresnittfestival HIT 2019, Stockholm Stads kulturstipend og et 3-årig arbeidsstipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond.